Saastuneiden kananmunien skandaali leviää Britanniaan ja Ranskaan

Britanniaan on tuotu vain pieni määrä munia, ja myös riski kuluttajille on vähäinen, viranomaiset sanovat.

Ruoan turvallisuus
Kananmunia tuhotaan Ontsweddessa, Alankomaissa 3. elokuuta.
Kananmunia tuhotaan fipronilin takia Ontsweddessa, Hollannissa 3. elokuuta.Patrick Huisman / EPA

Hollantilaisten kananmunien myrkkyskandaali on laajentumassa Britanniaan ja Ranskaan. EU:n komissio kertoi maanantaina, että saastuneiksi epäiltyjä munia on viety näihin maihin Saksan kautta.

Britannian elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset kertovat selvittävänsä pikavauhtia munien jakelua. Kyseessä on joka tapauksessa vain pieni määrä munia, ja myös riski kuluttajille on vähäinen, brittiviranomaiset sanovat.

Tarkkoja määriä ei ole kerrottu, mutta viranomaisten mukaan kyse on 0,0001 prosentista Britanniaan vuosittain tuotavista munista.

– Teemme tiiviisti työtä niiden yritysten kanssa, jotka ovat vastaanottaneet munia saastuneilta maatiloilta. Tämänhetkisten tietojen mukaan kaikki mahdollisesti saastuneet tuotteet on vedetty pois myynnistä, viranomainen sanoo.

Ranskassa maatalousministeriö puolestaan kertoo, että kahdesta elintarviketehtaasta on löydetty 13 erää hollantilaisia hyönteismyrkyn saastuttamia munia. Ei ole tiedossa, oliko tehtaista jo toimitettu eteenpäin tuotteita, joihin munia oli käytetty.

Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa on vedetty myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen kun hollantilaisista kananmunista löytyi hyönteismyrkky fiproniiliä. Munia on vedetty myynnistä myös Ruotsissa ja Sveitsissä.

Fiproniiliä käytetään muun muassa koirien ja kissojen iholoisten torjuntaan. Sitä ei kuitenkaan saa käyttää tuotantoeläimiin, sillä se on myrkyllistä ja voi suurina määrinä vaurioittaa muun muassa keskushermostoa ja maksaa.

Belgia lupaa valaista vaikenemistaan

Belgiassa maatalousministeri patistaa viranomaisia selvittämään, miksi myrkkymunista ei kerrottu naapurimaille aikaisemmin.

Belgian elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat myöntäneet tienneensä korkeista fiproniili-hyönteismyrkkypitoisuuksista kananmunissa jo kesäkuussa. Belgia kuitenkin ilmoitti asiasta Euroopan komissiolle vasta heinäkuun 20:ntena.

Vaikenemista on selitetty meneillään olleella petostutkinnalla.

Muun muassa Saksa on vaatinut Belgialta selitystä. Nyt maatalousministeri Denis Ducarme lupaa "täydellistä läpinäkyvyyttä" ja kertoo vaatineensa raporttia asiasta tiistaihin mennessä.

Lähteet: AFP, Reuters