1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöväki tyrmistyi keskeneräisestä lentokentästä: "Törkeää aloittaa rakentaminen, vaikka ei ole lupia"

Lentokenttää Pyhtäälle puuhaava ryhmä katsoo tehneensä riittävät ympäristöselvitykset. Sen mukaan myös maantasaustyöt on sallittua aloittaa ennen ympäristöluvan myöntämistä.

ympäristöluvat
Pyhtäälle suunnitellun lentokentän pohjustustyöt meneillään 27.7.2017.
Pyhtään lentokenttätyömaalla oli tämän näköistä heinäkuun lopulla.Olli Törönen / Yle

Luonnonsuojelijat ovat nousseet vastustamaan Pyhtäälle rakennettavaa lentokenttää.

Yksityiset lentoalan toimijat ovat ostaneet Pyhtäältä noin 90 hehtaarin alueen, jolle on tulossa noin 1 200 metriä pitkä kiitorata. Kentällä lennettäisiin 2 000 - 4 000 lentoa vuodessa. Pyhtää valikoitui paikaksi etenkin siksi, että kunta suhtautui hankkeeseen myönteisesti ja pääkaupunkiseudulle on lyhyt matka. Lentokentällä on tarkoitus ottaa käyttöön hyvin tarkat satelliittinavigointijärjestelmät.

Muun muassa Luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson ja Uudenmaan piirit katsovat, että lentokentälle ei pidä antaa ympäristölupaa.

– Kentälle ei tule myöntää ympäristölupaa, sillä kentän sijoituspaikasta ja sen lentotoiminnasta ei ole tehty luonnonsuojelulain mukaista Natura-arviointia. Lupa olisi lain vastainen, luonnonsuojelupiirit katsovat.

Piirit arvostelevat voimakkaasti myös sitä, että lentokenttää on ryhdytty rakentamaan ilman lupia ja kaavaa.

– Hevossuolla tehdään jo maanrakennustöitä ilman lupaa. Kentän sijoituspaikkaa ei ole ratkaistu kaavassa, vaikka lentotoiminta tuo haittoja laajoille alueille, luonnonsuojelupiirit paheksuvat.

Pyhtään lentokentän yksityisiä rakentajatahoja edustava lentokapteeni Esa Korjula kiistää, että töitä olisi aloitettu luvattomasti. Hänen mukaansa myös tarvittavat linnusto- ja muut ympäristöselvitykset on tehty.

"Liian lähellä uhanalaisten petolintujen pesiä"

Luonnonsuojelupiirien mukaan lentokentän sijoituspaikka on huono, koska se on lähellä Natura 2000 -linnustonsuojelualuetta, Valkmusan kansallispuistoa ja monien uhanalaisten petolintujen pesiä. Lisäksi rannikon läpi menevät arktisten vesilintujen sekä monien päiväpetolintujen muuttoreitit.

Esa Korjula toteaa, että luonto- ja ympäristöasiat alueella on selvitetty tarkkaan.

– Alueelle suunniteltiin aikoinaan tuulivoimaloita, ja sitä varten on tehty huolelliset selvitykset. Tuulivoimaa ei muista syistä tullutkaan alueelle. Me olemme nyt päivittäneet aiemmin tehdyt lintuselvitykset.

"Törkeää aloittaa työt, vaikka ei ole lupia"

Pyhtään lentokentäksi suunnitellulta alueelta on kesän mittaan hakattu metsää pois ja tasoitettu kentän pohjaa. Ympäristöväki on tästä raivoissaan.

– On törkeää aloittaa rakentaminen vaikka hankkeella ei ole lupia, sanoo toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiristä.

Esa Korjulan mukaan maantasaustyöt omalla kiinteistöllä ovat aivan sallittuja. Hänen mielestään lentopaikkoja vastustetaan lähes aina, kun niitä on suunnitteilla.

– Vastustajat eivät kuitenkaan huomaa, että lentopaikat lisäävät paikkakunnan elinvoimaa. Nytkin maantasaustöissä on ollut meillä yhdeksän pyhtääläisyritystä. Valmistuttuaan kenttä voi palvella lentotoiminnan lisäksi myös monenlaisten tapahtumien tyyssijana.

Maakuntahallitus miettii vielä kantaansa

Lentokentän ympäristölupa on parhaillaan Kotkan ympäristötoimen käsittelyssä. Muistutusaika päättyi perjantaina.

Kotkan ympäristötoimeen jätettiin määräraikaan mennessä 32 muistutusta. Luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson ja Uudenmaan piirien lisäksi muistutuksen on jättänyt Merikymen Luonto ry. Ympäristöjärjestöjen lisäksi myös yksityiset kansalaiset ovat keränneet nimilistoja kentän ympäristölupaa vastaan.

Ympäristötoimi odottaa viranomaislausuntoja vireillä olevasta ympäristöluvasta elokuun 16:nteen saakka.

Esimerkiksi Kymenlaakson maakuntahallitus jätti maanantaina vielä pöydälle oman lausuntonsa Pyhtään lentokentästä. Esitys kannanotoksi oli varsin kriittinen. Maakuntajohtaja Jaakko Mikkolan mukaan lausuntoa hiotaan vielä. Maakuntaliitto aikoo muun muassa keskustella asiasta vielä ympäristöministeriön kanssa.

Ympäristöluvasta päättää Kotkan ympäristölautakunta syyskuun puolenvälin jälkeen.

Esa Korjula uskoo, että esteitä ympäristöluvan saamiselle ei ole. Mikäli lupa kuitenkin jäisi saamatta, maanomistajat ymmärtävät toimineensa omalla riskillä.

– Istutetaan alueelle sitten vaikka puita, Esa Korjula tuumaa.

Korjattu 9.8.2017: Termi ilmailuharrastajat vaihdettu termiin ilmailualan toimijat

Lue seuraavaksi