HBO painii vakavan tietomurron kourissa – Hakkerit väittävät julkaisseensa jälleen Game of Thronesin jaksojen käsikirjoituksia

Hakkerit uhkaavat julkaista lisää televisioyhtiö HBO:n tietoja, jos heille ei makseta miljoonien dollareiden lunnaita.

hakkerit
Game of Thrones -sarjan 7. tuotantokauden lehdistökuva.
Beric Dondarrionia näyttelevä Richard Dormer sekä Sandor Cleganea näyttelevä Rory McCann ratsastivat Game of Thrones -sarjan 7. tuotantokauden jaksoissa. AOP

Hakkerit ovat jatkaneet yhdysvaltalaisen televisioyhtiö HBO:n kiristämistä. Nimimerkillä Mr. Smith toimivat hakkerit kertoivat jo yli viikko sitten saaneensa haltuunsa valtavan määrän dataa televisioyhtiön järjestelmistä.

Nyt hakkerit sanovat julkaisseensa jo toisen erän HBO:lta viemiään tietoja. Vuodettujen tietojen joukossa väitetään uutistoimisto AP:n mukaan olevan suosikkisarja Game of Thronesin jaksojen käsikirjoitusluonnoksia.

Yhden niistä kerrotaan olevan kuvaus Game of Thronesin tulevasta jaksosta, joka näytetään Suomessa maanantaina. Hakkerit ovat julkaisseet myös HBO:n sähköposteja sekä sisäisiä asiakirjoja. Joukossa on muun muassa tietoja lakikiistoista sekä Game of Thronesin näyttelijöiden yhteystietoja.

Game of Thrones on HBO:n historian suosituin sarja, joten sen tarkoin varjeltujen jaksojen vuotaminen on noloa televisioyhtiölle.

Hakkerit vaativat miljoonia dollareita

Hakkerit ovat vaatineet HBO:lta miljoonia dollareita tai he uhkavat julkaista lisää anastamiaan tietoja. He vaativat HBO:ta maksamaan lunnaat virtuaalivaluutta bitcoineina. AP arvioi lunnasvaatimuksen olevan ainakin kuusi miljoonaa dollaria.

HBO vahvisti jo viime viikolla, että se on joutunut tietovarkauden kohteeksi. Silloin julki vuoti ensimmäinen erä hakkereiden anastamia tietoja.

Hakkerit väittävät, että niillä on yhä hallussaan HBO:ta vahingoittavia tietoja sekä tulevien sarjojen ja elokuvien käsikirjoituksia. Yhtiö selvittää tapausta yhteistyössä poliisin ja kyberturvallisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa.

Hakkerit ovat kiristäneet viihdejättejä aiemminkin

HBO ei ole ensimmäinen tietovarkauden kohteeksi joutunut viihdeyhtiö. Aiemmin tänä vuonna hakkerit kiristivät Netflixiä suositun Orange is the New Black -sarjan jaksojen julkaisemisella.

Viihdejätti Sony joutui tietomurron kohteeksi puolestaan vuonna 2014. Silloin julki pääsi tuhansia Sonyn työntekijöiden sähköposteja ja arkaluontoisia tietoja.

Lähteet: AP, Yle