Hyppää sisältöön

Yli 3600 koululaista aloittaa lukuvuoden evakossa Pirkanmaalla – katso tästä lähikoulusi tilanne

Koulutyö alkaa monissa kunnissa väistötiloissa sisäilmaongelmien takia. Poikkeuksia ja ilonaiheitakin on: esimerkiksi Ikaalisissa otetaan keskiviikkona käyttöön upouusi Valkean ruusun hirsikoulu.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tuhannet koululaiset aloittavat Pirkanmaalla koulunkäynnin tutun koululuokan sijaan väistötiloissa.

Ylen kokoamien tietojen mukaan alueen peruskoululaista yli 3 600 aloittaa syyslukukauden väistötiloissa koulun sisäilma- tai homeongelmien takia.

Eniten väistötiloissa aloittavia on Pirkkalassa, Akaassa ja Nokialla. Pirkkalassa evakkotiloissa kouluvuoden aloittaa liki 1 000 koululaista.

Kaikkiaan Pirkanmaalla astelee tällä viikolla koulutielle yhteensä liki 49 000 peruskoululaista. Ensimmäisissä kunnissa koulut alkoivat jo tiistaina. Viimeisimmätkin koululaiset istuutuvat pulpetteihin torstaina.

Epätietoisuus varjostaa noin 3000 oppilaan koulutietä

Väistötiloissa pidettävien tuntien lisäksi tuhannet koululaiset joutuvat aloittamaan koulutyönsä epätietoisuuden varassa eli tiloissa, joissa epäillään tai on havaittu ongelmia.

Tälle listalle nousee kuitenkin vain muutama kunta. Tampereella epäilyksen alla olevissa rakennuksissa aloittaa koulutyönsä 1700 oppilasta. Sisäilmatyöryhmät selvittävät Tampereella kaikkiaan seitsemän koulun tilannetta.

Nokialla epäilyksen kohteena olevissa tiloissa on 1130 Tottijärven, Nokianvirran ja Emäkosken koulun oppilasta.

Yli puolessa kunnista kaikki koulut terveitä

Vaikka sisäilmaongelmat ovat yleisiä, Ylen kyselyssä löytyi kaikkiaan 13 pirkanmaalaista kuntaa, joissa yksikään koululainen ei ole sisäilmaongelmien takia evakossa, eikä ongelmia myöskään epäillä missään koulussa.

Ilman isoja ongelmia koulutyö alkaa Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Juupajoella, Kihniössä, Lempäälässä, Mänttä-Vilppulassa, Orivedellä, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Ruovedellä, Urjalassa, Vesilahdella ja Ylöjärvellä.

Ilonaihetta löytyy esimerkiksi Ikaalisista, jossa keskiviikkona otetaan käyttöön upouusi Valkean ruusun koulu. Uudessa hirsikoulussa aloittaa hieman yli 250 oppilasta.

Oppilaat ovat käyneet koulua väistötiloissa eri puolilla Ikaalisia aina keväästä 2013 lähtien. Vanha koulurakennus purettiin vuonna 2016 sisäilmaongelmien takia.

Näin kunnat vastasivat:

Yle lähetti viime viikolla Pirkanmaan kaikkiin kuntiin kyselyn, jossa kysyttiin kuinka moni kunnan oppilaista aloittaa lukuvuoden väistötiloissa home- tai sisäilmaongelman vuoksi. Lisäksi kysyttiin, kuinka moni oppilas aloittaa koulunsa tiloissa, joissa on havaittu tai epäillään home- ja sisäilmaongelmia. Alla vastaukset on vedetty yhteen kunnittain.

**Akaa:
**Väistötiloissa on 500 Rasin koulun ja Viialan yhtenäiskoulun keskustan osan oppilasta. Epäselvä sisäilmatilanne on Akaan Kylmäkosken Kirkonkylän koulussa, jossa mahdollisesti ongelmallisissa tiloissa on 66 oppilasta.

**Hämeenkyrö:
**Mahnalan Ympäristökoulun oppilaista on osa väistötiloissa odottamassa uuden koulun valmistumista. Tällä hetkellä kouluissa ei ole sisäilmaongelmien selvittelyä päällä.

**Ikaalinen:
**Valkean ruusun hirsikoulu vuosiluokille 1–6 (ent. Keskustan koulu) aloittaa ensimmäisen lukuvuoden uudessa koulurakennuksessa vuosien väistötiloissa olon jälkeen.

**Juupajoki:
**Ei oppilaita väistötiloissa eikä epäilyksen alla olevissa rakennuksissa. Muutoksena aiempaan on, että Kirkonkylän koulussa aloittavat luokat 0-4  (aiemmin luokat 1–6), luokat 5–6 siirtyivät Juupajoen koulukeskukseen, jossa oppilaita luokilla 1–9.

**Kangasala:
**Väistötiloissa on 338 Kirkkoharjun ja Vatialan oppilasta. Kirkkoharjun koululaiset pääsevät takaisin varsinaisiin koulutiloihin vuoden 2018 syksyllä, Vatialan koululaiset vuoden 2020 syksyllä.

**Kihniö:
**Ei tiedossa olevia ongelmia.

**Lempäälä:
**Epäilyn kohteena olleessa Kuljun koulussa kaikki tarvittavat korjaustoimenpiteet ovat hoidossa ja seurannassa. Positiivinen asia on Virta-kampuksen saaminen käyttöön (Tredu ja Lempäälän lukio) ja kolmannen yläkoulun hankesuunnittelu.

