1. yle.fi
  2. Uutiset

Taavin villapaidan palat huutokaupataan – tuotolla apua ADHD:n hoitoon

Porin Taavi-siltaa reunustavat virkkuutyöt kerätään pois ensi viikolla ja myydään hyväntekeväisyyshuutokaupassa.

hyväntekeväisyys
Sara Kauno virkkuutyön vieressä sillalla
Taavin villapaita riisutaan 19.8. ja huutokaupataan 26.8. Cont'akti-teatterin tiloissa.Pipsa Uutto / Yle

Sormet eivät millään malta pysyä paikoillaan eikä ajatusten virtaakaan pysäytä mikään. Sara Kaunon päässä vilisee jatkuvasti uusia ideoita. Porilaisen sillan pukenut nainen katselee jo sillä silmällä kaupungin patsaita. Ehkä ensi kesänä niillä on lämmintä päällä.

Kun Taavi-silta oli saanut ylleen villapaidan, päätti Sara Kauno monen kuukauden virkkausurakan päätteeksi heittää koukun nurkkaan. Päätös ei pysynyt siellä kauaa, vaan toimelias nainen ehti kesän aikana pyöräyttää päällepantavaa myös polkupyörälleen.

Into ja luovuus ovat vahva osa Sara Kaunon persoonaa. Siihen kuuluu myös ADHD. Kauno ei halua häivyttää ADHD:n haittapuolia lääkkeillä, koska pelkää niiden turruttavan hänen luovuutensa.

– Uskon, että jokainen, jolla on ADHD, on luova ja taiteellinen, hän toteaa.

Kauno kokee, että hänellä lääkitys on vaikuttanut omaan persoonaansa. Siksi hän elää mieluummin ilman sitä.

Vaihtoehtona neuropsykiatrinen valmentaja

Taavin villapaitatempaus on osa Sara Kaunon tavoitetta kerätä varoja ADHD:n vaihtoehtoiseen hoitoon. Virkattujen palojen myynnistä saadulla tuotolla kustannetaan neuropsykiatrisen valmentajan hoitoja. Hyväntekeväisyystempauksen tavoitteena on tarjota hoitoja niille, joilla ei olisi valmentajan käyttöön varaa.

Kauno ei osaa vielä arvella, kuinka monta virkattua palaa huutokaupassa myydään. Hän on itse tehnyt niitä seitsemän. Loput paloista ovat yksityisten lahjoittajien tekemiä. He saavat itse päättää, haluavatko pitää käsityönsä vai lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen.

Paidasta puuttuu tälläkin hetkellä kahdeksan palaa. Ne ovat lähteneet varkaiden matkaan. Jos pitkäkyntisten omaatuntoa alkaa kolkuttaa, ehtii virkkuutyöt vielä palauttaa paikoilleen.

Lue seuraavaksi