Maahan pötkölle, katse taivaalle ja näe perseidien tähdenlennot – paras aika on aamuyöstä

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan meteorien havaitsemista helpottaa pimeä taivas ja vähäiset pilvet.

meteorit
Perseidi kuvattuna öisellä taivaalla Neusiedlerseen alueella Itävallassa 12. elokuuta 2016.
Perseidi kuvattuna öisellä taivaalla Neusiedlerseen alueella Itävallassa 12. elokuuta 2016. Lisi Niesner / EPA

Erityisesti lauantain ja sunnuntain välinen yö on otollista aikaa perseidien tähdenlentojen havaitsemiseen. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe osuu tällä kertaa tulevalle viikonlopulle.

Eniten tähdenlentoja näkyy todennäköisesti aamuyöllä. Tosin tällä kertaa Kuu haittaa himmeimpien tähdenlentojen näkymistä.

Tähdenlentoja näkyy ympäri taivasta, mutta katse kannattaa taivaalla suunnata idän ja koillisen välille, ohjeistaa yhdistys tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan meteorien havaitsemista helpottaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän on pilviä.

Vaikka maksimi osuu sunnuntain vastaiseen yöhön, tähdenlentoja voi hyvin havaita myös edeltävinä ja seuraavina öinä.

Perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella, koska maan pohjoisosassa yöt ovat yhä valoisia, kerrotaan tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan paras tapa tähdenlentojen havaitsemiseen on makoilla maassa selällään ja tarkkailla taivasta. Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ehtii näkemään.

Perseidien tähdenlennot ovat vuosittain toistuva ilmiö. Perseidien tähdenlentoparveen kuuluvia tähdenlentoja on näkynyt Ursan mukaan jo heinäkuun puolivälistä ja niitä voi nähdä vielä muutaman viikon ajan aktiivisimman vaiheen jälkeen.