Koe uusi yle.fi

Koululaisille tulossa Liperiin parakkikylä – silti sadat oppilaat aloittavat sisäilmaongelmien piinaamassa koulussa

Liperin yläkoululaisille on rakentumassa 50 kontista koostuva “parakkikoulu”. Parakkiluokkiin päästään vasta syyskuun puolivälissä.

koulu
Parakkeja, nosturi
Liperin koulukeskuksen väistötilan muodostaa viisikymmentä parakkia, jotka saadaan koulukuntoon syyskuun puolivälissä. Ari Haimakainen / Yle

Liperin kirkonkylän koulukeskuksen koululaisten ja opettajien tuntemuskirjo on kovin tuttu. Päänsärkyä, nuhaa, hengitystieoireita.

Pahiten tuntemukset ovat koetelleet heitä, jotka ovat työskennelleet koulurakennuksen vuoden 1964 valmistuneen niin sanotun pitkän siiven luokkahuoneissa.

Liperin kunta päätti toukokuussa, että pulma ratkaistaan ensi alkuun väistötilojen avulla. Parikymmentä luokkahuonetta rakennetaan koulukeskuksen pihalle nousevaan parakkikouluun, jota ryhtyvät käymään yläkoulun oppilaat.

Koululaiset joutuvat kuitenkin astelemaan ensi alkuun koulukeskuksen sisäilmaongelmaiseen siipeen. Koulutyö alkaa Liperissä elokuun 15. päivä ja viisikymmentä parakkia on valmiina vasta syyskuun puolivälissä.

Joustetaan tässä alussa, ja yritetään selvitä näistä ensimmäisistä viikoista.

Riitta Lappalainen, Liperin perusopetuksen tulosaluejohtaja

– Ensin aloitellaan tutuissa tiloissa, ne eivät ole käyttökiellossa, joten me voimme vielä entisiä tiloja käyttää, toteaa perusopetuksen tulosaluejohtaja Riitta Lappalainen.

– Joustetaan tässä alussa, ja yritetään selvitä näistä ensimmäisistä viikoista.

"Meillä on suunta, mitä kohden edetään"

Liperin koulukeskus on lähes kuudensadan oppilaan opinahjo. Kun määrään lisätään viitisenkymmentä opettajaa ja muu henkilökunta, on koulu työpaikkana suuren yrityksen luokkaa.

Liperissä selvitetään ja päätetään talven aikana, kuinka kouluongelma ratkaistaan.

Puretaanko osa koulukeskuksesta ja rakennetaan uutta tilalle, tyydytäänkö pelkkään peruskorjaamiseen, onko koulun paikka Liperin kirkonkylä vai jokin muu?

– Meillä hankesuunnittelu etenee, on väistötilat tulossa. Vaaditaan kärsivällisyyttä koululaisilta, huoltajilta, työntekijöiltä, mutta meillä on suunta, mitä kohden edetään, painottaa perusopetuksen tulosaluejohtaja Riitta Lappalainen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Pitäisikö meidän kaikkien toimia kuten Mikko?

Opettaja luopui lentomatkoista ja pitkistä suihkuista ilmaston hyväksi

Seksuaalinen häirintä

"Pyllistys ei ole kutsu kosketteluun"

Näyttelijä Mia Hafrén patistaa miehiä mukaan #metoo-keskusteluun

Seksuaalirikokset

Ruotsi haluaa lakiin, että suostumus seksiin pitää selvästi ilmaista

Tonttuovet

"Näin yhdet itkut kun ensimmäinen erä loppui"

Suomi hullaantui tonttuovista, tutkija ja kauppiaat yllättyivät