Hyppää sisältöön

Amerikkalaisopiskelijat tekivät poikarakkaudesta animaatioelokuvan – keräsi viikossa yli 20 miljoonaa katselua

Ensimmäisestä ihastumisesta kertova lyhytelokuva In a Heartbeat on saanut osakseen paljon huomiota ja hehkutusta sosiaalisessa mediassa.

Kuvakaappaus Esterban Bravon ja Beth Davidin lyhytelokuvasta In a Heartbeat. Kuva: Youtube

In a Heartbeat -animaatiossa seurataan punapäisen Sherwin-pojan palavaa ihastumista Jonathaniin. Elokuvan Tumblr-sivulla (siirryt toiseen palveluun) Jonathanin kerrotaan olevan koulun suosituin poika, mikä entisestään lisää Sherwinin pelkoa ilmaista omat tunteensa.

Sherwinin sydän ei kuitenkaan kysy lupaa, vaan irtoaa rinnasta ja lähtee laukkamaan ihastuksen perään.

Kahden koulupojan rakkaudesta kertova animaatio sulatti nettikansan sydämet välittömästi. Vain viikossa lyhytelokuva on kerännyt yli 20 miljoona Youtube-katselua.

Animaation saama suosio yllätti tekijänsäkin. Amerikkalainen opiskelijakaksikko Esteban Bravo ja Beth David tekivät elokuvan tietokoneanimoinnin päättötyönä.

New York Timesin haastattelema (siirryt toiseen palveluun) David uskoo vastaanoton kertovan siitä, että ihmiset haluavat tarinoita, joissa seksuaalivähemmistöt esitetään hyvässä valossa.

– Tämä puhuu puolestaan, jopa ilman dialogia, elokuvatähti Ashton Kuthcer hehkutti animaatiota Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Omakohtainen tarina puhuttelee yleisöä

Alkuperäinen idea ihastustaan seuraavasta sydämestä tuli Davidin ja Bravon ystävältä. Animaation oli tarkoitus kertoa pojan ja tytön välisestä ihastumisesta, mutta henkilöiden vaihtaminen samansukupuolisiksi teki aiheesta tekijöilleen henkilökohtaisemman.

– Sellaisen tarinan olisimme itse halunneet nähdä lapsena, tekijät kertovat The Guardianin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kuvakaappaus Esterban Bravon ja Beth Davidin lyhytelokuvasta In a Heartbeat. Kuva: Youtube

Tekijöiden mukaan HLBT-teemaisessa tarinassa he pystyivät käyttämään omia kokemuksiaan ja tuomaan kertomukseen useampia tasoja.

Moninaisuus on jäänyt varjoon lastenanimaatioissa

Lyhytanimaatio käsittelee seksuaalivähemmistöjen rakkaustarinaa tavalla, joka on ollut vain harvoin esillä animaatiomaailmassa ja lastenelokuvissa.

Todennäköisesti se on yksi keskeisistä syistä, miksi animaatio on noussut nopeasti suosituksi, tekijät arvelevat The Guardianille.

– Bisneksen kannalta ymmärrän, miksi studiot eivät uskalla esittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia hahmoja. Osa ihmisistä ei edelleenkään hyväksy sitä, Bravo sanoo.

Bravon mukaan olisi kuitenkin tärkeää, että myös studiot näyttäisivät tällaisia hahmoja.

– Seksuaalivähemmistöjen piilotteleminen lapsille suunnatuista ohjelmista voi aiheuttaa henkilökohtaista hämmennystä, kun lapset kasvavat vanhemmiksi.

Viime aikoina on nähty myös suuremmilta studiolta varovaisia askelia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomioimisen suuntaan. Esimerkiksi keväällä julkaistussa_ Kaunotar ja hirviö_ -elokuvan uudelleen versioinnissa nähtiin ensimmäistä kertaa avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva hahmo.

Tarinan keskiöön seksuaalivähemmistöt nostetaan kuitenkin lastenohjelmissa harvoin samalla tavalla kuin_ In a Heartbeat_ -animaatiossa.

.
.