Lintilä: Selvitykset Finnairin eläkepäätöksestä ristiriitaisia – Orpo: "Epäonnistunut päätös"

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan virkamiehen mukaan Finnairin lisäeläkepäätös on selvä eikä siinä ole ristiriitaa omistajaohjauksen kanssa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä aikoo järjestää lisäeläkepäätöksestä kokouksen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei tyydy Finnairin selvitykseen. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei tyydy Finnairin selvitykseen, joka liittyy yhtiön toimitusjohtaja Pekka Vauramolle myönnettyyn lisäeläkkeeseen.

– Saatuani selvitykset omistajaohjausosastolta ja Finnairin hallitukselta Finnairin pääjohtajan lisäeläkepäätöksen vaiheista, joudun toteamaan, että ne ovat keskenään ristiriitaiset, Lintilä sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa Lintilä kertoo, että aikoo järjestää asiasta tapaamisen Finnairin hallituksen puheenjohtajan Jouko Karvisen, omistajaohjausosaston päällikön Eero Heliövaaran ja Finnairin palkitsemislautakunnan puheenjohtajan Jussi Itävuoren kanssa mahdollisimman nopeasti.

Finnair kertoi tänään toimittaneensa pyydetyn selvityksen Lintilälle. Siinä yhtiö sanoi kertoneensa asiasta valtion omistajaohjausyksikölle ja muutenkin toimineensa asiassa avoimesti. Finnairin selvityksen lisäksi hän on saanut tietoja eläkepäätöksesta valtion omistajaohjausosastolta suullisesti ja sähköpostilla.  

Orpo: "Epäonnistunut päätös kun malttia kaivataan"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) paheksuu Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkepäätöstä.

– Päätös on sekä ajallisesti että sisällöllisesti epäonnistunut, ministeri Orpo kommentoi eläkepäätöstä median tietojen perusteella. 

Eihän se hyvältä näytä, kun toivon malttia. Päätös ei ainakaan edistä isojen ratkaisujen syntymistä, siksi en siitä erityisemmin pitänyt

Petteri Orpo

Ministeri Orpo valmistelee parhaillaan ensi vuoden talousarvioesitystä, jossa varaudutaan syksyn palkkaratkaisuihin. Hän perää kaikilta malttia ja kohtuullisuutta palkka- ja eläkeratkaisuja tehtäessä. Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramolle myönnettiin 130 000 euron vuotuinen lisäeläke viime vuonna palkan ja etujen päälle.

– Eihän se hyvältä näytä, kun toivon malttia. Päätös ei ainakaan edistä isojen ratkaisujen (työmarkkinaratkaisujen) syntymistä, siksi en siitä erityisemmin pitänyt, syksyn vääntöihin valmistautuva Orpo kummeksuu.

Omistajaohjaus "yksiselitteinen"

Valtiolla on Finnairin tapauksessa kaksi omistajapoliittista periaatetta, jotka ensi silmäyksellä ovat ristiriitaisia. Linjauksen mukaan yhtiöissä, joissa valtio omistaa täysin yhtiön, Finnairin tapauksessa esille nousseita lisäeläkkeitä ei käytetä. Lisäeläkkeistä pidättäytyminen on ollut valtion linjauksena vuodesta 2012 alkaen.

Kun yhtiössä on myös muita omistajia, kuten Finnairissa, yhtiön hallitus päättää asiasta. Näiltä osin päätöksessä ei ole mitään ristiriitaista

Petri Vihervuori

Finnairin tapauksessa lisäeläkelinjausta ei kuitenkaan käytetä, kertoo valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön finanssineuvos Petri Vihervuori. Finnairin kaltaisissa valtion osaomisteisissa yhtiöissä sovelletaan sen sijaan linjausta, jonka mukaan yhtiön hallitus päättää palkoista ja palkitsemisesta. Linjaus on myös vuodelta 2012.

Linjaus on Vihervuoren mukaan täysin yksiselitteinen.

– Kun yhtiössä on myös muita omistajia, kuten Finnairissa, yhtiön hallitus päättää asiasta. Näiltä osin päätöksessä ei ole mitään ristiriitaista, Vihervuori painottaa.

Vihervuori korostaa, että lisäeläkelinjausta ei käytetä jos valtio ei omista yhtiötä täysin. Valtio omistaa Finnairista vähän yli 55 prosenttia. Finnairin lisäksi valtiolla on omistuksia yli 60 yhtiössä.

Finnair kertoi päätösehdotuksestaan omistajaohjausyksikölle viime vuoden maaliskuussa, useita kuukausia ennen varsinaista hallituksen päätöstä. Valtiolla ei ole ollut jäsentä yhtiön hallituksessa vuoden 2012 jälkeen.

Hallituksen päätöksen jälkeen päätöksestä tiedotettiin ja kerrottiin tämän vuoden yhtiökokouksessa. Valtion taholta päätökseen ei ole ennen omistajaohjauksesta nyt vastaavan Mikä Lintilän toimia puututtu. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi ennen Lintilää omistajaohjauksesta.

"Valtiolla ei tarvetta yhtiön hallitukseen"

Valtiolla on viimeksi ollut Finnairin hallituksessa jäsen vuonna 2012. Finanssineuvos Petri Vihervuoren mukaan Finnairin tapaus ei anna syytä muuttaa käytäntöä. Valtio-omistajan ja yhtiöiden välillä on muutoinkin säännöllinen tietojenvaihto.

– Yksittäisessä tapauksessa en näe, että tämä sinänsä olisi niin merkittävä, varsinkin kun tässä on toimittu omistajapoliittisen periaatepäätöksen mukaan. Tämä ei ole niin merkittävä, että se laukaisisi tarpeen tehdä uutta päätöstä siitä, istuvatko virkamiehet pörssiyhtiöiden hallituksissa.

klo 16.59 täydennetty otsikkoa ja tekstiä ministeri Orpon kommenteilla