Ratikkalinjat muuttuvat ensi viikolla: Nämä asiat kannattaa tietää uudistuksesta

Maanantaina usean raitiovaunulinjan reitti muuttuu. Muun muassa 7A- ja 7B-linjat lakkautetaan, eikä 9-ratikka mene enää Länsiterminaaliin.

raitioliikenne
Busseja ja raitiovaunu.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin joukkoliikennettä käyttäville on tulossa ensi viikolla uutta totuteltavaa, kun raitiovaunulinjoissa tapahtuu nippu uudistuksia maanantaina. HSL:n arvion mukaan noin 6000–8000 päivittäin ratikalla matkustavaa joutuu muuttamaan reittiään merkittävästi uudistusten vuoksi. Päivittäin raitiovaunuja käyttää noin 180 000 matkustajaa.

Voit lukea yksityiskohtaisemmin linjakohtaisista muutoksista täältä. Listasimme alle asiat, jotka uudistuksesta kannattaa tietää:

7A- ja 7B-ratikkalinjat lakkautetaan

Merkittäviä muutoksia on muun muassa 7A- ja 7B-linjojen lakkauttaminen. Niiden reitin korvaa vanhaa reittiä mukaileva 7-linja sekä myös jonkin verran reittimuutoksia kokenut 2-linja.

9-ratikka ei kulje Länsiterminaaliin

Tallinnan-matkailijat pääsevät Länsiterminaaliin tästedes 6T-linjalla ja uudella 7-linjalla. 9 kulkee kesällä rakennettua uutta raidetta pitkin Jätkäsaaren Saukonpaateen, mutta ei enää Länsiterminaaliin.

1-linja kulkee joka päivä, mutta ei pysähdy Kauppatorilla

Aikaisemmin 1- ja 1A-raitiovaunut kulkivat vain arkisin. Nyt 1-linja kulkee joka päivä kymmenen minuutin välein. Muuttunut reitti ei kulje enää Kauppatorilta Hakaniemeen, vaan tekee Eiran jälkeen koukkauksen Töölössä. Kruununhaan läpi kulkee tästä lähtien pelkkä 7-linja.

Muutoksia vuoroväleissä

6- ja 8-linjojen vuorovälit harvenevat kymmeneen minuuttiin ruuhka-aikana. 8:n vuoroväli on kuitenkin 5–6 minuuttia Arabiassa ja välillä Sörnäinen-Töölö. 6:n vuoroväli on 5–6 minuuttia Arabiassa ja Hämeentiellä välillä Sörnäinen-Hakaniemi.

Yksi raitiovaunu, kolme linjaa

Yksi raitiovaunu voi käytännössä toimia reittinsä aikana kolmella eri numerotunnuksella. Meilahdesta lähtevä, Kallion kautta Eiraan kulkeva 3-linja muuttuu 2-linjaksi Olympiaterminaalin kohdalla. Siitä alkava kakkosen reitti taas muuttuu Pasilassa 7-linjaksi, jonka reitti päättyy Länsiterminaaliin.

3-linja lähtee Meilahdesta vasta arviolta lokakuussa Reijolankadun rataosuuden valmistuttua. Toistaiseksi kolmosratikka lähtee Töölön hallilta.

Ratikkalinjat ennen ja jälkeen
Ratikkalinjat ennen ja jälkeen
Liu'uttamalla hiirtä kuvan päällä näet, miten raitiovaunulinjat muuttuvat maanataina 14.8. Näet uuden raitiovaunulinjaston hiiren ollessa oikealla ja vanhan linjaston hiiren ollessa vasemmalla.

Miksi linjat muuttuvat?

Muutoksen tarkoituksena on lisätä raitioliikennettä asutuimmilla rataosuuksilla. Eniten käytetyillä osuuksilla tulee kulkemaan aina kaksi ratikkalinjaa, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Lauri Räty. Räty luonnehtii nyt kaikkia linjoja perinteisiksi, sillä ympyrämäistä liikennettä ei oikeastaan enää ole ratikoiden kääntöpaikkoja lukuunottamatta.

