1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulutusluotto

Huonekalumyyjä paljastaa, miten kulutusluottoja tyrkytetään – "Parhaat pääsivät Las Vegasiin"

Moni myyjä saa sitä enemmän palkkaa, mitä enemmän hän myy luotolle. Taidokkailla myyntipuheilla asiakas saadaan helposti ottamaan samalla luottokortti.

Esimerkiksi monet huonekalu- ja elektroniikkamyyjät saavat pohjapalkkansa lisäksi provisiota, jota voi muodostua luottojen ja vakuutusten kaupasta. Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

"Ota laskulle ja maksat sitten kolmen kuukauden päästä" – näin huonekalumyyjä alkaa tyypillisesti puhua asiakkaalle jo tuotteen luona, paljastaa noin 10 vuotta useassa huonekaluliikkeessä työskennellyt myyjä, joka haluaa pysytellä nimettömänä.

– Heti, kun asiakas oli jostakin tuotteesta kiinnostunut, ruvettiin jo puhumaan maksutavoista ja kerrottiin, että rahan kanssa ei tarvitse olla tekemisissä. Siitä ei puhuta rahoituksena vaan laskuna. Asiakkaan tietoja kysellään hyvin ylimalkaisesti, ja sitten tehdäänkin jo luottohakemus. Netistä luottopäätös saadaan saman tien, hän kertoo yhden entisen työpaikkansa käytännöistä.

Kulutusluottoa myydäänkin paitsi asiakkaan tarpeisiin, myös henkilökohtaisten palkkioiden ja jopa kilpailuvoittojen toivossa.

Myyjä kertoo, että eräässä, nyt jo toimintansa lopettaneessa huonekaluliikkeessä oli tapana kertoa vasta kassalla, että kyse onkin luotosta. Tarjottava luotto oli Nordean Tuohi Mastercard -kortti.

– Vasta kassalla sanottiin, että tämä tulee sitten pankin kautta. Kerroimme myös, että sieltä tulee sitten luottokortti, mutta sen voi laittaa vaikka piirongin laatikkoon, koska vuosimaksuja ei ole.

Tyypillisesti myös elektroniikkakaupassa myyjä saa lisäansioita myymistään vakuutuksista ja luotoista. Kuvituskuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tuohi-luottokortti todella oli vuosimaksuton ja asiakkaat välttyvät koroilta ja lisämaksuilta, jos he maksoivat tuotteen kolmen kuukauden sisällä. Käytännössä laskun tullessa kotiin osa asiakkaista alkoi kuitenkin maksaa pieniä eriä, jolloin pankki alkoi veloittaa korkoa kolmen kuukauden jälkeen. Nykyään kortin ehdot voivat olla toiset.

Aiemmin Yle kertoi tapauksesta, jossa uuden keittiön ostanut mies allekirjoitti kalusteliikkeessä vahingossa myös kulutusluottosopimuksen. Jutun jälkeen saimme viestejä useilta henkilöiltä, joille oli tarjottu kaupassa maksutavaksi laskua, mutta myöhemmin oli selvinnyt, että kyse olikin itse asiassa luotosta.

Jos rahoitettua kauppaa oli liian vähän, siihen puututtiin ja käskettiin tekemään enemmän rahoituksia.

Huonekalumyyjä

Saimme muutamia viestejä myös myyjiltä. Eräs kalusteita kauppaava myyjä koki, että luottokortin avaaminen on myyjien tärkein tehtävä, ei niinkään tuotteiden myynti.

Kuluttajaliiton mukaan kulutusluotosta pitää kertoa asiakkaalle selkeästi sopimuksessa, mutta myös suullisesti. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu, sillä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV) tulee vuosittain yhteydenottoja ihmisiltä, joille on tullut yllätyksenä kotiin luottokortti.

Kaikkiaan KKV:oon tuli luottoihin liittyviä ilmoituksia viime vuonna noin 515. Suurin osa koski kulutusluottoja ja pieni osa asuntoluottoja. Tänä vuonna vastaavia ilmoituksia on tullut elokuun puoliväliin mennessä 319.

KKV:n mukaan tarkkaa tietoa kulutusluottoja koskevien valitusten määristä on vaikea selvittää, sillä kuluttajat kuvaavat yhteydenotoissaan ongelmia hyvin eri tavoin.

Myy luotolle, pääset Las Vegasiin

Haastattelemamme huonekalumyyjä kertoo, että liikkeessä, jossa hän työskenteli, sai 10 euroa jokaisesta tehdystä rahoituksesta. Myyjäliike puolestaan sai 4 prosenttia katetta lisää. Miehen mukaan kyseisessä liikkeessä seurattiin tarkasti luottojen myyntiä ja tavoitteena oli, että 40 prosenttia myynnistä tehdään luotolle.