**Mänttä-Vilppula:
**Koskelan yläkoulussa pari opettajaa reagoi koulutiloihin, joista ei ole löydetty mittauksilla hometta.

**Nokia:
**Väistötiloissa on 320 Myllyhaan koulun oppilasta. Evakko jatkuu niin kauan, kun uusi koulu rakennetaan. Rakentamispäätöstä aikatauluineen ei ole tehty, mutta väistötilat on alustavasti vuokrattu kolmeksi vuodeksi.
Epäilyksen kohteena olevissa tiloissa aloittaa lukuvuoden 1130 Tottijärven, Nokianvirran ja Emäkosken koulun oppilasta. Tottijärven ja Nokianvirran koulut on kesäaikana tiivistetty ja saneerattu. Saneeraustoimet ovat edelleen menossa. Emäkosken koulun kuntoraportti on ollut ensimmäistä kertaa tarkasteltavana ja kiinteistön saneeraustarpeet ovat käsittelyssä.

**Orivesi:
**Ei tiedossa olevia ongelmia.

**Parkano:
**Väistötiloissa on 200 Parkanon yläkoulun oppilasta. Siirtyvät varsinaisiin tiloihin elokuussa 2019.

**Pirkkala:
**Väistötiloissa aloittaa 945 koululaista. Nuolialan koulun 600 oppilaasta 270 on väistötiloissa 2017-2018, laajennus valmistuu 2018-2019 vuoden vaihteessa. Suupanniityn koulun (ent. Pirkkalan yläaste) 675 oppilasta pääsääntöisesti väistötiloissa 2017-2018, hankesuunnittelu käynnistyy syksyllä 2017, lukiolta vapautuneet tilat otetaan käyttöön nyt elokuusta. Pirkkalan yhteislukion opiskelijat aloittavat opiskelun Silmu-uudisrakennuksessa.

**Punkalaidun:
**Ei tiedossa olevia ongelmia.

**Pälkäne:
**Ei ongelmia.

**Ruovesi:
**Ei tiedossa olevia ongelmia.

**Sastamala:
**Väistötiloissa on 250 Varilan koulun oppilasta. Varilan koulu on kunnostettu väistötilaksi viideksi vuodeksi, josta jäljellä 4 vuotta. Uuden koulun suunnittelutyö on käynnistynyt. Uuteen kouluun siirtyminen neljän vuoden kuluessa. Ei tällä hetkellä muita havaittuja tai epäiltyjä home- ja sisäilmaongelmia.

**Tampere:
**Evakossa aloittaa yhteensä 300 Puistokoulun (Liisanpuiston koulutalo), Sammon (Järvensivun koulutalo) ja Etelä-Hervannan oppilasta.
Epäilyksen alla olevissa rakennuksissa aloittaa koulutyönsä 1700 oppilasta. Sisäilmatyöryhmät selvittävät seuraavien koulujen ongelmia: Puistokoulu (Liisanpuiston koulutalo), Etelä-Hervanta (Kisapuiston koulutalo), Tesoman koulu (Tesomajärven koulutalo) Tammela (vanha rakennus), Lentävänniemi, Olkahinen, Sampo (Järvensivun koulutalo).

**Urjala:
**Koulurakennuksissa ei sisäilmaongelmia. Oppilasmäärässä on kasvua Akaan kaupungista saapuvien oppilaiden ja kuntaan muuttaneiden peruskouluikäisten lasten vuoksi.

**Valkeakoski:
**Väistötiloissa aloittaa 550 Roukon koulun oppilasta.

**Vesilahti:
**Ei tiedossa olevia ongelmia.

**Virrat:
**Väistötiloissa 200 Virtain yläkoulun oppilasta. Kunnan mukaan yksikään oppilas ei aloita koulua sellaisissa tiloissa, joissa home- tai sisäilmaongelmia ei olisi korjattu.
Seurannassa on kuitenkin Rantatien alakoulu, jossa havaittiin sisäilmaongelma 2015 syksyllä. Sisäilma- ja kuntotutkimusten jälkeen koululla on tehty saneeraustöitä kesällä 2016 ja 2017. Rantatien koulun tilannetta seurataan säännöllisillä sisäilmamittauksilla, jotta pystytään varmistamaan oppilaiden ja henkilöstön turvallinen oppimis- ja työskentely-ympäristö ja tietenkin se, että korjaustoimenpiteet ovat onnistuneet.
Rantatien koulua tullaan käyttämään siihen asti, kun Virroilla saadaan käyttöön uusi koulukampus, jonka rakentamisesta valtuusto teki päätöksen keväällä 2017. Uuden koulukampuksen käyttöönottovuosi on 2021.

**Ylöjärvi:
**Varsinaisia sisäilmaongelmia tai -epäilyjä ei ole. Metsäkylän Yhtenäiskoulussa ja Ylöjärven Yhtenäiskoulussa on tehty ilmastoinnin käyntiaikojen muutoksia, sisäilmaolosuhdemittauksia (hiilidioksidi, lämpötila ja paine- ero), ilmanvaihtojärjestelmien puhdistus, mittaus- ja säätötyötä sekä rakenteiden tiivistämistä.
Kouluverkossa toteutuu kaksi hallinnollista yhdistymistä: Vuorentaustan ja Soppeenharjun koulut yhdistyvät (Vuorentaustan koulu), samoin Veittijärven ja Moision koulut (Kauraslammen koulu).