1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. malaria

The New York Times: Nopeat malariatestit toimivat, mutta niillä on myös odottamattomia haittoja

Osa malariaan sairastuneista jää tutkimuksen mukaan ilman lääkitystä.

Zamble Lou Irie Sabine asentaa hyttysverkon kolmen kuukauden ikäiselle lapselleen Yao Melvinille Abidjanissa Norsunluurannikolla huhtikuussa 2017. Kuva: Legnan Koula / EPA

Pikatestit ovat parantaneet huomattavasti malarian hoitoa viimeisen vuosikymmenen aikana, selviää uudesta laajasta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksesta kirjoittanut The New York Times -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että tutkimuksessa kuitenkin selvisi 15 minuutin pikatesteillä olleen myös odottamattomia huonoja seurauksia.

Pikatestit ovat selvästi vähentäneet malarialääkityksen määräämistä tai myymistä niille potilaille, joilla ei ole malariaa vaan pelkkä kuume. Tutkimuksen huolestuttava löytö oli kuitenkin se, että vaille malarialääkitystä jääneiden, positiivisen testituloksen saaneiden potilaiden määrä korkea. Monin pakoin yli 20 prosenttia niistä joilla todettiin malaria, jäivät ilman lääkitystä.

Tutkimuksessa mukana olleilla testauspisteillä ainakaan lääkepula ei selitä sitä, että malariaan sairastuneet jäivät vaille lääkitystä. Yksi mahdollinen selitys tälle on se, että lääkepulaan tottuneet hoitajat ovat jättäneet antamatta malarialääkettä vähemmän vakavasti sairaille potilaille tai niille potilaille, jotka ovat vaikuttaneet ostavan lääkkeensä muualta.

– Tämä yllätti meidät, mutta meillä ei ole juurikaan tietoa siitä, miksi näin tapahtuu, sanoo tutkimusryhmään kuuluva Heidi Hopkins lontoolaisesta hygieniaan ja trooppiseen lääketieteeseen erikoistuneesta yliopistosta (siirryt toiseen palveluun).

Liikaa turhia antibioottikuureja

Tutkimuksen toinen huolestuttava löytö oli potilaille turhaan määrättyjen antibioottien määrän raju kasvu.  Tällä on merkitystä siksi, että turhaan määrätyt antibiootit nostavat niille vastustuskykyisten bakteerien määrää.

Tutkimuksen mukaan 75 prosentille potilaista määrättiin joko antibiootti- tai malarialääkekuuri – malariatestin tuloksesta riippumatta. Monin paikoin 40–80 prosenttia niistä potilaista, joilla ei todettu malariaa, saivat antibiootit siitäkin huolimatta että valtaosalla näistä potilaista oli todennäköisesti vain virusinfektio, johon antibiootti ei tepsi.

Malariaa tutkineen professorin Heidi Hopkinsin mukaan eräässä Zanzibarissa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kuumetaudeista vain vajaa neljännes oli bakteeritauteja. Koska tulehdusarvojen testaaminen köyhissä maissa on usein mahdotonta, määräävät hoitajat ja lääkärit antibiootteja sairaille potilailleen siltä varalta, että kyseessä olisi bakteeri-infektio.

Tutkimus malarialääkkeen käytöstä

Yhdysvaltalaisessa Tropical Medicine and Hygiene -lehdessä julkaistua tutkimusta varten käytiin läpi yli puoli miljoonaa potilaskäyntiä maaseudulla tai kaupungissa olevilla klinikoilla, viidessä Afrikan maassa sekä Afganistanissa.

Tutkimus tehtiin osana Bill ja Melinda Gates -säätiön maksamaa laajempaa tutkimusta jonka tavoitteena on selvittää, kuinka malarialääke artemisiinia voitaisiin käyttää laajasti, mutta varmistaa ettei lääkettä ylikäytetä. Selvitystyö on tärkeää, sillä Kiinassa keksitylle, noin 15 vuotta myös Kiinan ulkopuolella käytössä olleelle artemisiinille vastustuskykyinen malaria on alkanut levitä Aasiassa.

Sormenpäästä otettavista verinäytteistä tehtäviä nopeita malariatestejä tehdään vuosittain yli 300 miljoonaa.

Klo 11:25 Jutusta korjattu lukuisia käännöksessä syntyneitä virheitä.