Hyppää sisältöön

Syyrialaistyttöjen lapsiavioliitot yleistyivät selvästi

Perheet naittavat tyttöjä taloudellisista syistä tai kunnian vuoksi.

Syyrialainen pakolaistyttö Bab al-Salaman telttaleirissä Pohjois-Syyriassa. Kuva: Sedat Suna / EPA

Lapsiavioliitot ovat yleistyneet syyrialaisten pakolaisten keskuudessa, Jordanian väestötilastot vahvistavat. Monet syyrialaisperheet naittavat tyttärensä, sillä heillä ei ole varaa elättää lapsiaan.

Osa perheistä pyrkii myös suojelemaan tyttäriensä "kunniaa" naittamalla heidät varhain.

Tilastojen mukaan Jordaniassa asuvista 13–17-vuotiasta syyrialaistytöistä noin 44 prosenttia oli naimisissa vuonna 2015. Vielä vuonna 2010 osuus oli 33 prosenttia.

Ilmiön olemassaolosta on tiedetty jo pitkään, mutta väestötilastot vahvistavat lapsiavioliittojen yleistyneen.

Syyriassa on käyty vuodesta 2011 lähtien veristä sisällissotaa. Miljoonat syyrialaiset ovat paenneet sotaa Jordaniaan ja muihin alueen maihin.

Tyttöjen koulut jäävät kesken

Jordanian viranomaiset ja YK ovat huolissaan, että lapsiavioliitoilla on kauaskantoiset vaikutukset pakolaisille. Varhain avioituvien tyttöjen koulut jäävät usein kesken.

Tavallisimmin tytöt avioituvat muiden syyrialaisten kanssa. Nuorena avioituvat parit saavat muita enemmän lapsia, mikä todennäköisesti kasvattaa vastaanottajamaa Jordanian syntyvyyslukuja.

– Se tarkoittaa, että ihmisiä tulee lisää. Enemmän kuin mihin Jordanialla on varaa, Jordanian väestökeskuksen johtaja Maisun al-Zoabi sanoi.

Syyrialaisia pakolaisia vastaanottaneet naapurimaat ovat olleet kovilla vuosia kestäneen pakolaiskriisin vuoksi.

Lähteet: AP

.
.