Kaikkia kasveja sateinen ja viileä kesä ei ole haitannut – salaatit, yrtit, kaalit ja marjapensaat ovat menestyneet

Sateinen kesä saattaa hyödyttää kasveja tulevanakin kesänä. Riittävä vedensaanti auttaa marjapensaita tekemään satoa ensi vuonnakin.

kasvit
Viljelypalstoja Helsingissä.
Monet kasvit ovat kukoistaneet sateisen ja viileän sään ansiosta. Eila Haikarainen / Yle

Oli kylmä kylvökausi ja sateinen viileä kesä. Vaikka muuta voisi luulla, kaikkia kasveja tämän kesän sää ei ole haitannut.

Hyötykasviyhdistyksen Annalan näytepuutarhassa ovat tänä kesänä kukoistaneet esimerkiksi salaatit ja yrtit. Yhdistyksen tiedottaja Outi Tynys sanoo, että viileä ja sateinen kesä on sopinut toisille kasveista.

– On monia kasveja, jotka ovat hyötyneet tällaisesta kesästä kuten esimerkiksi härkäpapu ja herne. Kaalit eivät kaipaa mitään hellesäitä. Ne pitävät viileästä ja kosteasta säästä.

Salaattia ja kukkua kasvaa viljelypalstalla.
Lehtikaalit ovat kasvaneet hyvin sateisessa ja viileässä kesäsäässä Hyötykasviyhdistyksen näytepuutarhassa. Johanna Mitjonen / Yle

Myös marjat ovat hyötyneet tämän kesän sateista.

– Marjat hyötyvät raakilevaiheessa, siitä, että ne saavat tarpeeksi vettä. Karviaisia, vadelmia ja herukoita näyttäisi ainakin täällä Annalassa tulevan hyvin.

Tynys sanoo, että viileä sää on saattanut hidastaa myös kasvitautien esiintymistä. Perunarutto vaikuttaa tulevan myöhemmin perunoihin tänä vuonna. Kirvoja Helsingissä sijaitsevaan Hyötykasviyhdistyksen näytepuutarhaan tuli vasta nyt loppukesästä.

–Tänä vuonna kaalien riesana ei ollut näitä kaalikoitakaan, joita viime vuonna oli. Silloin ne veivät kotipuutarhojen kaalit monin paikoin.

Sateinen kesä saattaa hyödyttää kasveja vielä ensi kesänäkin.

– Monivuotisilla kasveilla, esimerkiksi herukoilla ja karviaisilla riittävä vedensaanti edistää kasvua ja voi parantaa ensi vuoden satoa.

Tilli
Ismo Pekkarinen / AOP