Tsekkiläismies rakensi asuntolaivan: lattiasta löytyy ikkuna vedenalaiseen maailmaan

Pienestä pitäen löytöretkeilykirjoja ahminut Tomas Kouba päätti järjestää oman seikkailunsa Päijänteelle.

asuntolaivat (asunnot, laivat)
Tomas Kouban asuntolaiva
Mikko Tuomikoski / Yle

Kun puhutaan tunnetuista löytöretkeilijöistä ja tutkimusmatkailijoista, moni saattaa luulla, että suurten seikkailujen aika maapallolla on jo ohitse.

Tsekeistä kotoisin oleva valokuvaaja ja seikkailija Tomas Kouba on aivan toista mieltä. Suuria seikkailuja voi kokea missä vain. Tarvitaan vain seikkailumieltä sekä mielikuvitusta ja suuri seikkailu voi alkaa.

– Istuimme iltaa ystäväni kanssa ja olin sitä mieltä, että pitäisi varmaan muuttaa Suomesta pois: oli talvi, kylmää ja ankeata. Sanoin, että täällä olisi kyllä kiva tulla käymään, aloittaa Kouba.

Kesämökin hankkiminen käväisi mielessä, mutta silloinen varallisuus olisi riittänyt pieneen rantatonttiin Rovaniemen leveysasteilla.

– Vaihtoehtona keksin, että ostan purjeveneen, johon kaveri vastasi, että rakenna itse! Päädyimme vielä samana iltana suunnittelemaan asuntolaivaa, jonka piti valmistua vuodessa, jatkaa Kouba.

Suunnitelma syntyi sutjakkaasti – sitten alkoivat työt

Asuntolaiva saattoi olla helppo toteuttaa teoriassa, vilkkaan ravintolaillan tiimellyksessä. Tosielämässä asiat sujuvat toisin.

– Ponttoonit laskettiin vesille viisi vuotta sitten. Aloin samantien yhdistellä niitä lankuilla.

Viiden vuoden aikana Kouban asuntolaiva on noussut kahdesta ponttoonista persoonalliseksi vedenkyntäjäksi, joka on rakennettu osin myös kierrätysmateriaaleista.

– Esimerkiksi ikkunat löytyivät jätelavalta.

Muutaman neliön kokoisella kopilla varustettu alus vilisee innovaatioita ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Tomas Kouban asuntolaiva
Lattian alle on piilotettu säilytystilaa. Mikko Tuomikoski / Yle

Jokainen neliösentti on hyötykäytössä

Kun aluksen päällikkö, suunnittelija ja rakentaja Tomas Kouba alkaa esitellä asuntolaivaansa, on vierailija ällikällä lyöty.

– Tähän tulee pesuallas ja laivakeittiö, tuohon seinälle nostettava työpöytä. Tähän varataan tilaa riippumatolla ja tuossa kohtaa tulee olemaan sänky, luettelee Kouba.

Näiden lisäksi suomalaisen asuntolaivan varustukseen kuuluu tietysti pieni sauna, jonka kiukaalla voi samalla lämmittää koko tilan. Laivassa on myös pieni, kemiallinen vessa.

Yhtäkkiä Kouba nostaa pienen palan lattialankkua ylös. Hieno yksityiskohta kätkee sisäänsä luukun, josta voi tarkastella vedenalaista elämää. Tämä on tärkeä osa asuntolaivan elämää.

Tomas Kouban asuntolaiva
Asuntolaiva on rakennettu pitkälti kierrätysmateriaaleista. Mikko Tuomikoski / Yle

Järven salaisuudet ovat osa asuntolaivan elämää

Kouban esitellessä alustaan – joka on nimetty rauskun mukaan Mantaksi – käy nopeasti selväksi, että kyse ei ole pelkästä lomanviettopaikasta, vaan todellisesta intohimosta seurata ja ymmärtää vedenalaista maailmaa.

Moni suomalainen sai kipinän vedenalaisen maailman tutkimiseen seuraamalla maailmankuulun ranskalaisen mertentutkijan, Jacques Cousteaun, seikkailuja 1960-luvun lopulla alkunsa saaneita tv-sarjoja. Cousteau oli tärkeä henkilö myös Kouballe.

– Isäni kirjastossa oli Cousteaun kirjoja, jotka luin ja joita selailin usein. Myös Thor Heyerdahlin seikkailut ovat jääneet mieleen.

Niinpä iltasadutkaan eivät olleet ihan tavallisimmasta päästä ja kiinnostus vesielämään näkyi myös harrastuksissa.

– Lapsena halusin, että minulle luetaan tietokirjoista artikkeleita kalojen elintavoista ja sain kalastuskortin 8-vuotiaana, mikä oli iso asia. Tsekeissä se merkitsi tutkintojen suorittamista ja osallistumista pakollisiin yhteistalkoisiin.

Tomas Kouban asuntolaivasta
Tomasin tytär Louna esittelee asuntolaivan sisätiloja. Mikko Tuomikoski / Yle

... ja sitten seikkailija kalastaa, mietiskelee ja kirjoittaa kirjan

Suuri seikkailu on siis valmis alkamaan. Käytettynä ostettu 20-heppainen moottori on todettu toimivaksi ja Manta pysyy todistettavasti pinnalla, vaikka Päijänne esittelisikin rankempia puoliaan.

Mitä sitten tapahtuu, kun Päijänne on ylitetty? Minkälaisia seikkailuja on seuraavaksi luvassa?

– Aion nauttia suomalaisesta järvimaisemasta, kalastella, mietiskellä ja ehkä kirjoittaa kirjan kaikista kokemistani seikkailuista, aloittaa Kouba.

Luvassa voi olla mielenkiintoinen eepos, sillä Kouba kertoo, että nuorempana hän saattoi heittäytyä sen enempää ajattelematta mitä ihmeellisimpiin koettelemuksiin.

Manta ylitti Päijänteen ongelmitta.
Manta ylitti Päijänteen ongelmitta.Tomas Amos Kouba

– Niin kuin se, kun lähdin kerran Joensuusta Sortavalaan hakemaan halpaa viinaa ja vietin ensin yhden yön putkassa ja toisen yön sikäläisellä kasarmilla, kun minua epäiltiin vakoojaksi.

Artikkelia on korjattu 14.8. klo 5.40 kierrätysmateriaalien käytön osalta ja täydennetty 12.00 kuvituksen osalta.