Kapellimestari Ville Matvejeff lähestyy läpimurtoa maailman huipulle – kalenterissa varauksia monen vuoden päähän

Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiva Ville Matvejeff keikkailee 250 päivää vuodessa Euroopan estradeilla.

kapellimestarit
Kapellimestari, pianisti Ville Matvejeff
Minna Rosvall / Yle

Ville Matvejeff näpyttää kannettavaa tietokonetta Turun Musiikkijuhlien toimistossa. Välillä käsi selailee Wagnerin Parsifal-oopperan nuottikirjaa.

– Puhelimen ja läppärin kanssa tulee työskenneltyä. Ne ovat aina mukana, kun puhutaan taiteellisen suunnittelun asioista. Sähköpostit ja puhelut kulkevat suuntaan ja toiseen.

Silti paperiset nuotit ja libretot ovat yhä tärkeitä.

– Nämä pysyvät ihan manuaalisina ja on hyvä, että ne ovat paperilla. Ei olla patterin armoilla, jos vaikka sattuu loppumaan kesken esityksen, naurahtaa Ville Matvejeff.

30-vuotias Matvejeff on toista vuotta Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Turkuun hänet toivat mukavat kokemukset taiteilijana samassa tapahtumassa ja tapahtuman hyvä maine.

Turun Musiikkjuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff festivaalin toimistossa.
Minna Rosvall / Yle

Yhden tähden kiinnittäminen voi tuoda toisen

Musiikkijuhlien järjestäminen on melkoinen palapeli. Turun Musiikkijuhlien toimistossa suunnitellaan jo nyt seuraavaakin vuotta.

Tämän kesän tähtikaartia edustavat Karita Mattila, Klaus Florian Vogt, Matti Salminen ja Waltteri Torikka. Taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo, että tähtiä saadaan festivaaleihin muun muassa hyvillä suhteilla.

– Turun Musiikkijuhlilla on erittäin hyvä kansainvälinen maine. Tämä on noteerattu monien maailman parhaiden festivaalien listauksissa, ja aiemmat taiteilijat kuten Jonas Kaufmann toimivat referenssinä. Tänne kannattaa tulla esiintymään, jos kutsu käy.

Karita Mattila halusi laulaa Parsifal-oopperan Kundryn roolin juuri Matvejeffin johtamana.

– Karita Mattilan kanssa juttelin henkilökohtaisesti yhden konsertin yhteydessä. Hän pohti jonkin aikaa ja soitti sitten perään, että se voisi olla hyvä idea, kertoo Matvejeff.

Laulajia hankitaan myös agentuurien kautta.

Kun Vogtille kerrottiin, että Karita ja Matti laulavat täällä, hän sanoi tulevansa laulamaan.

Ville Matvejeff

– Itse Parsifal, joka on huipputenori Klaus Florian Vogt, laulaa tätä roolia Metropolitanin oopperassa (New Yorkissa). Hän tulee tänne suoraan Bayreutin oopperajuhlilta viettämään vapaapäiviään, kertoo Matvejeff.

– Häntä en tunne henkilökohtaisesti. Kun Vogtille kerrottiin, että Karita ja Matti laulavat täällä, hän sanoi tulevansa laulamaan, jos saa laulaa Karitan ja Matin kanssa. Näin se syntyy.

Ville Matjejeff ja Karita Mattila hymyilevät kameralle.
Minna Rosvall / Yle

Taiteellinen johtaja on myös monipuolinen taiteilija

Turun Musiikkijuhlilla on ollut tapana, että taiteellinen johtaja esiintyy myös itse. Niin tekivät aikoinaan myös Olli Mustonen, Martti Rousi ja Topi Lehtipuu. Ville Matvejeff esiintyy vuoden 2017 musiikkijuhlilla heti avajaiskonsertissa ja muun muassa Parsifal-oopperan konserttiversiossa.

Turun juhlien jälkeen jatkuu työ Jyväskylän Sinfonian ylikapellimestarina ja Euroopan estradeilla. Matkapäiviä tulee vuosittain 250. Kalenterissa on varauksia jo vuodelle 2020 saakka.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä saan tehdä, ja odotan erittäin innolla tehtäviä. Tendenssi on se, että enemmän ja enemmän kalenteriin tulee Euroopan alueelta töitä. Tavallaan fokus tulee lähivuosina yhä enemmän siirtymään sinne päin, kertoo Matvejeff.

"Suuri pamaus" voi tulla yllättäen

Taiteilija Ville Matvejeffilla on kysyntää, mutta suuri läpimurto maailman estradeille voi tulla onnenkantamoisena.

Joskus uraa rakennetaan pikku hiljaa ja jokaisen hyvin menneen keikan jälkeen tulee kaksi uutta keikkatarjousta.

Ville Matvejeff

– Se voi olla peruutuskeikka, joka tulee suurelle foorumille. Sinut on löydetty siihen ja tapahtuu suuri pamahdus. Joskus uraa rakennetaan pikku hiljaa, ja jokaisen hyvin menneen keikan jälkeen tulee kaksi uutta keikkatarjousta. Kummassakin tapauksessa on oleellista, että teet työsi niin hyvin kuin mahdollista, pohtii Matvejeff.

Matvejeff myöntää, että jokainen kapellimestari unelmoi esiintymistä maailman parhaiden orkestereiden johtamisesta maailman parhaissa oopperataloissa.

– Jos pääsee sinne asti, se on unelmien täyttymys. Nyt unelmana on tehdä töitä mahdollisimman inspiroivien huippumuusikoiden kanssa. Oleellisinta on, että löytää paikkansa.

Rentoutusta ja vastapainoa löytyy liikunnasta

Kapellimestarin työ on yllättävän raskasta myös fyysisesti. Ville Matvejeff kertoo, että esimerkiksi Parsifal-oopperan esitys on yli nelituntinen fyysinen suoritus.

Kerran laskin, että yhden Don Giovanni -oopperan aikana taisi palaa 1 800 kilokaloria.

Ville Matvejeff

– Puhuin juuri Parsifalin esittämisestä huippukapellimestari Daniel Barenboimin kanssa. Hän sanoi tarvitsevansa käsilleen salvaa, kun johtaminen on niin raskasta työtä. Fyysisen kunnon täytyy olla hyvä, että näitä jaksaa johtaa.

Ville Matvejeff kuntoilee työn vastapainoksi. Lenkkeily, pyöräily ja uinti ovat tärkeitä lajeja. Jyväskylässä hän on mukana sählyjoukkueessa. Työkin käy kuntoilusta.

– Kerran laskin, että yhden Don Giovanni -oopperan aikana taisi palaa 1 800 kilokaloria. Täytyy huolehtia, että tulee syötyä hyvin, että jaksaa, kertoo Matvejeff.