Hyppää sisältöön

Poliisien viestejä putkahti oululaisopettajalle – Putinin vierailua käsittelevissä sähköposteissa puitiin myös kollegan paitaostoksia

Poliisien viestejä presidentti Vladimir Putinin heinäkuun vierailun turvajärjestelyistä päätyi myös oululaiselle äidinkielenopettajalle. Hän aikoo ottaa asian esille koulussa ja kertoa siitä oppilailleen.

Äidinkielen opettaja Minna Timonen sai vahingossa poliisin sähköpostiviestejä. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kun oululainen Minna Timonen avasi Hotmail-sähköpostinsa illalla 27. heinäkuuta, odotti postilaatikossa poikkeuksellinen viestiketju. Timonen kertoo, että hänen sähköpostiinsa oli lähetetty kahden poliisin keskustelu Putinin Suomen-vierailua koskevasta kirjeenvaihdosta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Kuvakaappaus Minna Timosen saamasta viestiketjusta. Kuva: Minna Timonen

Poliisien keskinäisissä viesteissä keskustellaan muun muassa presidenttien aikatauluista ja turvajärjestelyistä, mutta kommentoidaan myös kriittiseen sävyyn poliisikollegan poissaoloa paitaostoksilla ja lounastauolla.

Aluksi Minna Timonen epäili viestin alkuperää.

En ole saanut minkäänlaista vastausta poliisilta.

Minna Timonen

– Ensimmäinen tunne oli hämmennys, ja epäilin, että onko se roskaposti tai joku vastaava.

Seuraavana päivänä hän kirjoitti viestin poliisille, jolta viesti oli saapunut, ja kysyi tietoja saamastaan viestistä. Poliisista ei ole oltu Timoseen yhteydessä, eikä viestiketjua ole pyydetty esimerkiksi poistamaan.

– En ole saanut minkäänlaista vastausta poliisilta.

Sähköpostit oli tarkoitettu Minna Immonen -nimiselle poliisille.

Huoli tietoturvasta

Sattumanvaraisesti tullut viesti herätti Minna Timosen mielessä huolta kansalaisten tietoturvasta.

– Ihmettelin, että onko viesti päätynyt mahdollisesti muillekin tai voiko kyse olla hakkeroinnista tai vastaavasta. Vähän heräsi huoli suomalaisten tietoturva-asioista.

Helpottaa, kun on selvinnyt, että kyse on ollut inhimillisestä kirjoitusvirheestä.

Minna Timonen

Syyn paljastuminen näppäilyvirheeksi osoitekentässä on ollut Timoselle huojentava tieto.

– Helpottaa, kun on selvinnyt, että kyse on ollut inhimillisestä kirjoitusvirheestä. Tämähän tarkoittaa sitä, että toimintatapoja voi kehittää ja ehkäistä tämmöisen tapahtumista vastaisuudessa.

Opettaja ottaa asian esille tunneillaan

Minna Timonen sanoo, että hän ei keksi mitään syytä, miten hänen sähköpostiosoitteensa on päätynyt viestin vastaanottajakenttään. Hän ei ole ollut koskaan tekemisissä viestin lähettäneiden poliisien kanssa.

– Minulla ei pitäisi olla mitään syytä, että sähköpostiosoitetta olisi ehdotettu sähköpostiohjelman osoitehakutoiminnosta, Timonen sanoo.

Opettajana toimiva Timonen arvelee, että sähköpostivuotoon palataan pian alkavan lukuvuoden oppitunneilla.

– Äidinkielen opettajana tämä on ollut yksi syy siihen, miksi tätä on halunnut lähteä viemään eteenpäin. Oppilaat ja nuoret näkevät, miten tällainen prosessi toimii, ja aina kannattaa viedä asioita eteenpäin, jos tulee huolia tai epäilyksiä jonkin asian suhteen.