Hyppää sisältöön

Remonttikuluissa säästetään tekemällä osa töistä itse – ammattilaiset palkataan vaativampiin töihin

Moni ihminen remontoi kotia niin pitkälle kuin pystyy omin voimin. Ammattilaisten puoleen käännytään usein vasta erikoisosaamista vaativissa kohteissa, kuten kosteiden tilojen remonteissa.

Kuva: Yle Kemi

Monissa kotitalouksissa osataan tehdä pieniä remontteja sekä maalata pintoja sisällä ja ulkona, mutta esimerkiksi saunaremontit annetaan helposti ammattilaisten käsiin. Remonttikulut pyritään minimoimaan tekemällä mahdollisimman paljon itse.

– Kylpyhuoneremontteihin yksityiset eivät paljon sekaannu. Purkutöitä saatetaan monesti tehdä itse. Niissä tietenkin säästää ison rahan, sillä purkaminen on arvokas työvaihe teettää ulkopuolisella, Pekka Mylläri, MVP Laatusaneeraus Oy:stä kertoo.

Ammattilaiset epäilevätkin, että nykyisin yksityisillä on vähemmän aikaa ja osaamista tehdä remontteja itse alusta loppuun. Myös kosteisiin tiloihin liittyvät määräykset saattavat olla kotiremontoijalle hämärän peitossa. Sama käytäntö on huomattu myös rautakaupoissa.

– Kyllä yksityiset tekevät aika paljon itse varsinkin tapetointi- ja maalaushommia, mutta sitten jos mennään vaativampiin kohteisiin, niin saunat ja pesuhuoneet kyllä suurimmaksi osaksi teetätetään ammattilaisilla, Tornion Väriraitti Oy:n toimitusjohtaja, Tomi Salminen kertoo.

Ulkoremontit tehdään vielä omin voimin

Ulkoseinien maalauttamisen hintalappu voi nousta korkeaksi, joten sen useimmat tekevät itse. Telineiden, nostimien ja muiden välineiden vuokraaminen tulee verrattain halvemmaksi kuin ammattilaisen palkkaaminen.

– Ulkopintoja harvemmin vielä maalautetaan ammattilaisilla, sillä sen kustannukset nousevat melko korkealle. Suurin osa maalaa ulkohommat itse, Salminen jatkaa.

Kemin K-Raudan myymäläpäällikkö Jussi Pietikäinen näkee sivusta sekä yksityisten että ammattilaisten tekemiä remontteja ja onkin samoilla linjoilla muiden alan ammattilaisten kanssa.

– Kestosuosikki on edellen olleet kylpyhuone- ja saunaremontit varmaan juuri siitä syystä, että määräykset ovat tiukentuneet ja tarvitaan erikoisosaamista. Toki sitten näin kesällä tietenki laitetaan pihoja ja terasseja itsekin ja maalausremontteja tehdään paljon, Pietikäinen kertoo.