Kuntien tuki lukiolaisten läppärin hankintaan vaihtelee rajusti – ääripäissä leasing-kone ja oma hankinta

Lukion läpi kahlaaminen ilman tietokonetta on käytännössä mahdotonta. Keski-Pohjanmaalla kuntien suhtautuminen oppilaiden laitehankintojen tukemiseen vaihtelee suuresti.

lukio
Opiskelijat tekevät tietokoneella tehtäviä.
Kalle Niskala / Yle

Suurin osa keskipohjalaislukioista ei tue opiskelijoitaan tietokoneen hankinnassa. Toisessa ääripäässä ovat Reisjärvi ja Perho, jotka tarjoavat läppärin lukiolaisten käyttöön ilmaiseksi.

*Perhon *lukiolaisilla ja yläkoululaisilla on käytössään kunnan leasing-periaatteella hankkimat läppärit. Tämän mahdollistaa lukion pienuus. *Reisjärvellä *lukio on hankkinut kaikkien vuosikurssien opiskelijoille käyttöön henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet.

Myös *Pietarsaari *tarjoaa merkittävän edun opiskelijoilleen. Lukiolaiset saavat tukea tietokonehankintoihin 100 euroa vuodessa, tukea maksetaan korkeintaan kolmen vuoden ajan.

*Ylivieskan lukio *tarjoaa kannettavan tietokoneen kaikille opiskelijoille, opiskelijan maksettavaksi jää 150 euroa.

– Opiskelija voi myös käyttää omaa konettaan. Ylioppilaskirjoituksissa käytetään lukion koneita, kertoo rehtori Kalle Luhtasela.

*Vetelin *lukio antaa 50 euroa tukea oppimateriaalihankintoihin, sen voi käyttää esimerkiksi myös oppikirjoihin.

– Lukiolaisille on suositeltu oman koneen ostoa. Jos joku ei halua tai pysty omaa konetta hankkimaan, olemme luvanneet, että koulunkin konetta voi käyttää, tosin vain koulussa, kotiin sitä ei saa viedä. Aika moni on ostanut oman koneen, mutta osa käyttää pelkästään koulun koneita, kirjoittaa vastauksessaan Vetelin yläkoulun ja lukion rehtori Tero Lahtinen.

*Kalajoella *hankitaan halukkaille oppilaille laadukas läppäri yhteishankintana. Oppilaan omavastuu laitteesta on 250 euroa, koneen omistusoikeus siirtyy opiskelijalle kun hän saa lukion päättötodistuksen.

*Haapajärven *lukio ei tue laitehankintoja, mutta tarjoaa sähköisiä oppikirjoja lukiolaisten käyttöön.

– Opiskelija voi halutessaan hankkia kaikki oppikirjansa sähköisinä ja pitää omaa laitetta mukanaan. Haapajärven lukion oppikirjakirjastossa on lainattavissa kaikkien pakollisten reaaliaineiden oppikirjat, joten tulemme näin vastaan opiskelijaa kustannuksissa, kertoo rehtori Merja Eirola.

Myös *Sievissä *lukiolaiset ostavat tietokoneensa itse, mutta kunta tulee vastaan kirjakustannuksissa.

– Kunta tukee opiskelijoita antamalla pakollisten kurssien oppimateriaalit eli sähköiset materiaalit tai kirjat käyttöön. Tämä on ollut opiskelijan kustannuksia tehokkaasti alentava tapa, kunnan kannalta se on helpompi hallinnoida ja kustannustehokas, kertoo Lea Linna Sievin lukiosta.

Yle Kokkolan kyselyyn vastanneista *Kannuksen, Kokkolan, Kaustisen, Kruunupyyn, Nivalan ja Ylivieskan Raudaskylän *lukiot eivät tue laitehankinnoissa.

– Lähtökohtaisesti opiskelijat hankkivat tarvitsemansa kannettavan tietokoneen samoin kuin muutkin opiskeluvälineensä itse. Toki koululla on jonkin verran omia kannettavia tietokoneita ja tabletteja, joita voi tarvittaessa lainata ja käyttää koulussa. Useimmilla opiskelijoilla on viime vuosina ollut jo lukioon tullessaan käytettävissä sopiva kannettava tietokone, vastaa Kokkolan lukioiden puolesta aikuislukioiden rehtori Terho Taarna.

Etenkin pienet lukiot ovat houkutteet opiskelijoita ilmaisilla koneilla. Kruunupyyssä ilmaisten läppäreiden vetovoimaan ei uskota, vaikka lukio edellyttää oman tietokoneen käyttöä päivittäin.

– Ilmoitamme että kone on käytössä joka päivä ja edellytämme että se on mukana. Kunta ei ole avustanut hankinnassa. Paljon on keskusteltu siitä, että onko ylläpitäjän tuki hankinnassa kilpailua vääristävää. Emme satsaa siihen, kuitenkin lukiolla oli keväällä enemmän hakijoita kuin milloinkaan ennen, kirjoittaa rehtori Erland Slotte.