BBC: Epätarkkuudet päästöjen raportoinnissa uhkaavat Pariisin ilmastosopimusta

Tutkijat pitävät puutteita suurempana uhkana Pariisin ilmastosopimukselle kuin Yhdysvaltain vetäytymistä sopimuksesta.

ilmastonmuutos
Stelvion sola (Passo dello Stelvio / Stilfser Joch) Pohjois-Italiassa Sveitsin rajalla.
Stelvion sola (Passo dello Stelvio / Stilfser Joch) Pohjois-Italiassa Sveitsin rajalla. Sveitsiläiset tutkijat ovat tarkkailleet Italiasta tulevaa kaasupäästöä, jonka Italia väittää selvityksessään YK:lle olevan mitattua vähäisempi.AOP

Ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen raportoinnissa on puutteita, jotka ovat asiantuntijoiden mukaan vakava uhka Pariisin ilmastosopimukselle. Näin kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC selvityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan valtioiden pitäisi arvioida kasvihuonepäästöjensä määrä kahden vuoden välein. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)kaikki päästöt eivät kuitenkaan näy raporteissa tai niihin liittyy merkittäviä epävarmuuksia.

Ilmasta tehdyt mittaukset paljastavat puutteita. Esimerkiksi sveitsiläiset tutkijat ovat tarkkailleet Italiasta tulevaa kaasupäästöä, jonka Italia väittää selvityksessään YK:lle olevan mitattua vähäisempi.

Italian viranomaiset sanovat sveitsiläisten mittausten olevan virheellisiä. Myös esimerkiksi osassa Intian ja Kiinan päästöistä on tutkijoiden mukaan suuria epävarmuuksia.

BBC:n haastattelemat tutkijat pitävät epätarkkuuksia päästöjen arvioinneissa suurempana uhkana Pariisin ilmastosopimukselle kuin Yhdysvaltain aikeita vetäytyä sopimuksesta. BBC:n selvityksen mukaan erityisesti kehittyvien maiden päästöraporteissa on epävarmuuksia.

Päästöjen mittaussäännöistä neuvotellaan parhaillaan.

Tutkijat pelkäävät ilmastoraporttinsa puolesta Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa taas kohistaan viranomaisten tulevasta ilmastoraportista. Sanomalehti The New York Timesin mukaan tutkijat (siirryt toiseen palveluun)pelkäävät, että Trumpin hallinto yrittäisi vaikuttaa raporttiin tai estää sen julkaisun.

The New York Timesin haltuunsa saaman raporttiluonnoksen mukaan Yhdysvaltain keskimääräinen lämpötila on noussut nopeasti sitten 1980-luvun ja viime vuosikymmenet ovat olleet lämpimpiä 1 500 vuoteen.

Raportin ovat koonneet tutkijat 13 eri virastosta. Raportti odottaa Trumpin hallinnon hyväksyntää. Useat Trumpin hallinnon edustajat ovat suhtauneet epäillen ilmastonmuutokseen ja ihmisen rooliin siinä.

Presidentti Donald Trump ilmoitti kesäkuussa Yhdysvaltojen irtautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta.