1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biljardi

Biljardiässä uskoo porttiteoriaan – sen vuoksi hän opettaa lajin saloja Youtubessa

Sosiaalisen median videopalvelussa on jo runsaasti tavallisten suomalaisten tekemiä opetusvideoita eri aiheista.

biljardi
Juho Nykänen pelaa biljardia kotkalaisella biljardisalilla.
Miina Sillanpää / Yle

Videopalvelu Youtuben avulla voi oppia jo melkein mitä vain.

Esimerkiksi kenialainen keihäänheittäjä Julius Yego opetteli nuorena lajin tekniikkaa katselemalla videoita netistä. Mies tempaisi maailmanmestariksi kaksi vuotta siten ja puolustaa parhaillaan Lontoossa käynnissä olevissa yleisurheilun MM-kisoissa tuota mestaruuttaan.

Myös kotkalaisen biljardisalin hämyssä uskotaan, että biljardia voi oppia suoraan älyruudulta. Finnalist-biljardisalia pyörittävä Juho Nykänen on muutaman vuoden ajan pitänyt salilla biliskoulua ja erilaisia kursseja vasta-alkajille ja pidemmälle edenneille harrastajille.

Biljardinpeluuta kotkalaisella Finnalist-biljardisalilla.
YouTube-videot syntyvät Juho Nykäsen ja Turo Sinijärven yhteistyönä.Miina Sillanpää / Yle

Yhdessä Turo Sinijärven kanssa Nykänen on siirtänyt lajitietämystään verkkoon videoiden muodossa. Tällä hetkellä viidestä suunnitellusta videosta kaksi on jo julkaistu Nykäsen Big Eight's Billiard Channel (siirryt toiseen palveluun) -kanavalla.

– Videolta saa ihan varmasti osviittaa siitä, miten lajia voi harrastaa. Videolla kerrotaan perusteet, miten kepistä pidetään kiinni ja miten käsi on pöydällä, tai minkälaisia pelimuotoja on olemassa. Uskon vahvasti, että biljardi on peli, josta saa vinkkejä katsomalla sitä, Nykänen sanoo.

Kotimaisten biljardivideoiden pioneerit

Videopalvelu Youtubesta on tullut koko kansan oppimisen ja opettamisen areena. Sosiaalisen median palvelu on täynnä tavallisten suomalaisten omaehtoisesti tuottamia opetusvideoita eri aiheista.

Juho Nykänen on halunnut tiivistää videoille nimenomaan poolbiljardin alkeiskurssin sisällön. Hän uskoo porttiteoriaan. Vaikka biljardin pariin saleille harva vahingossa löytää, voi videosta innostunut löytää myös fyysisen pelipöydän äärelle.

Lajin opetusvideoita on vielä vähän.

– Uskallan väittää, että jonkun tasoisia pioneereja olemme. Aloittelijoille suunnattuja videoita ei tietääksemme Suomessa ole kuin satunnaisia. Amerikassa on muutama tuotos, jotka on suunnattu nimenomaan aloittelijoille. Amatööribiljardi on siellä suosittua. Mutta ei näitä maailmallakaan kovasti ole.

Opetusvideoita on julkaissut esimerkiksi American Poolplayers Association. Heidän opetusvideoillaan on joitain kymmeniätuhansia katselukertoja.

Snooker saanut tv-aikaa ja nostetta

Suomessa biljardin pelimuotoja on viisi: pool, snooker, kaisa, kara ja pyramidi. Poolin pelimuotoja on muun muassa tuttu kasipallo. Esimerkiksi Kymenlaaksossa lajin huippuja ei tarvitse hakea kaukaa. Pool-biljardin hallitseva euroopanmestari on Jani Uski Haminasta.

Lajin harrastajien määrä on pysynyt viime vuodet melko vakiona. Suomen Biljardioliiton mukaan lisenssipelaajia on noin 1300, ja jäsenseuroissa jäseniä on noin 7000. Kun esimerkiksi anniskeluravintoloissa kaveriporukalla satunnaisesti pelaavat otetaan huomioon, on luku sadantuhannen tietämillä.

Biljardipalloja pöydällä.
Miina Sillanpää / Yle

Biljardin pelimuodoista etenkin snooker on viime vuosina saanut nostetta, kun lajin kilpailuja on televisioitu laajasti. Snooker on Poolin jälkeen Suomen biljardissa toiseksi tunnetuin pelimuoto. Snookerissa pussitetaan viittätoista punaista ja kuutta värillistä palloa. Peli koostuu eristä tai freimeistä, joita on voitettava ennalta sovittu määrä.

– Myös ne jotka eivät itse pelaa tai ole edes koskaan snookeria kokeilleet ovat innostuneet lajista. Snooker on erittäin hyvä TV-laji, Suomen Biljardiliiton toiminnanjohtaja Markku Ryytty kertoo.

Snookerin SM-kilpailuihin osallistui viime keväänä ennätysmäärä pelaajia, yhteensä liki 90 pelaajaa. Aiempina vuosina Suomen mestaruudesta on pelannut 40–60 pelaajaa.

Tunnetuin suomalainen snookerpelaaja on ammattilaistähti Robin Hull.

Vaimo löytyi biljardipöydän ääreltä

Biljardia pelataan useamman biljardipöydän saleilla, mutta myös anniskeluravintoloissa, varuskunnissa, nuorisotaloilla, seurakunnissa, yrityksissä ja yksityiskodeissa. Nettivideon avulla lajin pariin pääsee tutustumaan myös kotisohvalta.

Suomen biljardiliitosta kerrotaan, että muutama vuosi sitten näytti siltä, että heikko taloustilanne puraisee biljardisaleja, mutta totuus on ollut ennakko-oletuksia parempi. Saleja on lopettanut, mutta tilalle on tullut myös uusia.

Kotkalainen Finnalist-sali viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuotta. Sali perustettiin vuonna 1987 nykyisiin tiloihin, jossa se on toiminut siitä saakka, vaikkakin eri yrittäjien komennossa.

Salia pyörittävälle Juho Nykäselle biljardi on jo elämäntapa.

– Aloin pelaamaan ensimmäisiä kertoja nuorisotalolla, ja pelaamaan kilpaa ollessani australiassa vaihto-oppilaana. Vaimonikin tapasin biljardipöydän ääressä. Rohkenin opettaa häntä biljardissa, ja hän jäi matkaan kaksitoista vuotta sitten.

Nykänen on kesälomalla, mutta pyörii silti tutulla salilla.

– Täällähän minä olen. Elän ja hengitän biljardia edelleen täysillä, Nykänen sanoo.

Lue seuraavaksi