Finnkino: Lappeenrannan suojelua odottavien elokuvateattereiden arvoirtaimisto tallessa

Elokuvateatteriketjun mukaan alkuperäiset valaisimet ja penkit on siirretty ketjun varastoon odottamaan päätöstä teattereiden suojelusta.

Kotimaa
Lappeenrannan entinen elokuvateatteri Nuijamies
Tommi Parkkinen / Yle

Finnkinoa on ryöpytetty julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun se osti ja sulki kaksi suojeltavaksi suunniteltua elokuvateatteria Lappeenrannassa. Finnkino vei myös teattereiden irtaimiston mukanaan, kun vuokrasopimus kesäkuun lopussa päättyi.

Kierrätykseen päätyivät 1980- ja 1990-luvuilla hankitut ranskalaista alkuperää olevat penkit.

– Sen sijaan olemme säilyttäneet osana irtaimistoa alkuperäiset penkkirivistöt, jotka oli teattereissa säilytetty. Mahdollista entisöintiä harkitsevat voivat niitä hyödyntää, sanoo ketjujohtaja Ismo Määttä.

finnkino nuijamies
Elokuvateatteri Nuijamiehen alkuperäiset seinävalaisimet ovat Finnkinon varastolla. Finnkino

Myös Nuijamiehen alkuperäiset, Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet ovat Finnkinon varastolla Helsingissä. Laatikkoihin pakattuna on myös Nuijamiehen ulko-oven yläpuolella ollut valomainos.

Finnkinolla ei ollut tietoa irtaimiston suojelusta

Ketjujohtaja Ismo Määttä kävi ennen purkupäätöstä sähköpostitse 13. ja 16. kesäkuuta kirjeenvaihtoa Etelä-Karjalan osuuspankin pankinjohtajan Mauno Muukkosen kanssa mahdollisesta irtaimiston suojelusta.

– Lähetimme kysymyksen kiinteistön omistajalle, että onko jotain sellaista, mitä meidän tulisi huomioida purkutöiden yhteydessä, sanoo Määttä.

Pankki ei Määtän mukaan tuolloin ilmoittanut irtaimiston suojelutarpeesta, vaan kiinteistön irtaimiston tyhjentäminen tapahtui ennakkoon laaditun suunnitelman mukaisesti.

Osuuspankki ja Finnkino suorittivat elokuvateattereissa loppukatselmuksen 22. kesäkuuta. Tuolloin osuuspankin edustaja ilmoitti Määtän mukaan, ettei pankki ollut halukas ostamaan teattereiden irtaimistoa, kuten valaisimia. Sopimuksen mukaan vain alkuperäiset kattovalaisimet ja suurikokoinen kankaan kehys jäivät paikoilleen.