1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvallisuus

Poliisin sisäisiä viestejä Putinin Suomen-vierailun turvatoimista päätyi ulkopuoliselle – syynä näppäilyvirhe

Viestit päätyivät siviilin luettavaksi reilu yhdeksän tuntia tapahtumien jälkeen, kertoo Itä-Suomen poliisin viestintäasiantuntija Arto Tynkkynen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui helikopterilla valtiovierailulle Savonlinnaan 27. heinäkuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Täysin ulkopuolinen oululaisnainen sai poliisin sisäistä tietoa Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailun turvatoimista, kertoo Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan naisen sähköpostiin oli tullut tekstiä poliisin viestiketjusta, jossa keskusteltiin muun muassa Putinin helikoptereiden saapumisen tarkasta kellonajasta. Tieto oli lehden mukaan salassa pidettävää. Viestiketjussa oli tietoja myös Suomen presidentin Sauli Niinistön liikkeistä.

Itä-Suomen poliisin viestintäasiantuntija Arto Tynkkynen vahvistaa tapahtuneen. Viestit oli tarkoitus lähettää poliisin viestintäjohtaja Minna Immoselle, mutta näppäilyvirheen vuoksi keskustelut menivät siviilihenkilölle.

– Outlook-sähköposti on sellainen, joka jättää muistiin kaikki sähköpostiosoitteet, joihin olet lähettänyt aiemmin viestejä. Nyt ei huomattu, että viesti lähti myös siviilihenkilölle, Tynkkynen sanoo.

– Viestit ovat joutuneet siviilihenkilön sähköpostiin kello 21.00 jälkeen, reilu yhdeksän tuntia tapahtumien jälkeen. Eli tässä ei ole ollut presidenttien turvallisuus missään vaiheessa uhattuna. Siinä vaiheessa presidentit istuivat Olavinlinnassa seuraamassa oopperaa.

Tynkkysen mukaan Itä-Suomen poliisipäällikkö Taisto Huokko on pyytänyt, että asiasta tehdään selvitys.

– Protokollan mukaan kun edetään, niin Hämeen poliisilaitos suorittaa tämän selvityksen.