1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Sonispheren tuhoisasta myrskystä seitsemän vuotta – olitko paikalla?

Harvinainen luonnonilmiö vaati yhden kuolonuhrin ja aiheutti valtavasti tuhoa alueella, jolle oli kerääntynyt seitsemän vuotta sitten kymmeniä tuhansia ihmisiä.

myrskyt
Syöksyvirtaus iski Sonisphereen 8.8.2010.YLE / Teemu Mäkinen

Sääennuste enteili, että kohta rytisee. Festivaalin järjestäjät ajattelivat, että luvassa on tavallinen kesäinen ukkosmyräkkä. Lavalle oltiin jo kiikuttamassa muistitikkua, jonka sisällöllä yleisöä olisi varoitettu tulevasta.

Synkkä pilvi nousi Porin Kirjurinluodon ylle kuitenkin niin nopeasti, että varoitusta ei ehditty antaa.

Taivas Sonispheren yllä.YLE / Teemu Mäkinen

Johtokeskusbussissa istunut turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen ei enää nähnyt lavaa. Hyvä, että bussi pysyi pystyssä. Sen pitkä kylki oli tuulen suuntaan, ja bussin sisällä olevat tiesivät, että nyt on tosi kyseessä. Kun väki pääsi vihdoin ulos, oli näky alueella järkyttävä.

YLE / Teemu Mäkinen

Kymmenessä minuutissa ehti tapahtua paljon. Poriin iskenyt syöksyvirtaus pyyhkäisi yli juuri siltä alueelta, jolle oli kerääntynyt kymmeniä tuhansia festivaalivieraita.

Teltat lentelivät, aidat kaatuivat.

Myrskytuulen kaatama myyntikoju
Voimakas ukkonen kaatoi myyntikojuja Porin Sonisphere-festivaaleilla.Ilkka Kilpeläinen / Yle

Yksi ihminen kuoli, moni loukkaantui.

YLE / Teemu Mäkinen

Juhlat jatkuivat mystisissä tunnelmissa

Järjestäjät olivat varautuneet myrskyihin, mutta kukaan ei osannut edes aavistaa, että Suomessa voisi tapahtua jotain tällaista.

– Iso lava kesti, mutta senkin rakenteet olivat riskirajoilla. Vaikka kaikki varotoimenpiteet oli tehty, eivät pienet teltat olisi mitenkään voineet selvitä tuollaisesta myrskystä, Ville Ketonen toteaa.

Sitten aurinko alkoi paistaa. Tilanne oli paikalla olleiden mukaan absurdi. Kun Iggy Pop päätti nousta lavalle akustisen kitaran säestämänä, heräsi Kirjurinluodossa ajatus, että juhlat voivat jatkua.

Päivän pääesiintyjä Iron Maidenkin nousi lopulta lavalle useita tunteja myrskyn jälkeen. Soittimista osa oli tuhoutunut myrskyssä, mutta sinä päivänä Porissa ei mietitty, mikä on kenenkin omaa. Muiden esiintyjien soittimilla varustettu bändi veti unohtumattoman shown.

– Kokemus oli ikimuistoinen ja tunnelma mystinen osittain sään ansiosta, sillä luodossa oli valtava sumu, Ville Ketonen kertoo.

Toista kertaa hän ei vastaavaa haluaisi silti kokea. Sen verran järkyttävä kokemus oli. Olitko sinä paikalla? Minkälaiset muistot tapahtumasta jäivät? Voit kertoa meille kokemuksistasi lähettämällä viestin osoitteeseen pori@yle.fi.

Lue seuraavaksi