Poliisi aikoo selvittää sähköpostimokan perusteellisesti – tapaus voi johtaa viestintäohjeiden muuttumiseen

Poliisi lähetti sisäisiä tietoja Venäjän presidentin Suomen-vierailusta vahingossa sähköpostilla ulkopuoliselle ihmiselle. Mokaa ei huomattu, vaikka viestit vahingossa saanut nainen kirjoitti asiasta poliisille.

poliisi
Taisto Huokko.
Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Taisto Huokko.Toni Pitkänen / Yle

Poliisi sanoo selvittävänsä perusteellisesti Venäjän presidentin Suomen-vierailun yhteydessä tapahtuneen sähköpostivuodon. Poliisin sisäisiä tietoja lähti täysin ulkopuoliselle ihmiselle ilmeisesti poliisin näppäilyvirheen vuoksi.

Oululaisnaisen sähköpostiin tuli tekstiä poliisin viestiketjusta, jossa keskusteltiin muun muassa Vladimir Putinin helikoptereiden saapumisen tarkasta kellonajasta. Viestiketjussa oli tietoja myös Suomen presidentin Sauli Niinistön liikkeistä. Osa tiedoista oli salassa pidettävää.

Itä-Suomen poliisin päällikkö Taisto Huokko sanoo, ettei viesteissä ollut mitään sellaista, mikä olisi vaarantanut kummankaan presidentin turvallisuuden. Ne lähetettiin hänen mukaansa vasta yhdeksän tuntia Putinin saapumisen jälkeen. Lisäksi helikopterin laskeutumisajat muuttuivat vielä viestissä mainitusta. Osa tiedoista kerrottiin julkisuuteen joka tapauksessa.

Huokko ei allekirjoita väitettä, että tapaus olisi paljastanut poliisin tietoturvasta jotakin ongelmaa.

– Ehkä ei sinällään mitään uutta. Sähköpostiviestittelyssä pitää olla huolellinen. Hyvää tässä on se, että asia selvitetään nyt hyvin tarkkaan.

Moka ei paljastunut silloinkaan, kun viestit vahingossa saanut otti yhteyttä

Sekaannus tapahtui, kun viestin kirjoittanut poliisi luuli lähettävänsä sen poliisin viestintäpäällikölle Minna Immoselle. Se päätyi kuitenkin poliisin mukaan näppäilyvirheen vuoksi ulkopuoliselle Minna Timonen -nimiselle naiselle.

Timonen oli yrittänyt kysyä lisätietoja saamastaan sähköpostista keskustelussa mukana olleelta rikoskonstaapeli Satu Oinoselta. Tämä oli kuitenkin edelleen luullut saaneensa viestin poliisin viestintäpäällikkö Minna Immoselta. Oinonen tiesi Immosen olevan lomalla, niinpä hän jätti vastaamatta viestiin. Sitten Timonen otti yhteyttä mediaan. Tietojen joutumisesta ulkopuolisille kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi: Selvitämme, millaisia viestivälineitä käytämme jatkossa

Itä-Suomen poliisin päälliköllä Taisto Huokolla ei ollut tiedossa, että vastaavaa olisi sattunut koskaan aikaisemmin. Poliisin sisällä viestejä on kyllä lähtenyt väärälle henkilölle näppäilyvirheen vuoksi – siihen hän on sortunut itsekin.

– Viestinnän ohjeet ovat jo varsin hyvät, viestijärjestelmät ovat suojatut ja koulutus on hyvällä tasolla. Tällaista voi kuitenkin sattua kenelle vaan, aina kun ihminen toimii.

Poliisi käynnistää joka tapauksessa selvityksen tapahtuneesta. Koska virheen tekijäksi epäillään Itä-Suomen poliisia, selvityksestä vastaa Hämeen poliisi.

Huokon mukaan tapauksessa ei ole mitään rikokseen viittaavaa. Jos Hämeen poliisin selvitys päätyy samaan lopputulemaan, asia käydään sisäisesti läpi Itä-Suomen poliisissa.

– Selvitämme, minkätyyppisiä viestivälineitä käytämme esimerkiksi tämäntyyppisissä vierailuissa, kun operaatiota vedetään, Huokko ennakoi.