Ranskasta löytyi "pikku-Pompeiji" – jalkapallokentän kokoinen alue täynnä antiikin Rooman aarteita

Rauniot löytyivät Lyonin eteläpuolella alueelta, jolle oli tarkoitus rakentaa asuintaloja. Nyt kaivauksille on annettu lisäaikaa vuoden loppuun saakka.

arkeologia
Arkeologit työssään.
Arkeologit työskentelivät roomalaisella mosaiikilla Sainte-Colombessa heinäkuun lopussa.Jean-Philippe Ksiazek / AFP

Ranskassa arkeologit ovat löytäneet antiikin Rooman aikaisen rakennusaarteen, jota kuvataan "pikku-Pompeijiksi".

Kyseessä on Lyonin eteläpuolella Sainte-Colombessa esiin kaivettu kokonainen roomalainen kaupunginosa. Päivänvaloon on päätynyt suhteellisen hyvin säilyneitä jäänteitä sekä julkisista rakennuksista että ylellisistä yksityiskodeista. Ne levittäytyvät jalkapallokentän kokoiselle eli noin 7 000 neliömetrin alueelle.

Rakennukset pystytettiin ensimmäisellä vuosisadalla Rhônejoen varrelle Vienna Allobrogumiin, joka oli yksi roomalaisten hallitseman Gallian tärkeimmistä kaupungeista. Paikalla sijaitsee nykyisin ranskalaiskaupunki Vienne, joka tunnettiin jo ennen uutta löytöä roomalaisen ajan muistomerkeistään kuten Augustuksen ja Livian temppelistä.

Nyt Viennen esikaupungista Sainte-Colombesta on löytynyt muun muassa yksityiskohtaisina säilyneitä ylimysten talojen mosaiikkilattioita ja antiikin filosofiakouluksi arveltu rakennus, jossa on Herkuleen patsaan koristama suihkulähde.

Asuinalue oli ilmeisesti rakennettu torin ympärille, ja siellä oli myös muun muassa metallitöihin erikoistuneita verstaita ja muita käsityöläisten yrityksiä, ruokakauppoja ja vesijohtojärjestelmä.

Rauniot löytyivät työmaalta, jonne on tarkoitus rakentaa asuintaloja. Arkeologiset kaivaukset alkoivat huhtikuussa ja niiden oli määrä päättyä syyskuun puolivälissä, mutta nyt aikaa on pidennetty vuoden loppuun.

Toimittajia päästettiin tutustumaan alueeseen ensi kertaa heinä-elokuun vaihteessa.

Kaupunki hylättiin, esineet jäivät

Toisin kuin Italiassa sijaitsevan Pompeijin historiasta, ranskalaisen "pikku-Pompeijin" menneisyydestä ei löydy aivan äkillisen tulivuorenpurkauksen kaltaista dramatiikkaa.

Tutkijat arvioivat, että asuinaluetta on käytetty noin 300 vuoden ajan, kunnes se on toistuvien tulipalojen jälkeen hylätty.

Paikalle on jäänyt runsaasti esineistöä, mikä on kirvoittanut vertauksen tuhkan alle hautautuneeseen ja siksi hyvin säilyneeseen Pompeijiin.

– Tulipalot ovat itse asiassa auttaneet paikan säilymisessä, kun asukkaat ovat paenneet katastrofia, kaivausta johtanut arkeologi Benjamin Clément sanoo sanomalehti Le Figaron mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ranskan kulttuuriministeriö kehuu löytöä poikkeukselliseksi. Clément puolestaan sanoo, ettei näin merkittäviä Rooman ajan kaivauksia ole todennäköisesti tehty 40–50 vuoteen, ainakaan Ranskassa. Harvinaista on paitsi esineiden hyvä kunto ja moninaisuus, myös se, että näin laaja yhtenäinen alue löytyy keskeltä modernia kaupunkia.

Lähteet: AFP