Veronmaksajat: Hallituksen alennettava tuloveroja

Palkansaajien ostovoima uhkaa heiketä ensi vuonna kilpailukykysopimuksessa sovittujen maksukorotusten vuoksi.

verotus
Teemu Lehtinen
Teemu LehtinenYle

Tänä vuonna palkansaajien verotus keveni, koska hallitus paikkasi kilpailukykysopimuksen työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen nousua yli puolen miljardin euron verohelpotuksilla.

Maksujen korotukset jatkuvat edelleen ensi vuonna. Veronmaksajain keskusliitto odottaa hallitukselta nytkin vastaantuloa, koska muuten palkansaajien ostovoima heikkenee tuntuvasti.

– Työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen nousun kompensoiminen vaatii noin 400 miljoonan euron tuloverojen kevennykset ja niistä hallituksen pitää päättää budjettiriiheen mennessä, sanoo toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Veronmaksajain keskusliitosta.

Ostovoiman turvaaminen palkkojen nimelliskorotuksilla edellyttäisi noin kahden prosentin korotuksia.

toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, Veronmaksajain keskusliitto

Veronmaksajain keskusliitto perustelee vaatimustaan myös sillä, että verohelpotus voisi hillitä alkavan liittokierroksen palkankorotusvaateita.

– Ostovoimaan on tulossa raju pudotus ensi vuonna. Jos palkansaajat hakevat ostovoiman turvaamista palkkojen nimelliskorotuksilla, niin se edellyttää noin kahden prosentin korotuksia. Purkamalla uhkaavat kiristykset hallitus synnyttää samalla hyvän pohjan liittokierrokselle, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan hallituksen pitäisi tehdä veronkevennykset kerralla, eikä ripotella päätöksiä pitkin liittokierrosta.

– Minusta on tärkeää, että hallitus käyttää oman verokorttinsa budjettiriiheen mennessä, Lehtinen patistelee.