Kaapattu brittimalli kertoo kokemuksistaan, sieppaajaorganisaation olemassaolo herättää epäilyksiä

Italian poliisi epäilee kaappauksesta Musta surma -järjestöä.

ihmiskauppa
Henkilö makaa kippurassa laukun sisällä.
Italian poliisin julkaisema havainnekuva. AOP

Huumaaminen, pinkit vaatteet ja useita öitä lattialla makuupusissa. Tällaisia yksityiskohtia sieppauksestaan on kertonut brittimalli Chloe Ayling, jonka epäillään tulleen kidnapatuksi.

Italialaislehti Corriere Della Sera (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut osia lausunnosta, jonka Ayling on antanut poliisille.

Ayling vapautui lauantaina oltuaan kuusi päivää kateissa. Italian poliisi on pidättänyt kidnappauksesta epäiltynä 30-vuotiaan Lukasz Pawel Herban.

Miehen epäillään pitäneen 20-vuotiasta mallia vankinaan pienessä kylässä Milanon lähellä.

– Mustahanskainen henkilö laittoi kätensä kaulalleni ja toisen kätensä suuni eteen, kun toinen henkilö, jolla oli musta kommandopipo, pisti piikillä käsivarteeni, Ayling kertoo lausunnossaan.

Hän kuvailee myös heränneensä puettuna pinkkiin trikooasuun auton takakontissa ja joutuneensa viettämään yönsä lattialla makuupussissa.

Ayling kertoo myös, että tapasi kaappaajansa jo kerran aiemmin Pariisissa kuvauskeikan yhteydessä.

Musta surma -järjestö herättää epäilyksiä

Italian poliisin mukaan kaappaajien oli tarkoitus myydä Ayling pimeässä tietoverkossa [dark web], ellei 300 000 dollarin lunnaita maksettaisi.

Nainen kuitenkin vapautettiin yllättäen, ilmeisesti koska tällä on lapsi.

Italialaislehdistö kirjoittaa, että kaappauksen olisi järjestänyt Black Death, suomennettuna Musta surma -niminen järjestö.

Tiedotusvälineiden mukaan järjestö käy ihmiskauppaa pimeässä verkossa, muiden harjoittamiensa laittomuuksien ohella.

Koko järjestön olemassaolo on kuitenkin kyseenalainen. The Motherboard -sivustolle hakkereita seuraava toimittaja Joseph Cox kirjoitti vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun) törmänneensä ryhmään ja yrittäneensä esiintyä ostajana, jotta saisi lisätietoja ihmiskaupasta.

Italian poliisin mukaan Europol löysi jälkiä ryhmästä paria vuotta aiemmin. Ryhmän olemassaoloa ei ole kuitenkaan vahvistettu.

Ihmiskauppaa verkossa

Europolin vuonna 2016 julkaistun raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 70 prosenttia EU:ssa tapahtuvan ihmiskaupan osallisista – sekä uhreista että rikollisista – on EU-kansalaisia. Näin oli myös Aylingin tapauksessa: uhri on britti, epäilty sieppaaja puolalainen.

Vuosina 2013–2014 Europol rekisteröi 7 500 ihmiskaupan uhria tai mahdollista uhria. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan lisäksi muita tyypillisiä muotoja ovat pakkotyö, pakotettu rikollisuus sekä valeavioliitot.

Europolin mukaan internetiä hyödynnetään kaikissa ihmiskaupan vaiheissa mahdollisten uhrien etsimisestä ja logistiikan järjestämisestä kaupankäyntiin ja uhrien valvontaan.

Toisaalta rikolliset jättävät myös jälkiä itsestään erilaisille sivustoille, mistä on apua tapausten tutkinnassa.

Lue lisää aiheesta:

Mies kidnappasi brittimallin ja suunnitteli tämän myymistä pimeässä verkossa