Siluettitaiteilija Sirkka Lekman viimeistä päivää Linnanmäellä – Lähtee voimissaan kuten Usain Bolt

Sirkka Lekman on leikannut tänään viimeistä päivää muotokuvia Linnanmäen huvipuistossa. Kuka jatkaa taiteilijan työtä?

Linnanmäki
Uutisvideot: Siluettitaiteilija Sirkka Lekman työskenteli tänään viimeistä päivää Linnanmäellä
Uutisvideot: Siluettitaiteilija Sirkka Lekman työskenteli tänään viimeistä päivää Linnanmäellä

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman on ikuistanut ihmisten profiilikuvia Linnanmäellä 1980-luvun lopulta lähtien. Tänään maanantaina on hänen viimeinen työpäivänsä huvipuistossa.

Tieto siluettitaiteilijan uran päättymisestä on saanut ihmiset rynnistämään taiteilijan tykö, kun muotokuvan leikkaaminen on vielä mahdollista. Lekman on joutunut jakamaan vuoronumeroita ihmisille, kun jono on ollut niin pitkä.

Eilen sunnuntaina kymmenkunta ihmistä ei saanut vuoroa pitkästä jonotuksesta huolimatta, joten Lekman lupasi tulla tänään maanantaina jo ennen työvuoronsa alkua tekemään siluetit heistä.

– Nyt on kyllä ollut ruuhkaa. Vaikka väsyttää ja rasittaa, on hienoa, että saa palvella ihmisiä. Joillakin on jo neljän sukupolven kuvat seinällä, mutta kaksi pienintä on puuttunut siitä sukusakista. Kun nämä kaksi vielä leikattiin täällä, niin saatiin kaikki sukupolvet seinälle. Nämä ovat kaikkein viehättävimpiä kohtaamisia.

8-vuotias Linnea Hiiros poseeraa keskittyneesti Sirkka Lekmanille.
8-vuotias Linnea Hiiros poseeraa keskittyneesti Sirkka Lekmanille.Ulla Malminen / Yle

Myös Linnanmäen toimistoon on tullut monia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat varmistaa, että he saavat vielä siluettinsa, ennen kuin Lekman jättää työnsä.

– Jo viikonloppuna tuli kyselyitä asiakkailta, että onhan Sirkka vielä tänään täällä. Siluetti on tärkeä perinne monissa perheissä, sanoo Linnanmäen markkinointipäällikkö Tero Sjöberg.

Mieluummin lopetan hyvissä voimissa kuten Usain Bolt, kun pystyy vielä itse tekemään sen päätöksen, enkä presidentti Urho Kekkosen tapaan, jonka avustajat saattoivat tutisevana kulisseihin.

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman

Aina Lekman ei kuitenkaan ole ollut näin kiireinen. Hän on viettänyt Linnanmäellä monia tunteja ja päiviäkin, jolloin yhtään asiakasta ei ole tullut. Silloin hän on täyttänyt sudokuja aikansa kuluksi.

Lekmania lämmittää kovasti se, että hänen lähtöään edeltää todellinen asiakassuma ja rynnistys.

– On upeaa lähteä näin. Mieluummin lopetan hyvissä voimissa kuten Usain Bolt, kun pystyy vielä itse tekemään sen päätöksen, enkä presidentti Urho Kekkosen tapaan, jonka avustajat saattoivat tutisevana kulisseihin.

Kuka astuu Lekmanin saappaisiin?

Siluettitaide on katoavaa käsityöperinnettä. Lekman peri taiteilijan ammattinsa omalta isältään, ja nyt hän yrittää houkutella omaa poikaansa jatkamaan työtään.

– Toivottavasti saan puhuttua hänet ympäri, niin kun isä kesällä 1988 maanitteli pitkään minua, että sai minut suostumaan. Lupasin tuurata häntä kaksi viikkoa, ja tässä sitä nyt ollaan.

Linnanmäen huvipuistolla ei ole ainakaan omasta takaa tiedossa ketään, joka voisi täyttää Sirkka Lekmanin saappaat.

– Erilaista alueohjelmaa Linnanmäellä on jatkossakin, mutta mitään Sirkan korvaajaa ei ole tulossa. Eikä se oikein olisi edes mahdollista, sillä Sirkka on ainutlaatuinen, sanoo ohjelmatuottaja Ella Piesala.

Luova työ jatkuu – sormet syyhyävät kirjoittamaan

Entä mitä Lekman itse tekee, kun viimeinen työpäivä Linnanmäellä on ohitse? Syksyllä 73 vuotta täyttävä nainen tuntee vielä olonsa pirteäksi ja hyvinvoivaksi.

– Olen käynyt akvarelli-, kuvanveisto- ja kirjoittajakursseja, niin kyllä niistä riittää harrastukseksi ja työtehtäviksikin asti.

Lekman julkaisi Siluetti-kirjan vuonna 2014, ja nyt sormet syyhyävät taas kirjoittamisen pariin. Entinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu haluaa vielä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Olen ollut neljäkymmentä vuotta opettajana, ja osan siitä ajasta rehtorina, joten katson, että voisin vielä vaikuttaa paljon kouluasioihin.