1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

"Älä sekaannu vaatteisiini!" – Turkin naiset protestoivat shortseja käyttäneitä naisia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä

Naisjärjestön edustaja on huolissaan naisiin kohdistuvan vihamielisyyden ja väkivallan kasvusta Turkista.

Turkki
Turkkilaisia naisia osoittamassa mieltään puistossa.
Sunnuntaina naiset kokoontuivat Istanbulissa puistoon laulamaan ja keskustelemaan oikeuksiensa parantamisesta. Samaan puistoon yritettiin viikko sitten estää shortseja käyttävän naisen pääsy.Emily Mahringer

*ISTANBUL *Istanbulilaisessa puistossa naiset laulavat ja heiluttelevat shortseilla kuvitettuja kylttejä.

Puistoon on pystytetty puu, jonne naiset saavat kirjoittaa toiveitaan naisten asemasta Turkissa. Moni istuu piknik-vilteillä ja syö eväitä. Naisia on kehotettu pukeutumaan piknikille "ihan miten tahansa he haluavat".

Tässä samassa Maçka Demokrasi -puistossa tapahtui viikko sitten kohua aiheuttanut välikohtaus, jossa puiston vartija yritti estää istanbulilaisen naisen pääsyn sisään puistoon hänen vaatteidensa takia.

– Et voi kuljeskella tuolla tavoin täällä, häiritset ihmisiä. Täällä on perheitä, vartijan kerrotaan sanoneen naiselle.

Turkkilaisia naisia osoittamassa mieltään puistossa.
Sadat turkkilaiset naiset ovat protestoineet ympäri maata oikeuttaan pukeutua miten haluavat viime viikkoina.Emily Mahringer

Istanbulin kaupunki on myöhemmin pahoitellut tapausta ja sanonut olevansa kaikenlaista naisten painostamista vastaan. Vartija on poistettu tehtävistään väliaikaisesti.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Kesäkuussa mies hyökkäsi istanbulilaisessa bussissa shortseja käyttäneen nuoren naisen kimppuun. Miehen mukaan syy hyökkäykseen oli se, että nainen oli pukeutunut shortseihin paastokuukausi ramadanin aikana.

Järjestöt huolissaan takapakista naisten asemassa

Hyökkäysten takia on järjestetty protesteja niin Ankarassa, Istanbulissa kuin Izmirissä. Sunnuntain puistotapahtuma oli jatkoa tälle “Älä sekaannu asuuni!” -protestien sarjalle.

Puistoon saapunut Nilüfer Dündar tuli protesteihin vastustamaan naisten tuomitsemista turkkilaisessa yhteiskunnassa.

– Naisia kohtaan käytetään yhä alistavampaa kieltää politiikassa. Tämä alistaminen on alkanut näkyä myös väkivaltana. Meitä vastaan hyökätään puistoissa ja busseissa, hän sanoo.

Nilüfer Dündar.
Nilüfer Dündarin mukaan poliitikot Turkissa tukevat asennetta, jonka mukaan naisen tulisi vain istua kotona ja tehdä lapsia.Emily Mahringer

Myös Turkin naisjärjestöt ovat huolissaan ilmapiiristä, jossa väkivalta naisia kohtaan on lisääntynyt. Heidän mukaansa naisten oikeudet ovat ottaneet Turkissa takapakkia.

Vuosina 2000–2005 hyväksyttiin useita lakipykäliä, jotka paransivat naisen asemaa esimerkiksi avioliitossa ja rikostilanteissa. Muutokset olivat pitkälti naisjärjestöjen työn ansiota.

– Viime aikoina hallitus on kuitenkin ottanut askeleita suuntaan, jossa näistä aiemmin hyvistä lakipykälistä on alettu luopua, sanoo Women for Women's Human Rights - New Ways naisjärjestön oikeusneuvoja Sehnaz Kiymaz Bahceci.

Esimerkiksi marraskuussa kohua herätti lakiehdotus, jossa seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet olisi armahdettu, jos he menevät naimisiin uhrinsa kanssa. Turkin hallitus ilmoitti myöhemmin luopuvansa lakiesityksestä.

Naisten murhat lisääntyneet

Erityisen huolestuttavaa on, että naisten surmat ovat lisääntyneet Turkissa vuosi vuodelta.

Vuonna 2013 Turkissa surmattiin 293 naista, kertoo Lopetamme naismurhat -järjestö. Vuonna 2016 luku oli noussut 328:een.

Kiymazin mukaan syy murhien lisääntymiseen löytyy asenneilmapiiristä. Oikeusjärjestelmä ja poliitikot eivät lähetä viestiä, että teoista todella saa kunnon rangaistuksen.

