Ministeri Orpo: Hallitus pääsemässä tavoitteeseen velkaantumisen taittamisesta

Valtiovarainministeriössä aloitettiin ensi vuoden budjetin hiominen aiempia vuosia valoisammassa taloustilanteessa.

Budjettiriihi
Uutisvideot: Valtiovarainministeri Orpo kertoi talousnäkymistä budjettineuvottelujen alla
Uutisvideot: Valtiovarainministeri Orpo kertoi talousnäkymistä budjettineuvottelujen alla
Valtiovarainministeri Petteri Orpo saapuu valtiovarainministeriön sisäisiin budjettineuvotteluihin Espoossa 8. elokuuta 2017.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo saapuu valtiovarainministeriön sisäisiin budjettineuvotteluihin Espoossa 8. elokuuta 2017.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että hallitus pääsee tavoitteeseen velkaantumisen taittamisesta vuoteen 2019 mennessä. Tällä tarkoitetaan sitä, että julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei enää kasvaisi.

Hallitusohjelmassa mainitaan myös tavoite velaksi elämisen lopettamisesta vuonna 2021, mutta tämän tavoitteen toteutumisen todennäköisyyttä Orpo ei lähde arvioimaan.

Orpon johtama ministeriö aloitti aamulla valtion ensi vuoden budjetin valmistelun keskustelemalla talouden näkymistä. Kokous alkoi aiempia vuosia aurinkoisemmissa tunnelmissa.

– Nyt voi sanoa, että Suomen talouden kasvu on väkevää. Viimeiset pari vuotta on menty kotimaisen kysynnän ja ennen kaikkea rakentamisen kasvun varassa, mutta nyt kasvu on laaja-alaista. Se perustuu viennin voimakkaaseen kasvuun ja edelleen kasvavaan kotimaiseen kysyntään, Orpo kertoi tänään tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Orpo jatkoi myös eilistä varoitteluaan julkisen talouden menokurin tärkeydestä. Eilen lanseeratun suhdannepöly-sanan lisäksi tänään valtiovarainministerin työkalupakissa oli uusi termi.

– Selkeästi ilmassa on tällainen jakovaara. Ajatellaan, että kun taloudessa menee paremmin, niin olisi lisää jaettavaa julkiseen talouteen. Sitä ei valitettavasti vielä ole, Orpo muotoili.

Valtiovarainministeriön valmistelussa tämä tulee Orpon mukaan tarkoittamaan sitä, että muiden ministeriöiden esitykset tullaan käymään läpi "kovalla kädellä".

– Pakolliset lakisääteiset menot pitää hyväksyä, mutta uusien menokohteiden osalta joudutaan olemaan todella tiukkoja.

Valtiovarainministeriön budjettineuvottelut jatkuvat huomiseen. Torstaina ehdotus julkaistaan verkossa ja lähetetään muihin ministeriöihin.

Hallitus pääsee vääntämään budjettiesityksestä elokuun lopussa järjestettävässä budjettiriihessä, jolloin pöydällä ovat myös verotukseen liittyvät kysymykset.