Kapina sotilastukikohdassa Venezuelassa – asemiehet yllyttävät kansannousuun, hallitus sanoo kukistaneensa "terroristihyökkäyksen"

Kapinalliset sanovat julkaisemallaan videolla yrittävänsä pelastaa maansa täystuholta.

Venezuela
Vallankumousjohtaja Simon Bolivaria esittävän patsaan suu peitetty Venezuelan lipulla Caracasissa.
Vallankumousjohtaja Simon Bolivaria esittävän patsaan kasvot oli peitetty Venezuelan lipulla Caracasissa lauantaina.Ronaldo Schemidt / AFP

Venezuelan viranomaiset sanovat tukahduttaneensa kapinan sotilastukikohdassa Valencian kaupungin lähistöllä. Julkaisemallaan videolla sotilaspukuiset kapinalliset vaativat laajaa kansannousua presidentti Maduroa vastaan.

Maan presidentin Nicolás Maduron liittolaisten "terroristihyökkäykseksi" kutsumasta tapauksesta tiedetään toistaiseksi varsin vähän. Paikallisessa mediassa sekä sosiaalisessa mediassa on puhuttu mahdollisesta sotilaskapinasta, mutta asiaa ei ole vahvistettu.

Seitsemän miestä on pidätetty, jotka viranomaisten mukaan osallistuivat "terrori-iskuun" sosialistijohtaja Maduron hallintoa vastaan.

Sosialistipuolueen johtohahmoihin kuuluva Diosdado Cabello tiedotti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) pian videon julkaisun jälkeen, että kapina Paramacayn sotilastukikohdassa on tyrehdytetty.

Alueella on kuultu yöllä ammuskelua, mutta Cabellon mukaan tilanne on saatu hallintaan. Puolustusministeri Vladimir Padrino puolestaan tviittasi (siirryt toiseen palveluun), ettei joukolla ollut mitään mahdolllisuuksia armeijan joukkoja vastaan.

"Tämä ei ole vallankaappaus"

"Hyvää päivää ja siunausta koko Venezuelalle. Olen kapteeni Juan Caguaripan, operaatio David Carabobon komentaja, Valencian 41. prikaatista. Kanssani on sotilaita tästä hienosta yksiköstä, Venezuelan todellisesta armeijasta, vapauden haltijasta, sekä joukkoja poliisista, rohkeita miehiä ja naisia, rauhan ja vapauden rakastajia. Julistamme itsemme lailliseksi vastarinnaksi, yhtenäisempänä tänään enemmän kuin koskaan yhdessä rohkeiden venezuelalaisten kanssa, kukistaaksemme presidentti Nicolas Maduron murhaavan tyrannian.(...) Venezuela, Jumala on kanssamme ja tästä päivästä edespäin vapaus elää ja tyrannia kuolee."

Sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla itsensä kapteeni Juan Carlos Caguaripanoksi esittelevä mies kertoo heidän vaativan siirtymähallituksen muodostamista välittömästi.

– Tämä ei ole vallankaappaus. Tämä on kansalaisten ja armeijan toimi perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi. Mutta sitäkin enemmän, tarkoitus on pelastaa maamme täystuholta.

Videolla häntä ympäröi hieman yli kymmenen sotilaspukuista miestä. Itseään 41. prikaatiksi kutsuvan joukon aikeena on Caguaripanon mukaan "katkaista Maduron murhaava tyrannia".

Paramacayn sotilastukikohta on yksi Venezuelan suurimmista ja siellä säilytetään maan tärkeimpiin kuuluvia aseita, kuten venäläisvalmisteisia tankkeja.

Vezuelan kartta
Yle Uutisgrafiikka

Sosialistipuolueen Cabello uudelleentviittasi myös kuvan lentolehtisestä, jota väitetään kapinallisryhmän levittämäksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Maa matkalla diktatuuriin

Venezuelan poliittinen tilanne keikahti sunnuntaina pykälän lähemmäs diktatuuria, kun opposition boikotoimissa vaaleissa valittiin uusi, perustuslakia säätävä edustajisto.

Venezuelassa on järjestetty lukuisia mielenosoituksia keväästä saakka, mutta jo aiemmin viikolla ennustettiin että perjantaina mielenosoitukset kiihtyvät uuden edustajisto aloittaessa työnsä.

Presidentti Maduron vastustajien pehmeäksi vallankumoukseksi kutsuma, uutta perustuslakia säätävä edustajisto on nyt korkein Venezuelan lakeja säätävä elin. Tämän edustajiston avulla maan opposition asema heikkenee entisestään, Maduron vallan puolestaan voimistuessa.

Heti lauantaina uusi edustajisto päätti yksimielisesti erottaa valtionsyyttäjä Luisa Ortegan tehtävästään. Ortega, jonka mukaan edustajistovaalit olivat laittomat, ehti avata tutkinnan sunnuntain äänestyksen mahdollisesta vaalivilpistä.

Edustajisto myös jäädytti Ortegan pankkitilit ja asetti tälle maastapoistumiskiellon siksi aikaa, kun se punnitsee syytteiden nostamista Ortegaa vastaan.

– Tämä on vain pieni esimerkki siitä mitä on luvassa jokaiselle, joka uskaltaa vastustaa tämän hallituksen totalitarismia, Ortega kirjoitti lausunnossaan.

Maan opposition lisäksi muun muassa Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat vastustaneet voimakkaasti uutta edustajistoa. Lauantaina Etelä-Amerikan maiden kauppavyöhyke Mercosur kertoi erottavansa Venezuelan toistaiseksi.

Lue myös: Tuleeko Venezuelasta nyt täysi diktatuuri?

Lähteet: APT, Reuters