Kesän ensimmäinen rapurutto vahvistettu Luhangassa

Ensimmäiset rapukuolemat havaittiin Luhangassa Tammijärven yläpuolisessa järvessä jo viime syksynä. Alkukesän rapukuolemat Tammijärvessä ovat varmistuneet rapurutoksi.

Rapuruton merkkejä. Kuva: Yle

Luhangan Tammijärvestä löydetty rapurutto on tänä kesänä toistaiseksi ainoa Evirassa varmistettu tapaus koko maassa.

– Ensimmäisiä kuolleita rapuja on ilmeisesti jo viime syksynä löytynyt yläpuolisesta järvestä, ja nyt Tammijärven kohdalta saatiin rutto kiinni, sanoo jaostopäällikkö Satu Viljamaa-Dirks Evirasta.

Täplärapujen levittämä rapurutto on yleinen ja leviää helposti.

– Kaikkialla siellä, missä on täplärapua, on myös ruttoa. Jokiravuilla on vähän toisenlainen ruttotyyppi, joka on jossain piileskelemässä vanhoissa jokirapukannoissa, Viljamaa-Dirks sanoo.

Rapuruton leviämisen vaara Tammijärvestä ei ole enää suurimmillaan.

– Alkukesästä kun kuolleet ravut ovat löytyneet, on itiöiden määrä ollut isoimmillaan. Silloin rutto siirtyy minkä tahansa märän mukana, oli se sitten vene, merta, verkko tai mikä tahansa. Nyt tilanne lienee rauhallisempi, Viljamaa-Dirks arvioi.

Rapurutto on leväsienen aiheuttama tauti, joka voi tuhota jokirapukannan kokonaan. Täpläravuilla puolustusjärjestelmä pitää yleensä rapuruton kurissa, mutta jos rapu on jostain syystä heikennyt, voi rapurutto olla täpläravullekin tappava.

Rapurutto on välittömästi Eviran valvontaosastolle ilmoitettava eläintauti. Evira pyytää lähettämään rapunäytteitä (siirryt toiseen palveluun), sillä rapurutto voidaan varmistaa vain laboratoriossa.