YK vaatii suojelua Venezuelan syrjäytetylle valtionsyyttäjälle – Raportti paljastaa pidätettyjen kidutuksen

YK:n ihmisoikeustoimiston raportti paljastaa epäinhimilliset tavat, joilla pidätettyjä on kohdeltu.

Venezuela
Venezuelan syrjäytetty valtionsyyttäjä Luisa Ortega puhui sunnuntaina 6. kesäkuuta opposition foorumissa.
Venezuelan syrjäytetty valtionsyyttäjä Luisa Ortega puhui sunnuntaina 6. kesäkuuta opposition foorumissa.Miguel Gutierrez / EPA

YK:n ihmisoikeustoimisto vaatii Venezuelan viranomaisilta syrjäytetyn valtionsyyttäjän Luisa Ortegan suojelemista.

Ortegan erotti virastaan lauantaina perustuslakia muokkaava uusi edustajisto, jonka presidentti Nicolás Maduro on asettanut pönkittämään valtaansa. Ortega oli alkanut tutkia vilppiepäilyä edustajiston valinneissa vaaleissa.

YK myös tuomitsee laajan ja systemaattisen voimankäytön mielenosoittajia vastaan. Ihmisoikeustoimiston tutkinnan mukaan (siirryt toiseen palveluun) turvallisuusjoukot ja hallitusta tukevat aseelliset joukot ovat vastuussa yli 70 mielenosoittajan kuolemasta.

Tutkinnan alustavien tulosten mukaan huhtikuun alun jälkeen lähes 2 000 ihmistä on loukkaantunut ja yli 5 000 pidätetty mielivaltaisesti, heistä yli tuhat edelleen pidätettyinä.

Tutkinnan pohjalta on selvinnyt, että turvallisuusjoukot ovat kohdelleet pidätettyjä julmasti ja epäinhimillisesti. Kidutusta on tapahtunut muun muassa sähköshokeilla, hakkaamalla ja tukehduttamalla kaasulla.

Ihmisoikeustoimisto on tutkinut Venezuelan tilannetta ulkomailta käsin, sillä hallitus ei ole hyväksynyt tutkimuskomissiota maahan. Tutkijat ovat haastatelleet muun muassa väkivallan uhreja ja heidän perheitään, kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja toimittajia.

Oppositiota tukevasta pormestarista vangitsemismääräys

Venezuelan korkein oikeus määräsi tiistaina myös oppositiota tukevan pormestarin Ramon Muchachon vangittavaksi. Muchachon hallinnoimalla Caracasin alueella Chacaossa on ollut paljon Maduroa vastustavia mielenosoituksia.

Muchacho on tuomittu 15 kuukaudeksi vankilaan ja pidätetty tehtävistään. Oikeuden mukaan hän ei totellut käskyä taata vapaa liikkuminen alueellaan, jossa mielenosoittajat ovat usein sulkeneet katuja.

Muchachon mukaan tuomiolla tukahdutetaan hallintoa vastustavia ääniä.

Korkein oikeus on Maduron puolella, ja sen tuomarit ovat jo pitkään hankaloittaneet opposition toimintaa.

Lähteet: AFP, Reuters

Kattava taustajuttu Venezuelan poliittisesta kriisistä:

Tuleeko Venezuelasta nyt täysi diktatuuri? Neljä kysymystä kiistellyistä vaaleista