1. yle.fi
  2. Uutiset

Pirkanmaalta löytyi neljä pankkikorttien kopiontilaitetta – tiedot eivät ehtineet rikollisille asti

Laitteet löytyivät huoltoasemien henkilökunnan sekä asiakkaiden vihjeiden perusteella.

Kortinlukulaitteet
Poliisi neuvoo peittämään tunnusluvun toisella kädellä automaateilla asioidessa.
Poliisi neuvoo peittämään tunnusluvun automaateilla asioidessa.Mikael Kiskola/ Yle

Pirkanmaalla on asennettu alkuviikosta neljä skimmauslaitetta eri huoltoasemille. Laitteet ovat kuvanneet tunnuslukujen näppäilyä ja kopioineet kortin muita tietoja.

Laitteet löytyivät tankkaajien ja huoltoasemien henkilökunnan vinkkien perusteella. Poliisi sai laitteet talteen ennen kuin ne ehdittiin kerätä pois, joten korttien tietoja ei päätynyt rikollisille asti.

– Joskus on ollut laitteita, jotka lähettävät tiedot reaaliaikaisesti, mutta nämä eivät olleet sellaisia, kertoo rikoskomisario Ossi Kaario.

Kortinlukulaitteen voi tunnistaa siitä, että se usein repsottaa tai heiluu ja on muovinen. Alkuperäiset laitteet ovat metallisia ja tukevia.

Bensamittarin korttiaukko
Poliisi

Näppäimistön yläpuolelle tulee myös uusi levy, jossa on pieni aukko (alemmassa kuvassa näkyvä musta piste), jonka kautta kamera kuvaa näppäilyn. Kaario muistuttaakin, että omat näppäily kannattaa aina suojata esimerkiksi toisella kädellä.

Mikäli epäilee nähneensä skimmauslaitteen, tulee tästä ilmoittaa hätäkeskukseen tai vaihtoehtoisesti huoltoasemalle tai kylmäasemalla näkyvään puhelinnumeroon.

Korttiaukkonäkymä
Poliisi
Lue seuraavaksi