Kuvat: Espoolainen kierrätyspiste täyttyi romuista – HSY:lle vuosittain jättilasku: "Ainakin yli 100 000 euroa menee siivoamiseen"

Pääkaupunkiseudulla ylimääräisen romun jättäminen kierrätyspisteiden luo aiheuttaa jätehuollolle ainakin kymmenientuhansien eurojen lisälaskun.

kierrätys
Kierrätyskartonki-keräysastian edessä lojuu patjoja, paistinpannuja ja pehmonalle.
Kartonkiastian edessä lojuu patjoja, paistinpannuja ja pehmonalle. Jutun kuvat on otettu Espoon Matinkylässä viime lauantaina.Kristiina Tolvanen / Yle

Huonekalun osia, laudanpätkiä, paistinpannuja, patjoja, pehmonalle... Tätä kaikkea lojui viime lauantaina espoolaisen kierrätyspisteen edustalla.

Tuttu näky, kommentoi toimintovastaava Eetu Keinänen Helsingin seudun ympäristöpalveluista eli HSY:stä.

– Kyllä se aika normaali keissi taitaa olla, hän sanoo Ylelle Espoon Matinkylässä havaitusta tapauksesta.

Pienmetalli-astian edessä on laudanpaloja.
Pienmetalliastian edusta Matinkylässä.Kristiina Tolvanen / Yle

– Meille tulee [kierrätyspisteisiin] kuulumattomia jätteitä, voi sanoa, että meille tulee aina remonttijätteistä muuttotavaraan.

Keinäsen mukaan yleinen ongelma ovat esimerkiksi metalliset jätteet, jotka eivät metallinkeräykseen kuulu.

– Joskus ajatellaan, että koska [kierrätyspiste] on kierrätyspisteen nimellä, sinne voi tuoda kaikenlaista tavaraa. Sinne jätetään kaikkea: leluja, patjoja, tuoleja. Ihan laidasta laitaan.

HSY:llä on siivousurakoitsija, joka kiertää kierrätyspisteiden luona säännöllisesti. Esimerkiksi Matinkylän pisteitä siivotaan Keinäsen mukaan kerran viikossa.

Käytettyjen huonekalujen osia Espoon Matinkylän Nuottalahden kierrätyspisteellä.
Käytettyjen huonekalujen osia.Kristiina Tolvanen / Yle

– Tiedetään, että jotain kierrätyspistettä käytetään enemmän. Niissä käydään sitten useammin.

Lajitteluun ohjataan opastetauluilla

Kierrätyspisteiden siivoaminen ei ole kuitenkaan aivan ilmaista: ylimääräisen romun jättäminen pisteiden luo aiheuttaa jätehuollolle ainakin kymmenientuhansien eurojen lisälaskun.

– Kyllä tässä arviolta ainakin yli 100 000 euroa menee vuodessa siivoamiseen, Keinänen sanoo. Siivouksen maksaa hänen mukaansa juuri HSY.

Patjoja ja muuta jätettä Espoon Matinkylän Nuottalahden kierrätyspisteellä lauantaina viides elokuuta.
Lajitteluun yritetään ohjata opastetaulujen avulla.Kristiina Tolvanen / Yle

Oikeaoppiseen kierrättämiseen ja lajitteluun yritetään ohjata muun muassa opastetaulujen avulla.

– Koetamme kertoa aina kaikilla mahdollisilla tavoilla. Olemme pyrkineet pitämään [kierrätyspisteisillä] hyvät kyltitykset, jotta jätteet menisivät oikeisiin lokeroihin ja sitä kautta kierrätykseen, Keinänen toteaa ja lisää:

– Joillakin pisteisillä taitaa olla myös kyltti, jossa kerrotaan, minne sellaiset jätteet, jotka eivät siihen kierrätyspisteeseen kuulu, voi viedä.

Pääkaupunkiseudun HSY on koonnut lajitteluohjeita myös nettisivuilleen (siirryt toiseen palveluun). Siellä todetaan muun muassa, että eri jätelajit kuten biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi on lajiteltava omiin astioihinsa ja vaarallinen jäte vietävä erilliseen keräykseen.

Kierrätyskartonki-keräysastian edessä lojuu patjoja, paistinpannuja ja pehmonalle. Samoin muidenkin keräyspisteiden edessä on sekalaista rojua.
Espoolaisen kierrätyspisteen edusta viime lauantaina.Kristiina Tolvanen / Yle

HSY:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) pääkaupunkiseudulla tuotetaan keskimäärin yli 300 kiloa jätettä vuodessa henkilöä kohden. Siitä liki puolet lajitellaan kierrätykseen.