Yonhap: Pohjois- ja Etelä-Korean ulkoministerit tapasivat kriisin keskellä

Pohjois-Korean kiristynyttä tilannetta ruodittiin Asean-maiden kokouksen käytävillä Manilassa.

Ulkomaat
Etelä-Korean ulkoministeri
Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha osallistui Asean-maiden kokoukseen Filippiineillä. Kokousta hallitsi Korean niemimaan kireä tilanne. EPA

Vihollisvaltioiden Etelä- ja Pohjois-Korean ulkoministereiden kerrotaan tavanneen pikaisesti Filippiinien pääkaupungissa Manilassa, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Harvinainen kohtaaminen oli tapahtunut Manilassa järjestetyn Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Aseanin kokouksen yhteydessä.

Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha oli kehottanut Pohjois-Koreaa tarttumaan vuoropuhelun mahdollisuuteen. Yonhapin lähteen mukaan Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho ei pitänyt ehdotusta vilpittömänä.

Kiinan mukaan Pohjois-Korea ei olisi kuitenkaan täysin tyrmännyt Etelä-Korean ehdotusta.

Korean niemimaan kiristynyt tilanne hallitsi Asean-kokousta. YK:n turvallisuusneuvosto määräsi yksimielisesti uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan sunnuntaina. Syynä ovat Pohjois-Korean toistuvat ohjuskokeet.

Pohjois-Korea testasi mannertenvälistä ohjusta heinäkuussa kahdesti.

Pohjois-Korean ulkoministeri
Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho (keskellä) poseerasi Asean-kokouksen yhteydessä Manilassa. EPA

Yhdysvallat ja Etelä-Korea: Pohjois-Korea kasvava uhka

Asean-kokoukseen osallistuneen Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Pohjois-Korea voi osoittaa olevansa valmis vuoropuheluun lopettamalla ohjuskokeet.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in olivat keskustelleet Korean tilanteesta tunnin verran myös puhelimitse. Presidentit olivat yksimielisiä siitä, että Pohjois-Korea muodostaa vakavan ja kasvavan uhan.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat sanoivat aikovansa pitää mahdollisimman suurta painetta Pohjois-Koreaa vastaan. Maat valmistautuvat myös elokuun lopulla pidettävään sotilasharjoitukseen.

Etelä-Korean presidentti Moon kehotti kuitenkin pitämään ovet auki myös keskusteluille Pohjois-Korean kanssa, jos se luopuu ydinohjelmastaan.

Pohjois-Korea pitää sotilasharjoituksia provokaationa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue lisää:

Kiina mukana, paine kasautuu: Tästä on kyse uusissa Pohjois-Korean__pakotteissa