Pohjois-Karjalassa kenties maailman ensimmäinen puutaidenäyttely Michael Jacksonista – katso kuvat

Tohmajärven Onkamossa toimivaan puutaidegalleriaan tehtiin teema poptähti Michael Jacksonista.

Michael Jackson
Michael Jacksonin muotokuvia galleria Puun Sielussa.
Michael Jacksonin muotokuvia ovat näyttelyyn tehneet niin lapset, nuoret kuin ammattitaitelijatkin.Tanja Perkkiö / Yle

Kimalteleva hanska, valkoiset sukat, taipuvat nilkat, lantion liike, hattu ja kasvot, joiden muutos vuosien varrella keskustelutti miljoonia ihmisiä.

Kaikkea tätä on popin kuninkaaksi kutsuttu Michael Jackson, mutta ennen kaikkea Jackson on musiikkiaan, joka sytyttää kahdeksan vuotta taitelijan kuoleman jälkeen edelleen uusia faneja.

Yksi tuoreista faneista on puutaiteen keskusta ja galleria Puun Sielua pitävä Natasha Podkolzina Tohmajärveltä. Hän myöntää olevansa täysin hurahtanut Jacksoniin.

Vladimir Filatovin työ seinällä, Michael Paajasen oikealla.
Vladimir Filatovin ja Michael Paajasen teokset.Tanja Perkkiö / Yle

– Luen joka päivä jotain uutta Michaelista ja kuuntelen hänen musiikkiaan. Aion opiskella englantia, että voisin lukea oikeaa tietoa hänestä alkuperäiskielellä. Hän on niin suuri, kaunis, merkittävä, sanoo Podkolzina.

Podkolzina arvioi, että monilla on rajoittunut kuva puutaiteesta. Varsinkin Suomessa halutaan tehdä "vain karhuja ja pöllöjä".

Onkamon Onnelassa, jossa on galleria Puun Sielu, on monena kesänä ollut kansainvälinen puutaiteen tekemisen tapahtuma, johon saapuu kutsuttuja taiteilijoita Suomesta ja ulkomailta. Pari vuotta sitten, Tohmajärvellä kun ollaan, teemana oli paikkakunnalta kotoisin oleva laulaja Katri Helena.

– Kaikki kunnia hänelle, on hieno taiteilija, mutta kyllä italialaisten oli vaikea saada häneen taiteellaan tuntumaa. Mutta kun sanoin tänä vuonna, että teemana on Michael Jackson, taiteilijat syttyivät heti.

Davide Burgion puutyön yksityiskohtia.
Moni haluaa koskettaa italialaisen Davide Burgion kolmiulotteista puutyötä, joka kuvaa Michael Jacksonin herkkää puolta. Tanja Perkkiö / Yle

Miten Podkolzina sitten keksi ottaa teemaksi poptähden, jonka maailma oli kaukana Puun Sielua ympäröivästä tohmajärveläisestä metsästä?

– Näin videon Billie Jean. Olin, että mitä tämä on, mitä tämä on. Kun sitten vielä luin, että vieraillessaan Afrikassa Michael Jackson oli arvostanut paikallisten taitelijoiden puusta tekemiä veistoksia, niin mietin miksipä ei? Michael Jackson tunnetaan kaikkialla maailmassa ja yhtä hyvin hän koskettaa täällä kuin muuallakin.

Natasha Podkolzina galleriassa, Pavel Muntievin työn äärellä.
Natasha Podkolzina viihtyy galleriassaan ja aikoo itse tehdä intarsiatyön Michael Jacksonista. Maalaus on Pavel Muntievin. Tanja Perkkiö / Yle

Natasha Podkolzina on saanut perustella teemaa näyttelyssä vieraileville, mutta moni on myös tullut puutaiteen keskukseen pelkästään Jacksonin perässä. Näyttelyn on tarkoitus jatkua vuoteen 2019, jolloin Jacksonin kuolemasta tulee 10 vuotta. Teoksia tulee vielä tänä kesänä valmistuneiden jälkeen lisää.

– On huikeaa ajatella, että tämä on ehkä maailman ensimmäinen Michael Jackson -aiheinen puutaiteen näyttely. Minusta tuntuu kuin osa Michaelin yllä leijuneesta tähtipölystä olisi laskeutunut tänne, Podkolzina kertoo.