Analyysi: Ministeri polttaa näppinsä valtionyhtiöiden kanssa

Valtion omistajaohjausta hoitavien poliitikkojen olisi parempi keskittyä suuriin visioihin ja jättää yhtiöiden johdon edut talouselämän kultapossukerhon huoleksi, neuvoo politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

omistajaohjaus
Finnairin konttori
Yle

Poliitikot ovat jo vuosikymmenien ajan etsineet siistiä tapaa hoitaa valtion omistajaohjausta niin, ettei jokainen asiasta vastaava ministeri polta siinä näppejään. Turha toivo, sillä rahan maailmassa pelataan omilla säännöillään.

Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäisen hallituksen (2003–07) kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) vei läpi uudistuksen, jossa valtionyhtiöiden omistajaohjaus keskitettiin valtioneuvoston kansliaan perustettavaan omistajaohjausyksikköön.

Pääministeri johtaa valtioneuvoston kansliaa, mutta tarkoituksena oli, että valtioneuvoston kansliaan tulisi toinen ministeri hoitamaan valtion omistajaohjausta yhdessä virkamiesten kanssa.

Omistajaohjausyksikön virkamiesjohtoon on yritetty pestata talouselämän asiantuntijoita. Poliitikkojen näkökulmasta ongelmaksi on tainnut muodostua se, että virkamiesjohto on ymmärtänyt liiankin hyvin pörssiyhtiöiden johtajien toiveita ja etuja.

Ministerit joutuvat vastaamaan äänestäjille valtionyhtiöiden johdon eduista ja palkkioista, joita kansan syvien rivien on mahdoton ymmärtää. Näyttää liian helposti siltä, että, pieni piiri pyörii ja hyväksyy toinen toisilleen kohtuuttomia etuuksia.

Sipilä yritti purkaa pommin

Yrityselämän hyvin tunteva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti hallituskautensa alussa valtion omistajaohjausasiat omiin käsiinsä. Sipilällä taisi olla vähän ajatuksena, että ”minä kun tunnen nämä asiat”.

Käytännössä pääministerillä ei jäänyt kuitenkaan aikaa valtionyhtiöiden seuraamiseen, vaan omistajaohjausyksikön virkamiesten valta vain kasvoi.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk.) tuli valtion omistajayhtiön Solidiumin hallitukseen Sipilän luottonaisena, mutta ongelmat jäivät hallintoon muhimaan.

Umpisolmua purettiin huhtikuun lopulla, kun vuodenvaihteessa Olli Rehnin (kesk) tilalle elinkeinoministeriksi tullut Mika Lintilä (kesk.) sai salkkuunsa valtion omistajaohjauksen. Omistajaohjausyksikkö ja sen virkamiehet jäivät kuitenkin edelleen valtioneuvoston kansliaan.

Pekkarisen pallo pomppasi

Näin palattiin tavallaan siihen kymmenen vuoden takaisen lähtötilanteeseen, jossa Pekkarinen oli potkaissut omistajaohjauksen pallon valtioneuvoston kanslian suuntaan.

Pekkarinen oli nähnyt ongelmaksi sen, että hän saattoi aamupäivällä käsitellä ministeriössä valtion energiayhtiöiden omistajaohjausasioita ja iltapäivällä kaikkien energiayhtiöiden kannalta tärkeitä lainsäädäntöuudistuksia. Ero kahden roolin välillä oli kuin veteen piirretty viiva.

Vielä tämän vuoden helmikuussa Pekkarinen torjui SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen Kauppalehden haastattelussa tekemän linjauksen, että omistajaohjausasiat sopisivat paremmin elinkeinoministerin kuin pääministerin salkkuun.

Painona kehitysministerin salkussa 

Edellisissä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa, jossa myös demarit olivat mukana, omistajaohjausasiat olivat lisäpainona muun muassa kehitysyhteistyöstä vastanneen kehitysministerin salkussa.

Vihreiden Heidi Hautalan sotkeuduttua jäänmurtajien ohjaukseen salkun sai käsiinsä vihreiden Pekka Haavisto ja vihreiden jätettyä hallituksen syksyllä 2014 salkku putosi SDP:n Sirpa Paaterolle.

Omistajaohjauksen uusimmassa puliveivauksessa Fortumin ja Nesteen omistuksen myötä ongelmalliset energia-alan lainsäädäntö- ja säätelyasiat siirrettiin elinkeinoministeri Lintilän salkusta ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) vastuulle.

Ei olisi mikään yllätys, jos seuraavakin hallitus joutuisi käyttämään mielikuvitusta valtion omistajaohjausasioiden järjestelyssä. Kuuma pallo polttelee vielä monen ministerin näppejä.

Häkämies kelpasi EK:n johtoon

Viime vuosina parhaiten valtion omistajasalkun kanssa on tainnut pärjätä Vanhasen toisessa hallituksessa ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksessa omistajaohjausasioita hoitanut puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.).

Häkämies pomppasi Kataisen hallituksen elinkeinoministerin pestin kautta Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtoon marraskuussa 2012.