– Jos rahoitettua kauppaa oli liian vähän, siihen puututtiin ja käskettiin tekemään enemmän rahoituksia.

Myyjille järjestetään myös rahoituskilpailuja. Haastattelemamme myyjä kertoo osallistuneensa vuonna 2008 Nordean järjestämään kilpailuun, jossa oli arvokkaita palkintoja. Useiden Tuohi Mastercardia kauppaavien liikkeiden myyjät kirjasivat Nordean nettipalveluun tekemänsä luottosopimukset. Mitä suurempia luottoja sai haalittua, sitä paremmin kilpailussa pärjäsi.

– Parhaat pääsivät Las Vegasiin. Pienempiä palkintoja olivat televisiot ja iPodit. En ole koskaan tehnyt niin monta 10 000 euron luottohakemusta kuin silloin.

Nykyään lompakosta saattaa löytyä useita luottokortteja. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Nordeasta vahvistetaan, että kyseinen kilpailu on järjestetty, ja se liittyi uuden Tuohi-luottokortin lanseeraukseen. Nordean mukaan yhtä suuria kilpailuja ei ole kuitenkaan sen koommin ollut.

Nykyään kilpailuja on silloin tällöin esimerkiksi kodinkone- ja huonekaluliikkeissä. Nordean mukaan pankin tarjoamat palkinnot ovat kuitenkin nykyään vain muutamien kymmenien eurojen lahjakortteja.

Myös Palvelualojen ammattiliitossa ollaan tietoisia kilpailuista.

– Niitä tulee joskus vastaan, samoin kuin rahallisia bonuksia, PAMin Keski-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Marja Salmivuori toteaa.

"Vanhoilta ihmisiltä on helppo saada suostumus"

Huonekalumyyjän mukaan tavallinen myyjä ei voi olla mitenkään varma, että asiakas ymmärtää kaupan ehdot. Hänen mukaansa etenkin vanhuksen pää on helppo puhua pyörälle.

– Voi sanoa asiakkaalle, että kerkeät nähdä, että tuote on kunnossa, ja lasku tulee vasta myöhemmin. Mitään ei tarvitse maksaa etukäteen. Vanhoilta ihmisiltä on helppo saada suostumus rahoitukseen.

En ole koskaan tehnyt niin monta 10 000 euron luottohakemusta kuin silloin.

Huonekalumyyjä

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan on yleistä, että osa myyjän palkasta muodostuu provisioista ja palkkioista, joita saa esimerkiksi kulutusluottojen tai vakuutusten myynnistä.

– Yleensä juuri huonekalu- ja elektroniikkaliikkeissä palkka muodostuu pohjapalkasta ja erilaisista provisioista. Saattaa olla, että kulutusluottoa kannustetaan myymään, että sen kautta saisi lisäansiota. Se on yleistä, ja siitä tulee varmasti myös paineita, kertoo PAMin Keski-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Marja Salmivuori.

Salmivuori huomauttaa, että rahoitusyhtiön maksamat bonukset voivat mennä myös suoraan kaupalle.

– Käsittääkseni myöskin yritykset saavat aika hyvät osuudet: joissakin tilanteissa voi olla, että osuudet eivät mene myyjille, vaan yritykselle, Salmivuori toteaa.

"Muu ei auta, kun pitää pärjätä"

Ylen haastattelema myyjä on ollut 2000-luvun aikana töissä kolmessa suuressa huonekalukauppaketjussa Suomessa. Yhdessä kaupassa myynti oli miehen sanojen mukaan "korkeapainemyyntiä", eli luottoja kaupiteltiin puoliväkisin. Samoin toimittiin toisessa suuressa ketjussa, josta myyjä tunsi useita kollegoita.

Myöhemmin mies siirtyi töihin toiseen huonekaluliikkeeseen, jossa myyjiä ei painostettu luottojen kaupitteluun, vaan niitä tarjottiin asiakkaan aloitteesta. Myös tässä liikkeessä myyjät saivat luotosta provision.

Nykyisessä työssä luotolle ei tarvitse myydä – se on helpottavaa, sillä kulutusluottojen tyrkyttäminen ei tuntunut oikealta, vaikka sillä saikin sievoisen lisäansion.

– Raha edellä tein sen, minkä tein. Se ei missään nimessä ollut oikein, mutta muu ei auta, kun pitää pärjätä.

Lue lisää:

Kalliin keittiön mukana tuli yllätyksenä kulutusluotto – "Olisi pitänyt lukea sopimus kunnolla"

Maksuhäiriömerkintä noin 375 000 suomalaisella – Takuusäätiön toimitusjohtaja: Meitä ohjataan ottamaan velkaa

Moni suomalainen on velkaisempi kuin tietääkään – riskit kasvavat