Hyppää sisältöön

Lankapuhelimia on enää alle puoli miljoonaa – muutto voi pakottaa vaihtamaan matkapuhelimeen

Kalliiksi käyvät lankaliittymät saattavat sulkeutua lopullisesti muutaman vuoden tai viimeistään vuosikymmenen kuluttua.

Perinteinen lankapuhelinliittymä löytyi lähes jokaisesta kodista ja yrityksestä vielä parikymmentä vuotta sitten. Enimmillään niitä oli 2,8 miljoonaa vuonna 1997.

Viime vuonna liittymien määrä putosi jo alle puoleen miljoonaan. Kato on käynyt nopeasti etenkin kodeissa.

Viime vuoden lopussa kotitalouksissa oli alle 200 000 liittymää ja yritysten käytössä 260 000.

Viimeiset lankalinjojen käyttäjät saavat varautua kohoaviin maksuihin.

– Arvioimme, että lankapuhelinliittymä alkaa olemaan elinkaarensa lopussa vuosikymmenen vaihteen tienoilla, sanoo Telian viestintäpäällikkö Mira Linnamaa.

Elisan henkilöasiakasyksikön puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki arvioi, että lankapuhelimia on käytössä vielä noin kymmenen vuoden ajan.

Palvelulle ei ole odotettavissa uutta kysyntää ja sen käyttö hiipuu tasaisesti.

Mira Linnamaa

Elisan lankaliittymien määrän lasku tasoittui kun se osti ison osan pohjanmaalaisen teleyhtiön, Anvian, toiminnoista viime vuonna.

Elisan asiakkailla on nyt runsaat 150 000 lankaliittymää ja sen markkinaosuus on 45 prosenttia.

Lankaliittymät vaativat operaatoreilta vanhan tekniikan ylläpitoa, josta aiheutuu kuluja. Käyttäjille tämä näkyy toistuvina hintojen korotuksina.

Elisa nosti lankaliittymän kuukausihintaa heinäkuun alussa muutamalla eurolla. Vajaan 23 euron kuukausimaksuun sisältyy nyt aiemmasta poiketen puheaikaa. Kuukausimaksuissa voi olla alueellisia eroja. 

– Uudistuksella ei ole ollut merkittävää vaikutusta irtisanomismääriin, kertoo Jan Virkki.

Varmaan kolmen vuoden päästä ja viimeistään 5G- ja kuituaikakautena puhumisesta ei enää laskuteta

Jarmo Matilainen

Telia nosti kuukausimaksuja viimeksi helmikuussa. Korkeimmillaan maksu on reilut 40 euroa. Hinta riippuu siitä, onko liittymä taajamassa vai haja-asutusalueella. 

– Palvelulle ei ole odotettavissa uutta kysyntää ja sen käyttö hiipuu tasaisesti korvautuen mobiiliratkaisuilla. Trendin vuoksi kuukausimaksuja on jouduttu säännöllisesti nostamaan, eikä lankapuhelinten liiketoiminta enää ole kannattavaa, perustelee viestintäpäällikkö Mira Linnamaa.

Uusista maksukorotuksista ei Teliassa vielä ole tehty täsmällisiä suunnitelmia. Yhtiöllä on kymmeniä tuhansia lankapuhelinasiakkaita.

Muuttaja menettää lankalinjansa

Vaikka lankapuhelimeen mieltyneeltä löytyisi vielä maksukykyä ja -halua, voi liittymästä silti joutua luopumaan. Elisan ja Telian asiakkaat eivät voi siirtää sitä uuteen osoitteeseen tai toiselle käyttäjälle.

Kilpailijoistaan poiketen DNA avaa yhä uusia lankaliittymiä, vaikka kysyntä on vähäistä. Uusia liittymiä ei kuitenkaan ole saatavilla koko maassa, vaan Oulun, Kuopion, Lahden, Rauman, Porin ja Raision alueella. DNA:n asiakkailla on noin 60 000 lankapuhelinliittymää.

– Meille kaikki asiakkaat ovat tärkeitä ja haluamme palvella asiakkaitamme, perustelee käytäntöä DNA:n Handset-liiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.   

DNA ei suunnittele korotuksia lankaliittymien hintoihin. Perusmaksu on vajaat 25 euroa kuukaudessa.

Meille kaikki asiakkaat ovat tärkeitä, ja haluamme palvella asiakkaitamme.

Cedrik Kamtsan

Liittymän kuukausimaksu on muutaman euron halvempi, jos siihen ja kalliimpiin puheluihin sitoutuu määräajaksi.

Finnet-liiton pienillä alueellisilla yhtiöillä oli viime vuoden lopussa lankaliittymiä 60 000. Niistä 8 000 oli niin sanottuja VoIP-liittymiä, joissa puhelin on kytketty laajakaistaan.

GSM-pöytäpuhelimet kelpaavat osalle

Osa lankapuhelimesta luopuneista on valinnut korvaavaksi vaihtoehdoksi GSM-pöytäpuhelimen, jossa voi säilyttää vanhan lankaliittymän numeron. Mitään suurta hittiä niistä ei kuitenkaan ole tullut.

Telialla Kotinumero-liittymiä on muutamia kymmeniä tuhansia. Elisa ei julkaise erikseen mobiililiittymäkantaan sisältyviä Kotipuhelin-liittymien määriä. Myös DNA on vaitonainen Kotiiluuri-liittymien määrästä.

– Etenkin ne asiakkaat, joille oman numeron säilyttäminen ei ole ollut kynnyskysymys, ovat vaihtaneet perinteisiin mobiililiittymiin, kertoo Telian viestintäpäällikkö Mira Linnamaa.

Kohta puhutaan ilmaiseksi?

Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen muistuttaa, että mobiilipuhelinliittymien määrän kasvu on pysähtynyt. Niitä on Suomessa noin 9,5 miljoonaa.

– Kiinteä puhe, mobiilipuhe ja tekstiviestit ovat siirtymässä voimakkaasti internetin sovelluksiin, muun muassa WhatsAppin, Snapchatin ja Facebookin Messengerin tyyppisiin palveluihin, jotka ovat maksuttomia ja joissa samalla sovelluksella voi myös jakaa kuvaa, ääntä ja muita viestejä.

Varmaan kolmen vuoden päästä ja viimeistään 5G- ja kuituaikakautena puhumisesta ei enää laskuteta

Jarmo Matilainen

Matilaisen mukaan myös moni yritys valitsee samat välineet kuin mitä kuluttajilla on käytössä.

– Varmaan kolmen vuoden päästä ja viimeistään 5G- ja kuituaikakautena puhumisesta ei enää laskuteta, ennustaa Matilainen.

Pelkkää puhetta ja tekstiviestejä sisältäviä liittymiä on vielä tarjolla. Elisan Puhe-liittymän vajaan 20 euron kuukausimaksuun sisältyvät kotimaan puhelut ja tekstiviestit.

Juttua täydennetty 9.8.2017 klo 16.12 lisäämällä alueet, joilla DNA avaa uusia lankapuhelinliittymiä.

.
.