1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Video: Ennätyshelteet ovat sulattaneet italialaista jäätikköä, Balkanilla rajuja myrskyjä ja tulvia

Ilmasta kuvattu video näyttää, millaista jälkeä paahtava auringonpaiste on saanut aikaan jäätiköllä sijaitsevassa hiihtokeskuksessa.

sää
Uutisvideot: Helle sulattaa alppijäätikköä Italiassa
Uutisvideot: Helle sulattaa alppijäätikköä Italiassa

Poikkeuksellinen sää on aiheuttanut onnettomuuksia ja ongelmia eri puolilla Keski- ja Itä-Eurooppaa viikonvaihteessa.

Ennätyksellinen helleaalto on saanut kesähiihtokeskuksen keskeyttämään toimintansa toistaiseksi Pohjois-Italian Alpeilla.

Aurinko on sulattanut Stelvion solassa noin 3 000 metrin korkeudessa sijaitsevaa jäätikköä niin, että hiihtäminen ei ole mahdollista. Lisäksi jäätikön sulaminen aiheuttaa kivivyöryjen vaaran.

Sunnuntaiaamuna mittari näytti jäätiköllä 12 astetta, joka on keskuksen hissipäällikön mukaan lähes äärimmäinen lämpötila.

– Täällä Alpeilla on satanut todella vähän lunta viime vuosina ja viime viikkojen kova kuumuus on aiheuttanut meille ongelmia, päällikkö Umberto Capitani toteaa.

Onnettomuuksia puiden kaatumisista

Luciferin eli paholaisen mukaan nimetty lämpöaalto 40 asteen helteineen koetteli Etelä- ja Itä-Eurooppaa viime viikolla. Helleaallon päätteeksi rajut myrskyt raivosivat Alpeilla.

Pohjois-Italiassa kolme ihmistä kuoli sunnuntaina myrskyyn liittyvissä onnettomuuksissa. Kaksi miestä jäi eri kesätapahtumissa kaatuneiden puiden alle ja retkeilijään osui salama Dolomiittien vuoristossa.

Alto Adige region fire fighters' picture shows the damages caused by violent cloudburst on the previous  night in Upper Pusteria Valley, especially in the Braies and Dobbiaco area of Bolzano, in Northern Italy, 06 August 2017.
Pohjois-Italiassa Etelä-Tirolin alueella tulvi lauantaina myrskyn seurauksena.EPA

Lauantaina myrsky sai Dolomiittien vuoristossa aikaan mutavyöryn, joka huuhtoi mukanaan naisen lähellä Cortina d'Ampezzon hiihtokeskusta. Nainen kuoli onnettomuudessa.

Balkanilla kovaa tuulta ja rakeita

Balkanin aluetta on koetellut sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja tänään maanantaina kova myrsky, joka on tuonut mukanaan rakeita, rajuja sateita ja kovia tuulia.

Sloveniassa tuhannet kotitaloudet olivat ilman sähköä maanantaina ja koteja oli tulvien vallassa.

Myrskytuulet irrottivat puita juurineen ja vaurioittivat kattoja Kroatiassa Istrian niemimaalla, jossa sijaitsee muun muassa suosittu lomakohde Pula.

Maanantai toi toisaalta helpotusta kuumuudesta kärsiville, sillä joillain paikkakunnilla lämpötilat laskivat yli 40 asteen helteen jälkeen jopa 15 asteella.

Viime viikko oli ennätyksellisen helteinen sekä Balkanilla että muualla Euroopassa. Meteorologien mukaan helleaalto palaa Balkanille myöhemmin tällä viikolla.

Lähteet: AP, AFP

Lisää aiheesta:

Tutkijat varoittavat sääolojen tappavan tulevaisuudessa yhä useammin – lämpöaalto korventaa nyt Italiassa

Lue seuraavaksi