– Raiskausoikeudenkäynneissä mies pääsee liian usein pälkähästä sillä, että hän sanoo naisella olleen lyhyt mekko. Väkivaltatapauksissa taas voi riittää se, että mies väittää naisen flirttailleen toisen miehen kanssa, Kiymazi sanoo.

Samasta asenneilmapiirin muutoksesta kielii shortseja käyttävien tyttöjen kimppuun hyökkääminen.

Monien protestoijien mukaan asenneilmapiirin kiristymisestä on vastuussa hallitus, jossa konservatiivinen ja uskontoon nojaava valtapuolue AKP pitää valtaa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kehottanut naisia hankkimaan kolme lasta ja sanonut, että mies ja nainen eivät voi koskaan olla tasa-arvoisia.

Feministisen sarjakuvalehden toimittaja Arzu Çakmaklilla on vasemmassa kädessään sarjakuvalehti ja oikeassa hän näyttää voitonmerkkiä.
Feministisen sarjakuvalehden toimittaja Arzu Çakmaklin mukaan Turkin naiset kohtaavat yhä enemmän rajoituksia arjessaan.Emily Mahringer

– Nykypäivän Turkissa yhä useammat ihmiset puuttuvat pukeutumiseemme, vartaloihimme, elämäntapaamme. Minusta hallitus tukee näitä ihmisiä ja heidän asenteitaan, sanoo protesteihin osallistunut feministisen pilakuvalehden toimittaja Arzu Çakmakli.

– Tämänkin puiston vartijan piti suojella asiakkaita, ei hyökätä heitä vastaan, hän sanoo viitaten puistossa sattuneeseen välikohtaukseen.

Naiset ovat kirjoittaneet toiveitaan tasa-arvoon liittyen puistossa olevaan puuhun.
Naisten kokoontumisessa sunnuntaina naiset saivat kirjoittaa toiveitaan tasa-arvoon liittyen puistossa olevaan puuhun.Emily Mahringer

Lait ottavat takapakkia

Naisaktivisti Kiymaz on huolissaan suunnitellusta lakiesityksestä, joka mahdollistaisi lapsen syntymän tunnustamisen suullisesti, ilman syntymätodistusta sairaalasta. Hänen mukaansa tämä on yksi naisen asemaan epäsuorasti vaikuttavista lakipykälistä.

Turkissa lapsiavioliittojen määrä on Euroopan korkeimpia. Arviolta 15 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen 18 vuoden ikää.

Vaikka alaikäisten avioliitot ovat virallisesti kiellettyjä, usein lakia kierretään niin, että mies nai alaikäisen tytön epävirallisen, uskonnollisen seremonian kautta. Aiemmin nämä miehet on usein saatu kiinni ja rikosoikeudelliseen vastuuseen sairaalassa, jonne tyttö on tuotu synnyttämään.

– Mutta jos laki menee läpi, tytöt voivat pahimmassa tapauksessa synnyttää kotona ja hankkia syntymätodistuksen myöhemmin suullisesti. Kotona synnyttäminen on sekä vaarallista eikä koskaan tuo näitä miehiä rikosoikeudelliseen vastuuseen, Kiymaz sanoo.

Kansalaisyhteiskunnan toimintaa on ajettu ahtaammalle Turkissa kuluneen vuoden aikana. Vallankaappausyrityksen jälkeen julistettu poikkeustila on sulkenut erilaisia ihmisoikeusjärjestöjä.

Turkkilaisia naisia osoittamassa mieltään puistossa.
Vaateprotestien iskulauseena on ollut “Älä sekaannu asuuni”.Emily Mahringer

Naisjärjestöt ovat tähän asti olleet vahvoja, mutta yhteiskunnan myllerrykset ovat vaikuttaneet niihinkin.

– Tuntuu, että nykyisin joudumme enemmänkin reagoimaan ja puolustamaan jo saavutettuja oikeuksia, hän sanoo.

Yksi niistä on juuri oikeus pukeutua miten haluaa.

Puistossa osa naisista kantaa kylttejä, joissa sanotaan “Älä koske päähuiviini äläkä shortseihini”. Tämä viittaa siihen, että jos naisia nyt syytetään liian paljastavasta pukeutumisesta, aiemmin puolestaan uskonnollista pukeutumista rajoitettiin. Huivin käyttö oli Turkissa julkisissa viroissa oli kiellettyä vuoteen 2013 asti.

– Jos ajatellaan, että aiemmin Turkissa oli päähuivikielto, niin nyt vaaka on kääntynyt toiselle puolelle. Nyt vapaammin pukeutuviin naisiin suhtaudutaan taas tiukemmin, Kiymaz sanoo.

Lue seuraavaksi