Game of Thronesin luoja ja astronautti Helsingissä – Mitä maailman suurimmassa scifi-tapahtumassa oikein tapahtuu?

Worldcon järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Keräsimme viisi huomionarvoista asiaa tänään alkavasta tapahtumasta.

scifi
Worldcon-tapahtuman juliste Ropecon 2017 -roolipelitapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.
Linda Manner / Lehtikuva

1. Maailman merkittävin tieteiskirjallisuutapahtuma

Worldcon (siirryt toiseen palveluun) kerää vuosittain yhteen scifi- ja fantasiapiirit ympäri maailmaa. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1939 lähtien. Tänään keskiviikkona alkava kokoontuminen on 75. kerta.

Helsinkiin odotetaan lähes 6 000:ta osallistujaa. Viisipäiväinen ohjelmisto pitää sisällään yli 800 yksittäistä ohjelmanumeroa.

Worldconia ei ole koskaan ennen järjestetty Pohjoismaissa.

Kunniavieraina tänä vuonna tapahtumaan osallistuvat kirjailijat Johanna Sinisalo, John-Henri Holmberg, Nalo Hopkinson ja Walter Jon Williams. Kunniavieraaksi kutsuttu Claire Wendling ei pääse paikalle sairastumisen vuoksi.

2. George R.R. Martin tapaa fanejaan

Fantasiamaailman tämän hetken kuuluisin kirjailija George R.R. Martin vierailee Helsingissä. Hänet tunnetaan Westerosin maailmaan sijoittuvasta Tulen ja jään laulu -kirjasarjasta, jonka pohjalta on tehty televisio-ohjelma Game of Thrones.

George R.R. Martin.
George R.R. Martin.Sandro Campardo / EPA

Kirjailija on kertonut verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tilaisuudet, joihin hän osallistuu. Martin jakaa nimikirjoituksiaan kahdesti tapahtuman aikana: torstaina kello 14 ja lauantaina kello 16.

Myös Game of Thronesin käsikirjoittajat David Benioff ja D.B. Weiss saapuvat Helsinkiin, kun he osallistuvat lauantaina George R.R. Martinin kanssa Hugo-palkintojenjakotilaisuuteen.

3. Hugo-palkinto, eli "scifi-kirjallisuuden Oscarit"

Osana Worldcon-tapahtumaa jaetaan scifi-kirjallisuuden Hugo-palkinto, joka on nimetty science fiction -termin keksijän Hugo Gernsbackin mukaan.

Palkinto jaetaan lukuisissa eri kategorioissa. Tänä vuonna parhaan fanitaiteilijan kategoriassa kilpailevat myös suomalaiset Vesa Lehtimäki ja Ninni Aalto.

Erityistä Hugo-palkinnossa on, että ehdokkaat valitaan vuosittain Worldconin jäsenten äänestyksellä. Ehdokaslistan lisäksi myös palkintojen voittajat valitaan jäsenäänestyksellä.

4. Astronauttivieras

Avaruus on yksi perinteisimmistä tieteiskirjallisuuden aiheista. Tänä vuonna astronauttivieraana tapahtumassa on NASA:n Kjell Lindgren.

Lindgren luennoi avaruuslääketieteestä ja -matkailun vaikutuksista ihmiskehoon sekä omista kokemuksistaan kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Kjell Lindgren
Kjell LindgrenAndrey Shelepin / EPA

5. Kävijöitä ympäri maailmaa

Suurimman osan osallistujista odotetaan saapuvan ulkomailta. Pelkästään amerikkalaisia scifi-harrastajia on saapumassa yli tuhat.

Kansainvälisyys on tapetilla myös ohjelmistossa. Erilaisten kulttuurien kohtaaminen on yksi tapahtuman pääteemoista.

Erityisesti nousussa oleva aasialainen tieteiskirjallisuus on esillä viiden päivän aikana.

Lisäksi tapahtumassa järjestetään keskustelutilaisuudet esimerkiksi karibialaisesta tieteiskirjallisuudesta, pohjoismaisen scifin historiasta sekä kiinalaisen ja italialaisen scifi-kulttuurin kohtaamisesta.

Lue myös: Kulttuuricocktailin artikkeli Hugo-palkinnoista