Hyppää sisältöön

Rantakäärme voi munia vähän käytettyyn ulkokäymälään – "saattaa suhinaa kuulua pöntöstä"

Pelastuslaitokset ovat hoitaneet tänä vuonna ennätysmäärän käärmetehtäviä. Käärmeitä on haettu pois esimerkiksi asunnoista, parvekkeilta tai terasseilta.

Rantakäärme kuvattuna kivikossa.
Käärmeasiantuntija Urpo Koposen mukaan rantakäärmeet voivat joskus munia käytöstä pois otettuun mutta vielä varakäymälänä käytettyyn ulkohuussiin.

Pelastusopistosta kerrotaan Ylen Aamu-tv:lle, että käärmetehtäviä on ollut elokuun alkuun mennessä yhtä paljon kuin keskimäärin vuoden aikana, noin 35 kappaletta

Käärmeasiantuntija Urpo Koposen mukaan tehometsätalous, tielinjaukset ja rakentaminen ovat ajaneet käärmeet entistä ahtaammalle.

– Ne ovat pesäpaikkauskollisia ja viettävät puolentoista kilometrin alueella koko elämänsä. Nyt kun rakennetaan ja elinympäristö muuttuu, niin käärmeillä on vähän pakka sekaisin, Koponen selitti tänään tiistaina Ylen aamu-tv:n puhelinhaastattelussa.

Hänen mukaansa käärme pyrkii aina palaamaan samaan paikkaan, missä se on syntynyt.

– Nyt kun elinympäristö muuttuu ja siellä on pihoja ja taloja, niin ihminen ja käärme kohtaavat valitettavasti hankalissa olosuhteissa.

Talvehtimispaikkoja lähellä Helsingin ydinkeskustaa

Eniten käärmetehtäviä on ollut Länsi-Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Helsingissä.

– Helsingissä on pari käärmeiden ikivanhaa talvehtimispaikkaa hämmästyttävän lähellä ydinkeskustaa, vaikka useimmat helsinkiläiset eivät sitä tiedä, Koponen paljasti.

Koponen ei halunnut kertoa tarkemmin, missä talvehtimispaikat sijaitsevat.

– Näistä ei ole paljon kuiskittu, koska sellaiset henkilöt, jotka eivät käärmeistä pidä ollenkaan saattavat mennä tekemään sopimattomia toimenpiteitä, hän sanoi.

Rantakäärme voi munia käyttämättömään ulkohuussiin

Koposen mukaan rantakäärme voi käyttäytyä hämmästyttävän rohkeasti ihmisten lähellä, jos sitä ei hätistellä. Joskus rantakäärmeet voivat myös munia munansa käytöstä pois otettuun mutta vielä varakäymälänä käytettyyn ulkohuussiin.

– Se kompostin lämpö hautoo munat. Vähän käytetty käymälä saattaa olla rantakäärmeille hyvä paikka. Jos joku menee sinne tarpeilleen, niin saattaa suhinaa kuulua ennen aikojaan sieltä pöntöstä, Koponen naurahti.

– Jos huussi on jatkuvasti käytössä heti talven jälkeen, riskiä ei ole juuri ollenkaan, varsinkin jos sinne on vielä laitettu verkko, Koponen lisäsi.

Rantakäärme parittelee huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa ja munii heinäkuun alussa. Poikaset kuoriutuvat elokuun alkupuolella.

Miten käärmeen saa pois sisätiloista?

Jos käärme löytyy rakennuksen sisältä, Koponen neuvoo avaamaan ovet ja tyhjentämään sisätilat ihmisistä.

– Muutamassa tunnissa käärmeet kyllä sieltä yleensä tulevat pois. Ovet auki vaan, eikä mitään liikettä sisätiloissa.

Jos rohkeus riittää, käärmeen voi myös yrittää pyydystää haarakepillä kannelliseen sankoon ja viedä parin–kolmen kilometrin päähän, Koponen neuvoo.

.
.