Orpo ensi vuoden budjetista: Suhdannepölyä ilmassa, mutta jakovaraa ei ole

Talouspolitiikassa tiukka linja tulee jatkumaan parantuneista talousnäkymistä huolimatta, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo Ylen haastattelussa.

Budjettiriihi
Petteri Orpo
Ensi vuoden talousarvion valmistelu alkaa valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla huomenna. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomessa talous on lähtenyt kituliaampien vuosien jälkeen kasvuun, mutta valtiovarainministeriön huomenna alkaviin budjettineuvotteluihin valmistautuva ministeri Petteri Orpo (kok.) pitää odotukset maltillisina.

– Talouskasvu ei vielä näy julkisessa taloudessa. Velkaantuminen pitää saada taittumaan ja työllisyyttä pitää saada edelleen kestävämmälle pohjalle, eli tiukka talouspoliittinen linja tulee jatkumaan, Orpo sanoo.

Hallituspuolueiden suunnalta on kuulunut jo useampia ehdotuksia uusiksi menonlisäyksiksi. Rahaministeriössä suunnitelmat saavat nihkeän vastaanoton.

– Tässä on vähän suhdannepölyä ilmassa, niin haluan kertoa selkeän viestin siitä, että mitään jakovaraa ei ole. Jos menoja lisätään jonnekin, niin se otetaan muualta budjetista.

Toivomuslistalla veronkevennyksiä

Budjettineuvotteluiden tärkeimmäksi aiheeksi nousevat todennäköisesti veropäätökset. Palkansaajat ovat vaatineet hallitusta kompensoimaan kilpailukykysopimuksesta johtuvia maksukorotuksia veronkevennyksillä.

Veronmaksajain keskusliiton arvion mukaan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen nousun kompensoiminen vaatisi noin 400 miljoonan euron veronkevennykset.

Orpon mukaan työn verotuksen keventäminen on hyvä tavoite, mutta hän ei suoraan lupaa sen toteutuvan.

– Veroratkaisuja tehtäessä hallitusohjelman kirjaus siitä, että velkaantuminen taitetaan, on myös tärkeä. Katsomme julkisen talouden kokonaisuutta kun teemme veropäätöksiä.

Ensi vuoden budjetin valmistelu alkaa valtiovarainministeriössä huomenna. Valtiovarainministeriön ehdotus talousarvioksi julkistetaan torstaina.

Hallituspuolueiden välillä neuvottelut talousarviosta käydään budjettiriihessä elokuun lopulla.