Hyppää sisältöön

Lintilä Ylelle: Finnair ja omistajaohjausosasto tiesivät, että lisäeläkepäätös on valtionhallinnon kannan vastainen

"Keskustelu jatkuu ja toimenpiteitä tulee seuraavassa yhtiökokouksessa."

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan Finnair, sen henkilökunta ja toimitusjohtaja ovat tehneet viime aikoina loistavaa työtä. Toimitusjohtajan palkitsemismuoto vain valittiin väärin. Kuva: Yle

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo ymmärtävänsä, että valtioyhtiöiden johtoa pitää palkita menestyksestä. Hän myöntää myös, että Finnairin hallitus toimi juridisesti oikein toimitusjohtaja Pekka Vauramon lisäeläkkeestä päättäessään.

– Ongelma tässä Finnairin tapauksessa on palkkion muoto. Koska yhtiön hallituksen palkkiotoimikunta esitti valtion kannan kanssa ristikkäisen linjauksen, niin totta kai pääomistajana pohdimme tilannetta. Mahdollisia toimenpiteitä tulee yhtiökokouksessa, Lintilä sanoi tiistaina Ylelle.

Esimerkiksi yhtiön hallituksen kokoonpanoa saatetaan tuolloin muuttaa.

"Valtio ei voi selvemmin linjata"

Valtionhallinnon kanta on, että lisäeläkkeitä ei käytetä palkitsemiseen. Hallitus voi kuitenkin päättää lisäeläkkeestä, jos yhtiössä on muita omistajia.

– Ei sitä voi selvemmin linjata. Siellä on erittäin selvä linjaus, että valtio ei hyväksy lisäeläkettä palkkiojärjestelmänä, Lintilä sanoo.

Tietoisesti ristikkäinen päätös pääomistajan linjauksen kanssa

Finnair ja valtion omistajaohjausyksikkö tiesivät Lintilän mukaan päätöstä tehdessään, että se on valtionhallinnon kannan vastainen.

Lintilä kertoo pitäneensä maanantaina "seikkaperäisen" puhelinpalaverin asianosaisten kanssa. Siinä käytiin läpi, kuka oli sanonut ja tehnyt mitäkin.

– Osapuolet kertoivat, että he tiedostivat tilanteen, mutta olivat päätyneet tähän – että siitä ei informoitu vastuuministeriä. Myös Finnairin hallitus katsoi, että se tulee tekemään päätöksen, joka on ristikkäinen hallituksen linjauksen kanssa.

Valtion omistajaohjausyksikön päällikön Eero Heliövaaran olisi Lintilän mukaan pitänyt keskustella lisäeläkkeestä tuolloisen vastuuministerin eli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Heliövaara jatkaa Lintilän mukaan kuitenkin tehtävässään määräaikaisen kautensa eli tämän vuoden loppuun asti.

Lintilän mukaan Finnairin lisäeläkeasiaan palataan seuraavan kerran vasta ensi kevään yhtiökokouksessa. Osapuolet käyvät kuitenkin keskusteluja aiheesta jo ennen sitä. Asianosaisilla on Lintilän mukaan myös kokousvaraus olemassa.

Lue lisää: