Carla Del Ponte eroaa YK:n Syyria-komissiosta: "Syyria ei saa oikeutta"

Entinen sotarikossyyttäjä Carla Del Ponte antaa YK:n turvallisuusneuvostolle ankaraa kritiikkiä sen hampaattomuudesta Syyrian konfliktissa. Del Ponte toteaa, ettei hänellä ole enää voimia jatkaa YK:n Syyria-komissiossa.

Syyria
Carla Del Ponte on työskennellyt YK:n Syyria-komission jäsenenä lähes viisi vuotta.
Epa/ Martial Trezzini

Sotarikostuomioistuimissa syyttäjänä toiminut sveitsiläinen Carla Del Ponte ilmoittaa olevansa turhautunut Syyrian tilanteeseen ja aikoo sen vuoksi erota YK:n alaisen, Syyrian sotarikoksia tutkivan, komission jäsenyydestä.

– Olen turhautunut. Minä luovutan, hän sanoi sveitsiläisen sanomalehti Blickin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). – Olen kirjoittanut eroanomukseni ja lähetän sen lähipäivinä.

70-vuotias Carla Del Ponte on toiminut Syyrian sotarikoksia tutkivassa komissiossa lähes viiden vuoden ajan. Vuosina 1999-2008 hän työskenteli entisen Jugoslavian sekä Ruandan kansainvälisten sotarikostuomioistuimien syyttäjänä.

Del Ponte sanoo, ettei hän ole nähnyt koskaan aiemmin sellaisia rikoksia, kuin Syyriassa. Edes Jugoslavia tai Ruanda eivät vedä vertoja sille, mitä Syyriassa on tapahtunut ja tapahtuu kaiken aikaa.

Del Ponten mukaan Syyriassa kaikki sisällissodan osapuolet kuuluvat ”pahiksiin”.

– Al-Assadin hallitus on tehnyt hirvittäviä rikoksia ihmisyyttä vastaan ja käyttänyt kemiallisia aseita. Oppositiokin koostuu ekstremisteistä ja terroristeista, hän sanoi lehden haastattelussa.

"Syyria ei saa oikeutta"

Myöhemmin Del Ponte osallistui Luganon filmifestivaalien keskustelupaneeliin ja arvosteli YK:n turvallisuusneuvostoa.

– Olen voimaton niin kauan, kun YK:n turvallisuusneuvosto ei tee mitään. Syyria ei saa oikeutta, hän sanoi.

Veteraanisyyttäjä kuvailee roolinsa tutkintakomissiossa olleen vain "alibin", koska komissio ei ole koskaan saanut tuekseen laajaa poliittista tahtoa.

Vuoden 2011 arabikevään kansannousun jälkeen Syyria on luisunut sisällissotaan ja kaaokseen. Yli 300 000 ihmistä on saanut surmansa ja miljoonat ovat joutuneet lähtemään kodeistaan.

YK:n Syyria-komissio on tutkinut ihmisoikeusloukkauksia ja sotarikoksia Syyriassa maaliskuusta 2011.

Komissio on julkistanut kymmeniä raportteja, mutta tutkijat eivät ole koskaan päässeet Syyriaan paikan päälle tutkimaan tapahtumia. Tutkijat ovat toistuvasti pyytäneet turvallisuusneuvostoa viemään Syyrian tilanteen Kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Lähteet: Reuters, AP