Saamenkielistä oppimispelidemoa testataan ponnahduslautana suuremmalle peliprojektille

Kyse on graafisesta, mustavalkoisesta tietokonepelidemosta, kertoo Saamelaisarkistonhoitaja Suvi Pilvi King. Peli on pohjoissaamenkielinen, mutta tekstitetään suomeksi.

pelit
Pedar Jalvi
Saamelaisarkiston oppimispelidemossa seikkailee edesmennyt saamelaiskirjailija Pedar Jalvi.Joni Suhonen / Zaibatsu Interactive Oy

Saamelaisarkisto on aloittanut saamelaiskulttuuriin ja historiaan perustuvan peliprojektin yhdessä jyväskyläläisen pelifirma Zaibatsun kanssa.

Tavoitteena on saada vielä tämän syksyn aikana valmiiksi tietokonepeli, joka rakentuu Suomen puolen ensimmäisen saamelaisen kirjailijan Pedar Jalvin (1888–1916) hahmon ja runouden ympärille.

Graafinen, pohjoissaamenkielinen peli

Kyse on graafisesta, mustavalkoisesta oppimispelidemosta, kertoo Saamelaisarkistonhoitaja Suvi Pilvi King.

– Peli on mustavalkoinen animaatio. Pelin edetessä pelaaja kohtaa haasteita, jotka täytyy ratkaista, sen verran tiedän. Projekti on kuitenkin vasta aluillaan. On mielenkiintoista nähdä, millainen lopputuloksesta syntyy, King kertoo.

Suvi Pilvi King
Saamelaisarkistonhoitaja Suvi Pilvi King.Linnea Rasmus / Yle

Itse peli on pohjoissaamenkielinen, mutta tekstitetään suomen kielelle. Saamen muista kieliversioista ei ole tehty vielä päätöksiä.

Peli on tarkoitettu erityisesti saamenkielisille yläasteikäisille nuorille, mutta myös opetusmateriaalina muille.

– Peli on ajateltu ensisijaisesti saamelaisnuorille, mutta koska se tulee vapaaseen käyttöön ja tekstitetään suomeksi, voi sitä tietysti pelata kuka tahansa, King selventää.

Pelissä käytetään Saamelaisarkiston materiaaleja. Nän ne tavoittavat myös lapset ja nuoret.

– Tämä on samalla arkistopedagogista työtämme.

Ilmaispeli tietokoneelle ja iPadille

Peli tulee olemaan ilmainen. Saamelaiskäräjät saa oikeuden jakaa sitä oppimateriaalina koulujen saamelaisopetukseen, mutta pelin muu levitys on vielä auki.

– Meidän täytyy vielä miettiä levityskanavia. Peli on meidän omistuksessamme, mutta annamme myös Saamelaiskäräjille vapaat kädet jakaa sitä, kertoo Saamelaisarkistonhoitaja Suvi Pilvi King.

Kyse on tietokonepelistä, mutta se toimii myös tabletilla.

– Peliä voi pelata iPadilla, mutta ei käsittääkseni Androidilla, King jatkaa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa suurempi peliprojekti

Oppimispelidemon on määrä valmistua syksyn 2017 aikana. Kyse on demosta, jota on tarkoitus käyttää ponnahduslautana suuremmalle projektille.

– Haluamme käynnistää suuremman peliprojektin. Demo tehdään lisärahoitusta varten, Suvi Pilvi King kertoo.