– Tarkoitus on tuoda klassista Helsingin ratikan luonnetta, että vaunua ei tarvitse odottaa pitkään. Isoin ihmisen arkeen vaikuttava muutos on se, että kantakaupungin tärkeimmillä kaduilla kulkee raitiovaunuja entistä tiheämmin. Silloin myös joidenkin linjojen reitit muuttuvat kokonaisuudessaan, Räty kertoo.

Isoin ihmisen arkeen vaikuttava muutos on se, että kantakaupungin tärkeimmillä kaduilla kulkee raitiovaunuja entistä tiheämmin.

Lauri Räty

Tihenevä ratikkaliikenne on Rädyn mukaan keskitetty ydinkeskustan alueelle ja liepeille. Reuna-alueilla ratikan odotusajat voivat pidentyä, mutta aikataulut pitävät paremmin paikkansa. Esimerkiksi 6-ratikan ja 8-ratikan harvenevien vuorovälien ansiosta molemmat linjat kulkevat ruuhkassa jouhevammin, eivätkä jonota peräkkäin samoissa liikennevaloissa. Edellämainitut linjat saavat jo monella muulla linjalla käytetyt suuremmat Artic-raitiovaunut, mikä kasvattaa matkustajakapasiteettia huomattavasti.

Uudet reitit palvelevat Rädyn mukaan entistä paremmin vaihtoyhteyksiä busseihin ja muihin kulkuvälineisiin käyttäviä matkustajia. Jotkin alueet, kuten Kruununhaka, jäävät raitiolinjojen osalta aiempaa enemmän pimentoon. Kruununhaan kautta kulkeva uusi 7-linja toisaalta vie jatkossa Kampin kautta Länsisatamaan asti uusien kulkuyhteyksien äärelle.

Täysin pois raitiovaunujen käytöstä jäävä rataosuus on Fredrikinkadulla Kampin metroaseman tuntumassa.

Uudistusta on valmisteltu vuosia ja joukkoliikenteen käyttäjiltä on kerätty laajasti mielipiteitä muutoksista suunnittelutyön varrella. Palautetta muutoksista tulee molemmin puolin: toisaalta joitain reittimuutoksia on harmiteltu, mutta vuorovälien tihenemistä ja vanhojen linjojen henkiinherättämistä on iloittu.

– Kun on tottunut käyttämään tiettyä linjaa ja palvelu muuttuu, niin se on asia, johon kannattaakin ottaa kantaa. Meillä on ymmärrystä joukkoliikenteen käyttäjän tarpeista, mutta kaikki ei ole aina ilmiselvää, kertoo Räty.

Seuraava vuosikymmen laajentaa ratikkareviiriä

Viimeksi raitioliikenne levittäytyi merkittävästi uusille asuinalueille 1980-luvulla, kun Katajannokan ja Länsi-Pasilan asuinaluetta kehtiettiin, Räty kertoo. Tämä syksy on vasta alkua raitioliikenteessä tapahtuville muutoksille – näköpiirissa on jälleen uutta lääniä radoitettavaksi.

– Raitiolinjaston muoto on pysynyt koko olemassaolonsa ajan hyvin samanlaisena. Muutokset ovat liittyneet aina kaupungin kehittymiseen ja niin liittyvät nytkin. Suunta on se, että panostetaan raitiovaunuliikenteen levittämiseen uusille alueille, Räty kertoo.

2020-luvun alussa raitiolinjat pääsevät tekemään silmukan koko Jätkäsaaren niemen ympäri. Myös Pasilasta ratikalla pääsee ensi vuosikymmenellä jatkamaan Ilmalaan.

Vuoteen 2025 mennessä sporalla pääsee myös Hernesaaren kärkeen ja vielä tätä aiemmin Eiranrantaan valmistuvalle Telakkarannan asuinalueelle.

Juttuun on vaihdettu kartta 11.8. klo 10.48 .