Che Guevaran poika Ernesto: On väärin, että isäni kuvalla myydään alkoholia ja sätkäpapereita

Che oli aina ensimmäisenä näyttämässä esimerkkiä, eikä pyytänyt keneltäkään sellaista, mitä ei itse olisi ollut valmis tekemään, sanoo Lahdessa vieraileva Ernesto Guevara.

Kuuba
Ernesto Guevara
Meeri Niinistö / Yle

Pari vuotta sitten silloinen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama teki paljon työtä Kuuban ja USA:n suhteiden normalisoimiseksi. Sen jälkeen muun muassa matkustaminen Kuubaan on helpottunut.

Tähän syöttiin on tarttunut edesmenneen vallankumousjohtaja Ernesto "Che" Guevaran poika Ernesto Guevara. Hän myy moottoripyörämatkoja turisteille ja vieraili tiistaina Suomen Moottoripyörämuseolla Lahdessa.

Guevara oli isänsä kuoleman aikaan vuonna 1967 vain 2-vuotias, eikä henkilökohtaisia muistoja isästä ole juuri jäänyt.

– Kun olin vähän vanhempi, opin tuntemaan isäni muiden kuubalaisten lailla suurena vallankumouksen sankarina, jonka kuvia on kaikkialla. Tämän lisäksi opin tuntemaan hänet tietysti äitini kautta. Hän kertoi meille lapsille, millainen isäni oli ihmisenä ja perheen päänä.

Chetä voidaan pitää vallankumouksen ikonina, ja hänen kasvonsa lienevät kaikille tutut esimerkiksi Alberto Kordan muotokuvasta. Perheenjäsenet ovat tottuneet näkemään isänsä kasvot lipuissa, julisteissa ja kirjojen kansissa.

Guevaran kasvoja on kuitenkin käytetty myös monessa kaupallisessa kampanjassa.

– Se todella ärsyttää, kun hänen kuvansa yhdistetään johonkin sellaiseen, joka ei liity isääni millään lailla. Esimerkiksi alkoholijuomien mainontaan tai tupakkapaperiin. Se ärsyttää myös, että häntä käytetään rahan tekemiseen kunnioittamatta niitä ihanteita, joita hän piti arvossa.

– Toivoisin, että hänestä muistettaisiin se, että hän eli tarkasti ihanteidensa mukaan. Hän ei koskaan pyytänyt ketään tekemään enempää kuin mihin pystyi. Hän oli aina itse ensimmäisenä näyttämässä esimerkkiä eli ei pyytänyt keneltäkään sellaista, jota ei itse olisi ollut valmis tekemään.

Alberto Kordan  Che Guevarasta ottama kuuluisa valokuva esillä argentiinalaisessa museossa.
Alberto Kordan Che Guevarasta ottama kuuluisa valokuva esillä argentiinalaisessa museossa.Leo La Valle / EPA

"Obaman aikana käynnistynyt positiivinen kehitys pysähtyi kuin seinään"

Guevara vierailee Lahdessa markkinointimielessä. Samalla reissulla hän vierailee vaimonsa Maria Elenan kanssa myös Venäjällä.

Toivottavasti välit pysyvät ystävällisinä, eivätkä hallituksemme ajaudu kiistelemään mitättömistä sivuseikoista.

Ernesto Guevara

– Kuuba on ainutlaatuinen maa, jonka kulttuuri, historia ja ihmiset ovat omanlaisiaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti kesäkuussa tiukentavansa Kuuba-politiikkaa, erityisesti matkailua ja kauppaa. Guevaran mukaan maiden välit ovat viilentyneet Trumpin aloitettua presidenttinä.

– Trumpin noustua presidentiksi asiat ovat mutkistuneet, sillä Obaman aikana käynnistynyt positiivinen kehitys pysähtyi kuin seinään ja maidemme väliset suhteet ovat taas viilenneet.

– Nyt täytyy pitää huolta siitä, että suhteemme kehittyvät taloudellisesti, poliittisesti ja sosiaalisesti. Toivottavasti välit pysyvät ystävällisinä, eivätkä hallituksemme ajaudu kiistelemään mitättömistä sivuseikoista.

Ernesto Guevara ja Maria Elena
Meeri Niinistö / Yle