Hyppää sisältöön

Tulli: Hollannista on tuotu Suomeen kananmunajalosteita

Munajalosteet ovat todennäköisesti päätyneet elintarviketeollisuuden käyttöön.

Kananmunia hollantilaisella maatilalla Doornenburgissa. Kuva: Vincent Jannink / AFP

Hollannista on tuotu Suomeen useita kananmunajalosteita. Tullin tietojen mukaan Suomeen on tuotu Alankomaista ihmisravinnoksi tarkoitettua kuivattua kananmunan keltuaista ja muna-albumiinia sekä kuivattua linnunmunaa, joka todennäköisesti sisältää kananmunaa.

Viime viikolla uutisoitiin, että Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa vedettiin pois myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen, kun hollantilaisista kananmunista löydettiin hyönteismyrkky fiproniiliä.

Eviran mukaan kyseiset munajalosteet ovat päätyneet Suomessa todennäköisesti elintarviketeollisuuteen.

– Jos näissä tuotteissa olisi fiproniiliä, niinmeidän laskelmiemme mukaan sitä olisi siellä hyvin pieniä määriä, sanoo elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen Evirasta.

– Näistä ei pitäisi aiheutua teollisuuden tuotteissa kuluttajille riskiä, Räsänen arvioi.

Tuontimäärät pieniä

Tullin mukaan tuotteita on tuotu Suomeen hyvin pieniä määriä.

Eniten Suomeen on tuotu Hollannista muna-albumiinia. Muna-albumiinia tuotiin Suomeen alkuvuonna 2017 yli 8 000 kiloa ja viime vuonna yhteensä 7 000 kiloa.

Kuivattuja linnunmunia on tuotu 1 800 kiloa alkuvuonna 2017. Kuivattua munankeltuaista tuotiin 1 200 kiloa vuonna 2016.

– Tuotteiden osalta selvitetään nyt onko näissä fiproniilia ja ovatko pitoisuudet sellaisia, että niistä aiheutuu kuluttajille vaaraa, Räsänen sanoo.

Fiproniiliä käytetään muun muassa koirien ja kissojen iholoisten torjuntaan. Sitä ei kuitenkaan saa käyttää tuotantoeläimiin, sillä se on myrkyllistä ja voi vaurioittaa muun muassa keskushermostoa ja maksaa.

.
.