"Kuin Kuusta olisi haukattu palanen pois" – maanantaina nähtiin osittainen kuunpimennys

Suomen eteläosissa saattoi nähdä, kuinka Kuu hipoi Maan syvintä varjoa.

Kuu
Kännykäkameralla kuvattu osittainen kuunpimennys maanantaina 7.8.2017.  Kun osittainen pimennys oli syvimmillään, saattoi näyttää hiukan siltä kuin Kuun alalaidasta olisi haukattu palanen pois.
Kännykäkameralla kuvattu osittainen kuunpimennys maanantaina 7.8.2017. Kun osittainen pimennys oli syvimmillään, saattoi näyttää hiukan siltä kuin Kuun alalaidasta olisi haukattu palanen pois.Lukijan kuva.

Maanantai-iltana nähtiin osittainen kuunpimennys Suomen eteläosissa. Jaakko Visuri Ursa ry:stä todisti Vantaalla, kun Kuu alkoi pilkahdella näkyviin ja sen eteläreunassa "pimeni".

– Täysivarjon takana oleva Kuun osa näytti hyvin pimeältä, ja täten siltä kuin Kuusta olisi haukattu palanen pois. Kirkas osa Kuusta oli Maan puolivarjon takana.

Kuun osittainen pimennys alkoi jo aiemmin, mutta Suomessa se alkoi näkyä vasta Kuun noustessa Helsingissä kaakon suunnasta alkaen kello 21.20. Tällöin osittainen pimennys oli syvimmillään.

– Ilmakehä taittaa valoa Kuun pinnalle, ja hauskasti värjää valon punaiseksi. Eli näkyvä osa kuusta oli punaisempi, ja alareunassa oli kuin palanen haukattu pois, Visuri vielä kuvailee.

Kuuta katsellessa oli onnekas olo, sillä sääennuste varoitteli epävakaasta ja pilvisestä säästä.

– Tämä tähtiharrastus on samalla sääharrastusta. Yllätyin, että keli oli näinkin kirkas ja Kuu erottui hyvinkin selvästi, Visuri toteaa Vantaalta.

Kuu jatkoi nousuaan ja pimennysvaihe päättyi kello 22.18. Pimennys näkyi sitä paremmin, mitä etelämpänä Suomessa oltiin. Ursan Taivaanvahti-sivustolle on ilmestynyt kuvia (siirryt toiseen palveluun) ja havaintoja maanantain osittaisesta kuunpimennyksestä, joista voi nähdä paremmin punertavan värin.

"Kuu hipoo Maan varjoa"

Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu kulkee Maan avaruuteen heittämän varjon läpi. Tällöin siis Kuu ja Aurinko ovat taivaalla Maan vastakkaisilla puolilla. Ursa selittää sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), kuinka pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi sillä Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla. Kuu siis sujahtaa Maan varjon yli tai ali. Toisinaan, kuten tänään nähtiin, Kuu hipoo Maan syvintä varjoa – ja osa Kuun eteläreunasta peittyi.

– Ei nämä nyt niin arkipäivää ole. Jos jonkinlaisen nyrkkisääntö pitäisi sanoa, niin kuunpimennyksiä näkyy täällä noin puolen vuoden välein. Mutta ei se aina näin mene.

Osittaisen kuunpimennyksen eteneminen graafisena esityksenä..
Osittaisen kuunpimennyksen eteneminen maanantaina 7.8.2017. Pimennys alkoi kello 18.50, kun Kuu lipui avaruudessa Maan heittämään puolivarjoon. Pimennys oli syvimmillään Kuun noustessa Helsingissä kello 21.20.Veikko Mäkelä / Ursa

Visuri odottaa jo tulevaa vuotta, sillä silloin seuraavan täydellisen kuunpimennyksen odotetaan näkyvän tammikuussa Pohjois-Suomessa ja heinäkuussa Etelä-Suomessa.